Skip to content

Μετεγκατάσταση αλυσίδων εφοδιασμού στη μετά covid εποχή – «Κερδισμένη» η νοτιοανατολική Ευρώπη

Ολοένα και πιο ευνοϊκό επενδυτικά γίνεται το κλίμα σε χώρες της ανατολικής και νότιας Ευρώπης όπου το εργατικό κόστος και το κόστος παραγωγής είναι χαμηλότερο, σύμφωνα με νεότερη μελέτη της Ernst & Young.

του Χρήστου Γαβαλά

Εταιρείες σε όλο τον κόσμο επιχειρούν να ανασχεδιάσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, καθιστώντας τις πιο ανθεκτικές, αλλά και πιο αποδοτικές οικονομικά.

Το εύρημα προέκυψε καθώς οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ευρώπη στο σύνολό τους πέρυσι είχαν περιπέσει σε… τέλμα, με τον πληθωρισμό, το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και τους μετασεισμούς που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, να μειώνουν το ενδιαφέρον.

Η μελέτη της EY, βασισμένη και σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα φέτος, διαπίστωσε ότι ο αριθμός των επενδύσεων που ξεκίνησαν στην Πορτογαλία το 2022 αυξήθηκε κατά 24%, με την Πολωνία να καταγράφει αύξηση 23%, την Ιταλία αύξηση κατά 17% και τη Ρουμανία κατά 86%!

Αυτή η μεταφορά ενδιαφέροντος από δυτικές προς νότιες και ανατολικές περιοχές οφείλεται στην αναδιαμόρφωση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού, που αρχίζουν να στρέφονται σε πιο ανταγωνιστικές κοστολογικά ευρωπαϊκές τοποθεσίες, για κατασκευαστικές εργασίες και εργασίες back-office,

Οι αναταραχές που προκάλεσε η πανδημία στο εμπόριο οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις επιδεινώθηκαν από τον πόλεμο και τις γεωπολιτικές εντάσεις αναφέρθηκαν στην έρευνα ως λόγοι για τους οποίους οι εταιρείες πρέπει να προσπαθήσουν να κάνουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους μικρότερες και πιο ανθεκτικές σε κραδασμούς.

Η έρευνα της EY κατέδειξε ότι τέτοιες κινήσεις συνεχίζονται, με το 52% των εταιρειών που απάντησαν να δηλώνει ότι δημιουργεί περισσότερα τοπικά (ανά χώρα ή περιοχή) μοντέλα προμήθειας, το 47% να προσπαθεί να βρεθεί κοντά στους πελάτες του (πχ σε μια κοντινή χώρα) και το 46% να επαναφέρει τη δραστηριότητά του στις εγχώριες αγορές.

Ωστόσο αυτές οι κινήσεις είναι απίθανο να οδηγήουν σε ολική εξόδο από την Κίνα παρά τις αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις της με τη Δύση.

«Οι εταιρείες δεν μπορούν να αγνοήσουν την Κίνα… Αλλά μπορούν να βεβαιωθούν ότι δεν ελέγχονται τα πάντα από την Κίνα ή δεν περνάνε όλα γεωγραφικά από την Κίνα – και αυτό κάνουν», σύμφωνα με την έρευνα.

Εκτός από τη νότια και ανατολική Ευρώπη, η Ιρλανδία με τους χαμηλούς της φόρους ήταν άλλη μια χώρα που ξεχώρισε επιδεικνύοντας αύξηση 21% στα έργα Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, καθώς, παρά τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου, εξακολουθεί να θεωρείται ότι τάσσεται υπέρ της επιχειρηματικότητας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής – η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία – συνέχισαν να προσελκύουν το μεγαλύτερο μέρος των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ευρώπη.

Η Βρετανία, ωστόσο, σημείωσε πτώση 6% στον αριθμό των έργων που δρομολογήθηκαν εν μέσω ανησυχιών για εμπορικές εμπλοκές και ελλείψεις εργατικού δυναμικού λόγω εν μέρει της απόφασής της να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αυτό που έχει τις περισσότερες αναταράξεις. Το Brexit είχε αρνητικό αντίκτυπο.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *