Skip to content

Νέα κυβερνοεπίθεση σοκ: Θύματα κλοπής 6.000 πελάτες της Coinbase – Στοχεύουν όλο και περισσότερο σε κρυπτονομίσματα

Συνεχίζονται με ολοένα και αυξανόμενους ρυθμούς οι κυβερνοεπιθέσεις παγκοσμίως, με τελευταίο ιδιαιτέρως σοβαρό περιστατικό την αρπαγή κρυπτονομισμάτων από τους λογαριασμούς τουλάχιστον 6.000 πελατών της Coinbase, του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων των ΗΠΑ. 

Όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η εισβολή φαίνεται να έχει πραγματοποιηθεί κατά το διάστημα Μαρτίου – Μαϊου 2021, με άγνωστους δράστες να αξιοποιούν ένα κενό ασφαλείας το οποίο κατέστησε εφικτή την ανάκτηση ξεχασμένων κωδικών πρόσβασης  μέσω αποστολής γραπτού μηνύματος στα κινητά των χρηστών. Μπόρεσαν έτσι να μεταφέρουν χρήματα σε ψηφιακά πορτοφόλια εκτός Coinbase. 

Εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε ότι το κενό διορθώθηκε, ανακτήθηκε ο έλεγχος των λογαριασμών των πελατών, οι οποίοι και αποζημιώθηκαν για τα ποσά που έχασαν. 

Αυτό, ωστόσο, δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Αποτελεί συνέχεια μιας διεθνούς τάσης που φέρνει εγκληματίες να χρησιμοποιούν τα πλοκάμια της τεχνολογίας και είτε να χτυπούν εταιρείες που εμπορεύονται κρυπτονομίσματα, είτε να ζητούν λύτρα σε κρυπτονομίσματα. 

Αυτά ακριβώς τα εγκλήματα, σύμφωνα με στοιχεία της Chainanalysis έχουν αυξηθεί κατά 311% σε σχέση με δυο χρόνια πριν, ποσοστό μάλιστα που μπορεί να υπολείπεται σε σχέση με το πραγματικό από τη στιγμή που πολλές εταιρείες εμφανίζονται διστακτικές να αναφέρουν τις κυβερνοεπιθέσεις που ενδεχομένως έχουν δεχθεί. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι και μόνο μέσα στο 2021, τα περιστατικά δεν είναι ουκ ολίγα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, σχηματίστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δικογραφία σε βάρος δυο Μαροκινών για υπόθεση διαδικτυακής απάτης, παραβίασης πορτοφολιού και κλοπής κρυπτονομισμάτων. Μια υπόθεση εξαιρετικά πολύπλοκη που ξεκίνησε από καταγγελία Έλληνα πολίτη του οποίου οι δράστες παραβίασαν την προσωπική θυρίδα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, υποκλέποντας ψηφιακά νομίσματα μαζί με ένα ποσό της τάξης των 260.000 ευρώ. 

Αλλά και μόλις το τελευταίο δίμηνο, σημειώθηκαν εξαιρετικά προβεβλημένες επιθέσεις χάκερ σε κρυπτονομίσματα. Μόλις πριν λίγες μέρες, χτυπήθηκε η πλατφόρμα pNetwork με… λεία 277 BTC, ενώ τον Αύγουστο εκλάπησαν κρυπτονομίσματα αξίας 600 εκατ. δολαρίων από ένα πρωτόκολλο ονόματι PolyWork που επιτρέπει στους χρήστες να ανταλλάσσουν token μεταξύ πολλαπλών blockchain. 

Αυτή μάλιστα ήταν σύμφωνα με το Bloomberg πιθανότατα η μεγαλύτερη κλοπή όλων των εποχών στον κόσμο της αποκεντρωμένης οικονομίας (DeFi). 

Μάλιστα, οι εφαρμογές DeFi προσελκύουν δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδυτικά κεφάλαια και αποτελούν το τελευταίο διάστημα συχνό στόχο των χάκερ ενώ σύμφωνα με την εταιρεία ασφάλειας κρυπτονομισμάτων, CipherTrace μόνο το 2021 οι κυβερνοεπιθέσεις που επικεντρώνονται σε αυτές τις εφαρμογές αντιστοιχούν περίπου στο 60% των συνολικών επιθέσεων σε κρυπτονομίσματα, έναντι 20% το 2020.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *