Skip to content

Νέα υπηρεσία ΕΦΚΑ για ασφαλιστική ικανότητα σε ελεύθερους επαγγελματίες

Βγαίνουν πλέον καινούργιες συντάξεις σε 45 μέρες

Την προηγούμενη εβδομάδα τέθηκε σε λειτουργία νέα ηλεκτρονική υπηρεσία από τον ΕΦΚΑ μέσω της οποίας οποιοσδήποτε ελεύθερος επαγγελματίας που δεν έχει λάβει ασφαλιστική ικανότητα μπορεί να υποβάλει αίτημα και αυθημερόν εφόσον τη δικαιούται να την λάβει κανονικά. 

Του Χρήστου Γαβαλά

Πρόκειται για παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης τόσο από δημόσιες όσο και από ιδιωτικές δομές. 

Πιο συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ και στην ενότητα «Ασφαλιστική Ικανότητα Μη Μισθωτών» όπου μπορεί κάποιος με τους κωδικούς taxinsnet να μπει και να πιστοποιηθεί, να υποβάλει τον ΑΜΚΑ του και το αίτημα για λήψη ασφαλιστικής ικανότητας. 

Όπως διευκρινίζουν ανώτατα στελέχη του ΕΦΚΑ, η απάντηση του Οργανισμού θα είναι άμεση, την ίδια μέρα και εφόσον δικαιούται ο επαγγελματίας, την λαμβάνει επίσης την ίδια μέρα. 

«Είναι πολύ σημαντικό να έχει ο πολίτης άμεσα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάβαλος, μιλώντας στην ΕΡΤ. 

Όπως διευκρίνισε, η νέα αυτή υπηρεσία ήρθε ως απόρροια μιας ταλαιπωρίας την οποία υπέστη μεγάλη μερίδα ασφαλισμένων, την περασμένη εβδομάδα. 

Ουσιαστικά, φάνηκαν ανασφάλιστοι άνθρωποι (ελεύθεροι επαγγελματίες) που είχαν πληρώσει κανονικά τις εισφορές τους στον ΕΦΚΑ. Αυτό -σύμφωνα με τον κ. Τσάβαλο- έγινε διότι δεν υπάρχει ακόμα διαλειτουργικότητα μεταξύ των συστημάτων του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών).

Το αποτέλεσμα είναι ότι ακόμα και όταν ένας ασφαλισμένος πληρώνει άμεσα τις υποχρεώσεις του, αυτή η πληρωμή μπορεί να κάνει 2 ή 3 ή και 4 εβδομάδες για να φανεί στο σύστημα. Το πρόβλημα οδήγησε την 1η Μαρτίου, διακόσιες χιλιάδες άνθρωποι να βρεθούν ανασφάλιστοι. 

Με νομοθετική ρύθμιση το υπουργείο Εργασίας έδωσε καθολική παράταση ασφαλιστικής κάλυψης σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες μέχρι τις 31/5. 

Από 1η Ιουνίου, ωστόσο, θα επανέλθει το καθεστώς που ισχύει κανονικά, σύμφωνα με το οποίο όποιος οφείλει δεν θα έχει ασφαλιστική ικανότητα. Θα πρέπει είτε να ρυθμίσει τις οφειλές του, είτε να πληρώσει το ελάχιστο που αντιστοιχεί στο ασφάλιστρο υγείας, δηλαδή περίπου 660 ευρώ για τους 12 μήνες του προηγούμενου έτους εφάπαξ, ώστε να μπορεί να έχει μέχρι το τέλος του 2022 ασφαλιστική ικανότητα. 

Αναφορικά με τις ρυθμίσεις πληρωμών στον ΕΦΚΑ, όπως διευκρίνισε ο κ. Τσάβαλος, είναι πλέον μόνο μια: αυτή των 12 δόσεων (με ρύθμιση του συνόλου των χρεών). 

Για τις εκκρεμείς συντάξεις, επισημάνθηκε ότι ο Οργανισμός έχει κάνει αρκετά βήματα προόδου και πλέον έχει μειωθεί ο αριθμός τους σε κάτω από 80.000 κύριες συντάξεις, με σημαντική συμβολή να έχουν σε αυτή την βελτίωση οι πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι. 

«Βγάζουν (καινούργιες) συντάξεις σε 45 μέρες, καλούμε όσους θέλουν να βγάλουν τώρα συντάξεις να εμπιστευτούν τους πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους γιατί είναι ο γρηγορότερος τρόπος για να γίνει αυτό», τόνισε ο κ. Τσάβαλος. Αυτές οι κύριες συντάξεις – πρόσθεσε- θα έχουν αποδοθεί μέχρι τέλος Ιουνίου. 

Όσο για τις επικουρικές ληξιπρόθεσμες, αυτές ανέρχονται σε περίπου 95.000, με στόχο το 30-35% αυτών να έχει εκκαθαριστεί μέχρι το τέλος του έτους. Ενώ για τα εφάπαξ, οι ληξιπρόθεσμες εκκρεμότητες ανέρχονται σε περίπου 6.000 με πλήρη εκκαθάριση να αναμένεται μέχρι το φθινόπωρο.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *