Skip to content

Με αυξημένη ρευστότητα ξεκινούν οι ασφαλιστικές το 2023

Αύξησαν την  ρευστότητά τους κατά το τελευταίο τρίμηνο οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε από τις μεγαλύτερες εταιρείες. 

του Νίκου Σακελλαρίου

Ο φόβος για πιθανή ύφεση στην Ευρώπη σε συνδυασμό με την έλλειψη σαφούς ορίζοντα που δημιουργούν οι εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα έχουν οδηγήσει τις ελληνικές και τις ξένες ασφαλιστικές στην αύξηση των ρευστών αποθεμάτων στα χαρτοφυλάκιά τους. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ για το γ’ τρίμηνο 2022, μειώθηκαν θέσεις σε  μετοχές και μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια και αυξήθηκαν θέσεις σε ομόλογα και ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια, καθώς και σε ρευστά διαθέσιμα και προθεσμιακές καταθέσεις.

Η νέα αλλαγή της πολιτικής των ασφαλιστικών

Να επισημάνουμε ότι κατά το προηγούμενο εξάμηνο (α’ εξάμηνο 2022) οι ασφαλιστικές μείωσαν τοποθετήσεις σε ομόλογα λόγω της μεγάλης ανόδου του πληθωρισμού και της ανοδικής κίνησης των επιτοκίων. Από την στιγμή που ο πληθωρισμός φαίνεται να σταθεροποιείται, όπως και οι αποδόσεις των ομολόγων στα επίπεδα του τέλους του γ’ τριμήνου, πολλοί διαχειριστές επενδύσεων πρότειναν αγορές ομολόγων και ομολογιακών α/κ και αυτό φαίνεται να ευνοεί τις ασφαλιστικές στην Ελλάδα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, το μέσο ποσοστό σε ομόλογα και μερίδια ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων βρίσκεται στο 30-35% επί των συνολικών επενδύσεων, ενώ οι προθεσμιακές καταθέσεις και τα μερίδια σε α/κ διαχείρισης διαθεσίμων διαμορφώνονται σε 20-25%. Επίσης, έχουν αναπροσαρμοστεί (πάντα σύμφωνα με πληροφορίες) οι αξίες των ακινήτων ως προς τα ποσοστά στα χαρτοφυλάκια και πλέον διαμορφώνονται στο 10%-15% επί του συνολικού ενεργητικού. Τα ρευστά διαθέσιμα και προθεσμιακές καταθέσεις είναι επίσης στο 20% ενώ οι μετοχές είναι το υπόλοιπο.

Η μείωση του επενδυτικού κινδύνου στο προφίλ των ασφαλιστικών είναι ουσιαστικά επιταγή και της EIOPA προς τα μέλη της. Δεδεομένου ότι η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να περάσει από δύσκολους κάβους το 2023, οι ασφαλιστικές ως συντηρητικοί και μακροπρόθεσμοι διαχειριστές κεφαλαίων θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν και τις επενδυτικές τους στρατηγικές. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί ασφαλιστικοί όμιλοι έχουν μετατρέψει τις μετοχικές τους θέσεις σε τοποθετήσεις σε υποδομές (εταιρείες ενέργειας, ύδατος, λιμάνια, αεροδρόμια) που δίνουν μακροπρόθεσμες, αποδόσεις έχουν μικρότερο επενδυτικό κίνδυνο και μοιράζουν μερίσματα.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *