Skip to content

Μετακίνηση του ασφαλιστικού ενδιαφέροντος και σε νέους κλάδους

O Iανουάριος αποδείχθηκε ότι ήταν ένας αρκετά δύσκολος μήνας για την ασφαλιστική αγορά αλλά έβγαλε και ορισμένα θετικά συμπεράσματα για τα ασφαλιστικά προϊόντα.

Του Νίκου Σακελλαρίου

Οι ασφαλιστικές εταιρείες ταλαιπωρήθηκαν και από την συνέχιση της πανδημίας (Omicron) με την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και από την άνοδο του πληθωρισμού που έπληξε (και συνεχίζει να πλήττει) τα βαλάντια των καταναλωτών και από την κακοκαιρία (Ελπίδα) που ουσιαστικά καθυστέρησε νέες εργασίες και εισπράξεις.  Μας ανέφεραν ότι κατά τις μέρες της κακοκαιρίας στην Αττική δεν πραγματοποιήθηκαν ραντεβού, ενώ μειωμένες ήταν και οι εισπράξεις. Από τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΑΕΕ διαφαίνεται μία ενδιαφέρουσα αλλαγή στις ασφαλιστικές συνήθειες και των εταιρειών και των πελατών τους

Κατ’ αρχήν έχουμε για πρώτη φορά μία οριακή μείωση των ασφαλίστρων στον κλάδο αυτοκινήτου. Οι εταιρείες φαίνεται ότι πήραν τα μηνύματα από το 2020 και το 2021 και δεν προχώρησαν –πλην  λίγων εξαιρέσεων- σε μειώσεις ασφαλίστρων.  

Σημαντικά ανεβασμένος είναι ο κλάδος Βοηθείας (10% αύξηση) και όχι μόνο τιμολογιακά. Στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι με δεδομένη την αύξηση των τιμών αυτοκινήτου πολλοί ασφαλισμένοι με αυτοκίνητα άνω των 10 ετών στράφηκαν προς τις εταιρείες βοηθείας προκειμένου να έχουν κάλυψη των αναγκών τους.

Όμως πολύ ενδιαφέρουσαν ήταν η μεγάλη αύξηση των ασφαλίσεων Γενικής Αστικής Ευθύνης (24%). Όπως είχαμε γράψει στο Underwriter.gr ο κλάδος Γενικής Αστικής Ευθύνης είναι ο πλέον ανερχόμενος στην ασφαλιστική αγορά. Οι ίδιες οι ασφαλιστικές εταιρείες θέλουν να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή τους προκειμένου να ανοίξουν νέες δραστηριότητες. Επίσης και η ζήτηση προιόντων αστικής ευθύνης έχει αυξηθεί θεαματικά τα τελευταία χρόνια.

Ο κλάδος υγείας (ατυχήματα και ασθένειες) καταγράφει σημαντική αύξηση 11,8% που όμως δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν είναι τιμαριθμική ή σε όγκους νέων εργασιών. Αυτό θα φανεί στους επόμενους μήνες. Προς το παρόν , ο κλάδος υγείας παραμένει η αιχμή του δόρατος για τις μεικτές ασφαλιστικές εταιρείες καθώς υπάρχει αφ’ ενός μεγάλη ζήτηση αφ’ ετέρου πίεση λόγω μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος. Όμως οι ασφαλιστικές εταιρείες εκτιμούν ότι η ζήτηση είναι ανελαστική ως προς το εισόδημα (δεν επηρεάζεται από τις μειώσεις στο εισόδημα) και έτσι θα συνεχιστεί ανοδικά.

Τέλος με άνοδο συνέχισε και τον Ιανουάριο η παραγωγή στα Unit Linked (27,7%) εξαιτίας των χαμηλών (τότε) επιτοκίων. Όμως τα επιτόκια αυξήθηκαν σημαντικά τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, τα χρηματιστήρια υποχώρησαν και θα αξίζει να δούμε πως θα αντιδράσουν τα Unit Linked προϊόντα.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *