Skip to content

Μητσοτάκης: Να δώσουμε έμφαση στην προληπτική διάγνωση – Τεράστια η σημασία της ψηφιακής Υγείας και του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενή

Σε μια επιγραμματική αλλά άκρως αποκαλυπτική σκιαγράφηση των μελλοντικών σχεδίων του για τον κλάδο της Υγείας στην Ελλάδα προχώρησε ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας  στο Συνέδριο ygeiamou που διοργανώνει το Πρώτο Θέμα και το ιατρικό σάιτ ygeiamou.gr.

του Χρήστου Γαβαλά

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι βασική θέση στα κυβερνητικά πλάνα για το αμέσως προσεχές διάστημα θα είναι η ενδυνάμωση της πρόληψης ενώ εξήρε τις πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί για την ψηφιοποίηση της Υγείας που θα δώσουν νέα ώθηση στη δυναμική του ΕΣΥ και οι οποίες θα μπορούν πλήρως να αποτιμηθούν σε ένα χρόνο από σήμερα.

«Ο πρώτος βασικός άξονας είναι η πρόληψη: Πρέπει να δώσουμε την έμφαση που πρέπει στην προληπτική διάγνωση νοσημάτων σε πρώιμο στάδιο, όπως π χ ο καρκίνος του μαστού -και ακριβώς γι’ αυτό εγκαινιάζουμε το εγχείρημα ‘Φώφη Γεννηματά’. Αντίστοιχες δράσεις θα προωθήσουμε για άλλες νόσους, όπως ο καρκίνος τους παχέος εντέρου, εγκαινιάζοντας οριζόντιες πολιτικές υγείας ξεκινώντας από τους νέους».

Μάλιστα, δεν δίστασε να κάνει ειδική αναφορά σε διαδεδομένα προβλήματα «που επιβαρύνουν την υγεία, σε επίπεδο ατόμου αλλά και στην κλίμακα του Εθνικού Συστήματος Υγείας εν τέλει».

Ειδικότερα μίλησε για «το κάπνισμα, το αλκοόλ», την παχυσαρκία, που ειδικά για τα παιδιά «αποτελεί κανονική ‘βόμβα’», παραδεχόμενος παράλληλα ότι «είναι για εμάς ένα τεράστιο στοίχημα, ως το τέλος της τρέχουσας θητείας μας, αλλά και για την επόμενη τετραετία» και πως «το ίδιο είναι και η προώθηση της σωματικής άσκησης, της προσοχής για το σωματικό βάρος -και, βέβαια, την ψυχική υγεία».

Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε και στο σχεδιασμό για την εκ βάθρων αναδιοργάνωση της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα, σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο, ενώ στάθηκε στη σημασία της ψηφιακής υγείας, με την κατάρτιση του ηλεκτρονικού φακέλου για κάθε ασθενή και τον Προσωπικό Γιατρό, ένα μέτρο για το οποίο είπε ότι είναι μια «τομή» στη λειτουργία του ΕΣΥ.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *