Skip to content

Μελέτη: Οι 10 χειρότερες κλιματικές καταστροφές του 2021 κόστισαν 170 δισ. δολάρια

Δέκα από τα πιο καταστροφικά φετινά καιρικά φαινόμενα στοίχισαν συνολικά 170 δισεκατομμύρια δολάρια σε ζημιές, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Του Χρήστου Γαβαλά

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, ο τυφώνας Άιντα -μια τροπική καταιγίδα που έπληξε μεγάλο μέρος των ανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών με καταρρακτώδεις βροχές τον Αύγουστο- σκότωσε τουλάχιστον 95 ανθρώπους και κόστισε στην οικονομία 65 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Ένα μήνα νωρίτερα, οι πλημμύρες στην Ευρώπη προκάλεσαν 240 θανάτους και οικονομικές ζημιές 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε από τη βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Christian Aid

Ενώ οι πλημμύρες στην επαρχία Χενάν της Κίνας τον Ιούλιο σκότωσαν περισσότερους από 300 και κόστισαν πάνω από 17 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Το κόστος της κλιματικής αλλαγής ήταν σοβαρό φέτος», δήλωσε η Κατ Κράμερ, επικεφαλής της πολιτικής για το κλίμα της Christian Aid και συντάκτρια της έκθεσης. 

«Είναι σαφές ότι ο κόσμος απέχει ακόμα από το να είναι ασφαλής και να προσφέρει ευημερία».

Αυτή μάλιστα αναμένεται να είναι η έκτη χρονιά κατά την οποία παγκόσμιες φυσικές καταστροφές κοστίζουν περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια, αναφέρει η μελέτη, επικαλούμενη την ασφαλιστική εταιρεία Aon Plc. Και οι έξι χρονιές έχουν καταγραφεί από το 2011 και μετά.

Οι συντάκτες της έκθεσης υπολόγισαν τα κόστη με βάση τις ασφαλισμένες ζημίες, πράγμα που σημαίνει ότι το πραγματικό κόστος αυτών των καταστροφών είναι πιθανό ακόμη υψηλότερο. 

Το κόστος είναι συνήθως ακριβότερο σε πλουσιότερες χώρες λόγω της υψηλότερης αξίας ακινήτων και της ασφάλισης, ενώ μερικά από τα πιο θανατηφόρα καιρικά φαινόμενα φέτος έπληξαν φτωχότερες χώρες, των οποίων η συμβολή στην υπερθέρμανση του πλανήτη ήταν ελάχιστη.

Αξίζει να τονιστεί ότι το Νότιο Σουδάν έχει πληγεί από πλημμύρες που ανάγκασαν σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ η ανατολική Αφρική έχει πληγεί από την ξηρασία. 

Αυτό αποτυπώνει ανάγλυφα την αδικία της κλιματικής κρίσης, ανέφερε η Christian Aid, η οποία προειδοποίησε ότι τέτοια γεγονότα θα συνεχιστούν ελλείψει συγκεκριμένης δράσης για τη μείωση των εκπομπών.

Ο Μοχάμεντ Άντοου, διευθυντής του think tank Power Shift Africa, με έδρα την Κένυα, είπε ότι η ήπειρος φέρει το βάρος μερικών εκ των πιο θανατηφόρων, ακριβών κλιματικών επιπτώσεων. 

Οι έντονες ξηρασίες στην ανατολική Αφρική, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι τα μέσα του 2022, «σπρώχνουν τις κοινότητες στο χείλος του γκρεμού», προειδοποίησε.

Η Συμφωνία του Παρισιού για την υπερθέρμανση του πλανήτη, η οποία στοχεύει να συγκρατήσει την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 1,5 βαθμούς Κελσίου, δεν θα επιτύχει τους στόχους της εάν δεν ληφθούν πιο επείγοντα μέτρα, σύμφωνα με την έκθεση. 

Πρέπει να γίνουν περισσότερα το 2022 για την παροχή οικονομικής βοήθειας σε ευάλωτα κράτη, συμπεριλαμβανομένου ενός Ταμείου για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή – κάτι που δεν επιτεύχθηκε στις φετινές παγκόσμιες συνομιλίες για το κλίμα στη Γλασκώβη, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Ήταν οικτρά απογοητευτικό να αφήνουμε το COP26 χωρίς ένα Ταμείο που έχει συσταθεί για να βοηθήσει τους ανθρώπους που υποφέρουν από μόνιμες απώλειες από την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Νάσρατ Τσάουνταρι, σύμβουλος της Christian Aid για την κλιματική δικαιοσύνη στο Μπαγκλαντές. 

«Η υλοποίηση αυτού του Ταμείου πρέπει να είναι παγκόσμια προτεραιότητα το 2022», υπερθεμάτισε.

Ταχύτατη μεταβολή στα ακραία καιρικά φαινόμενα: Ο νέος «πονοκέφαλος» των αναλυτών κινδύνου

Η κλιματική κρίση έχει αναχθεί πλέον σε θέμα καθημερινής ανάλυσης στα επιτελεία των ασφαλιστικών συμβούλων ανά την υφήλιο.

Τις τελευταίες μέρες όμως ένα νέο φαινόμενο δείχνει να τα απασχολεί όλο και περισσότερο: η ταχύτατη μεταβολή των ακραίων καιρικών φαινομένων από σοβαρά σε εξαιρετικά σοβαρά ή απρόβλεπτα, σε σημείο που γίνεται πολύ δύσκολο για τις Αρχές να κινητοποιηθούν και να ζητήσουν σωτήριες εκκενώσεις. 

Όλα αυτά ήρθαν στην επιφάνεια στον απόηχο του τυφώνα Ράι που χτύπησε τις Φιλιππίνες και ξεπέρασε σε ένταση όλες τις προβλέψεις -σύμφωνα με τους μετεωρολόγους- αφήνοντας μάλιστα περί τους 400 ανθρώπους νεκρούς και περίπου μισό εκατομμύριο εκτός εστίας. 

Είναι όμως αυτή η ξαφνική επιδείνωση των ακραίων φαινομένων αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής; 

Αν και δεν είναι σαφές το πώς ακριβώς η υπερθέρμανση του πλανήτη επηρεάζει την ένταση τέτοιων καταιγίδων, η υπηρεσία του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή διαπίστωσε ότι είναι «πιθανόν η συχνότητα των γεγονότων ταχείας εντατικοποίησης να έχει αυξηθεί τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες» καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται.

Πριν ο τυφώνας Ράι επιδεινωθεί ραγδαία, οι μετεωρολόγοι είχαν αρχικά προειδοποιήσει για μια καταιγίδα που θα μπορούσε να επιφέρει «σημαντικές ζημιές», με ανέμους έως και 165 χιλιόμετρα (103 μίλια) την ώρα.

«Αλλά η κατάσταση εξελίχθηκε πολύ γρήγορα», είπε ο Νίκος Πενιαράντα, μετεωρολόγος που μελετά τις καταιγίδες στο Εθνικό μετεωρολογικό Κέντρο των Φιλιππίνων. 

«Τα μοντέλα μας δεν ήταν σε θέση να προβλέψουν τον τρόπο με τον οποίο εντάθηκε η καταιγίδα και ξεπέρασε όλες τις προβλέψεις μας».

Στην περίπτωση της γρήγορης εντατικοποίησης των καταιγίδων, το ζεστό νερό των ωκεανών και οι διαφορετικές ταχύτητες του ανέμου κοντά στο επίκεντρο της καταιγίδας λειτουργούν ως καύσιμο για να οδηγήσουν σε ένα πιο σοβαρό συμβάν. 

Στην περίπτωση του Ράι, η καταιγίδα μετατράπηκε σε σούπερ τυφώνα κατηγορίας 5, με ταχύτητες παρόμοιες με αυτές όταν ένα επιβατικό αεροπλάνο αρχίζει να σηκώνεται από το έδαφος.

Όταν χτύπησε τη στεριά, άνεμοι με ταχύτητα έως και 210 km/h ξερίζωναν δέντρα, γκρέμιζαν στύλους ηλεκτρικού ρεύματος και εκσφενδόνιζαν πλάκες και ξύλα στον αέρα.

Η έλλειψη δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και περιπτωσιολογικών μελετών παρόμοιων καταιγίδων στην περιοχή δυσκόλεψε τους μετεωρολόγους να προβλέψουν το πόσο θα ενταθεί ο Ράι, ή η Οντέτ όπως είναι γνωστή η καταιγίδα τοπικά, ανέφερε ο Πενιαράντα.

«Η δυσκολία στην πρόβλεψη γεγονότων που εντείνονται γρήγορα είναι ακριβώς ότι η ταχύτητα με την οποία συμβαίνει αυτό, συχνά σε λίγες ώρες, αφήνει λιγότερο χρόνο για κινητοποίηση και εκκένωση για τη μείωση του κινδύνου καταστροφής», δήλωσε η Κλέρ Νούλις, στέλεχος μέσων ενημέρωσης που ειδικεύεται στην κλιματική αλλαγή στον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO).

Ο τυφώνας Άιντα, μια καταιγίδα κατηγορίας 4, γνώρισε παρόμοια επιδείνωση στον Κόλπο του Μεξικού λίγες ώρες πριν πλήξει την πολιτεία της Λουιζιάνα των ΗΠΑ τον Αύγουστο.

Η θερμοκρασία των ωκεανών κοντά στην επιφάνεια και σε βάθη έως και 200 μέτρα αυξάνονται περίπου τρεις φορές πιο γρήγορα σε αυτήν την περιοχή από τον παγκόσμιο μέσο όρο, σύμφωνα με τον WMO, καθιστώντας την ιδανική για πιο έντονες, λιγότερο προβλέψιμες καταιγίδες.

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, οι Φιλιππίνες έχουν καταγράψει τουλάχιστον 205 τροπικούς κυκλώνες, τους υψηλότερους από οποιαδήποτε άλλη ασιατική χώρα. Όλοι αυτοί οι κυκλώνες έχουν αφαιρέσει ζωές και έχουν προκαλέσει ζημιές εκατομμυρίων δολαρίων.

Συγκριτικά, η Κίνα, η δεύτερη πιο πληγείσα χώρα, έχει δει 139 και το Μπαγκλαντές, επίσης επιρρεπές στις καταιγίδες, έχει δει 42.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *