Skip to content

Να μην ασφαλίζονται τα ΙΧ που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ προτείνει η Κυβέρνηση

Αυτό έγινε γνωστό χθες, μετά από σχετική πρόταση που κατέθεσε στη Βουλή ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης. Στόχος είναι να πειστούν οι οδηγοί των αυτοκινήτων να τα περνούν από ΚΤΕΟ, κάτι που οι περισσότεροι αμελούν να κάνουν, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν στους δρόμους πάρα πολύ παλιά οχήματα, πολλά από αυτά ταξί, τα οποία επιβαρύνουν το περιβάλλον και κανονικά θα έπρεπε εδώ και καιρό να έχουν βγει εκτός κυκλοφορίας.

Στο πλαίσιο αυτό εμπίπτει και η πρόταση περί απαγόρευσης ασφάλισης, ενώ πρόκειται να γίνουν πιο αυστηροί και οι τέχνικοι έλεγχοι αλλά και τα πρόστιμα σε όσους δεν τηρούν τη διαδικασία.

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στη Βουλή, η κυκλοφορία οχημάτων 10 και 15 ετών είναι ο σημαντικότερος παράγοντας περιβαλλοντικής ρύπανσης στην Αττική, ωστόσο η υποχρεωτική απόσυρση παλαιών οχημάτων έχει με κυβερνητική απόφαση “παγώσει”, μέχρι το 2020, ως ένδειξη καλής θέλησης προς τους οδηγούς ταξί που μαστίζονται από την κρίση.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλούν τα μέσα μεταφοράς είναι η πιο σοβαρή απειλή παγκοσμίως και για το περιβάλλον  – την χλωρίδα, την πανίδα, το κλίμα, καθώς και μία από τις σοβαρότερες απειλές της υγείας. Το διοξείδιο του άνθρακα που παράγουν τα οχήματα εγκλωβίζει την ηλιακή ακτινοβολία στην ατμόσφαιρα ενώ το δηλητηριώδες μονοξείδιο του άνθρακα εμποδίζει το αίμα να μεταφέρει οξυγόνο σε ζωτικά όργανα του σώματος. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα γιατί είναι πιο μικρόσωμα και έχουν και μεγαλύτερη εξωτερική φυσική δραστηριότητα. Εκτός από άσθμα, αλλεργίες, κόπωση, πονοκεφάλους και πνευμονικές δυσλειτουργίες με ποικίλη εξέλιξη, η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με καρδιοαγγειακές παθήσεις και με τον καρκίνο του πνεύμονα.

Για το λόγο αυτό η ΕΕ αλλά και όλες οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν εδώ και καιρό θεσπίσει νόμους για τον αυστηρό έλεγχο των καυσαερίων που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *