Skip to content

Νοσηλεία κατ’ οίκον από το ΕΣΥ

Ηospital@Home – Το μέλλον των Υπηρεσιών Υγείας

Θεραπεία κατ’ οίκον θα μπορούν να λαμβάνουν σύντομα ασθενείς του ΕΣΥ, αρχής γενομένης με τους ογκολογικούς ασθενείς του «Αγίου Σάββα», ενώ ανάλογα προγράμματα θα αναπτυχθούν σε 8 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα. 

Το πρόγραμμα αφορά σε ένα μεγάλο εύρος ασθενών που σήμερα λαμβάνουν  εξειδικευμένη και κυρίως μακροχρόνια  φροντίδα στο νοσοκομείο και στους οποίους, υπό προϋποθέσεις, θα είναι δυνατή η χορήγηση της απαραίτητης θεραπείας κατ΄ οίκον. Μιλάμε για ασθενείς με καρκίνο, με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, νευρολογικές παθήσεις καθώς και χρόνια νοσήματα άλλων συστημάτων.

Ο ασθενής θα δέχεται τη φροντίδα και την αγωγή που χρειάζεται στον προσωπικό του χώρο, δωρεάν, όπου θα τον επισκέπτεται εξειδικευμένος γιατρός και νοσηλευτής. Επίσης παρακολούθηση και συμβουλευτική φροντίδα θα παρέχεται και από συστήματα τηλέφωνα-ιατρικής.

Το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται τη διαμόρφωση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου που θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας της Κατ’ Οίκον Νοσηλείας, ώστε να διασφαλίζεται απόλυτα η ασφάλεια των ασθενών αλλά και τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των επαγγελματιών υγείας. 

Προβλέπεται η δημιουργία ειδικών κέντρων νοσηλείας κατ’ οίκον σε οκτώ νοσοκομεία της χώρας. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 14 εκατομμύρια ευρώ έως το 2025 και το υλοποιεί ο Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (Ο.ΔΙ.Π.Υ). Τα κόστη αφορούν επιπλέον προσλήψεις και προμήθειες τεχνολογικού εξοπλισμού.

«Οίκοθεν» ένα πρόγραμμα κατ’ οίκον θεραπείας σε ασθενείς με καρκίνο

Γιατρός και νοσηλευτές θα χορηγούν τη θεραπεία του ογκολογικού ασθενούς του Αγίου Σάββατο στο σπίτι του, χωρίς καμία ταλαιπωρία και έξοδα, χωρίς κόστος για την υπηρεσία. Το πρόγραμμα θα συμβάλει στη μείωση της ταλαιπωρίας των ασθενών, αλλά και των φροντιστών τους, καθώς και στον περιορισμό των μετακινήσεων και των εξόδων τους, στην αύξηση των διαθέσιμων κλινών, διευρύνοντας τις δυνατότητες των νοσοκομείων, αλλά και στην εξοικονόμηση πόρων για το σύστημα υγείας.

Στο πρόγραμμα αυτό εντάσσονται ογκολογικοί ασθενείς συγκεκριμένων κατηγοριών, εφόσον το επιθυμούν και πληρούν κριτήρια τόσο ιατρικά όσο και κοινωνικά. Αυτή τη στιγμή το Οίκοθεν αφορά στους ογκολογικούς ασθενείς που λαμβάνουν αγωγή με δύο μεγάλες θεραπευτικές κατηγορίες, τις ανοσοθεραπείες και τους βιολογικούς παράγοντες. Το πρόγραμμα δεν αφορά στη χημειοθεραπεία, διότι ως φαρμακευτική κατηγορία έχει άμεση τοξικότητα, με αποτέλεσμα να πρέπει να χορηγείται σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον, όπως είναι το νοσοκομειακό. Εννοείται ότι ο ασθενής παρακολουθείται στενά και αν παρουσιαστεί λόγος μεταφέρεται άμεσα στο νοσοκομείο.

Μοντέλα όπως το «Οίκοθεν» είναι το μέλλον. Συστήματα υγείας σε όλο το κόσμο άρχισαν μετά την πανδημία να αναπτύσσουν τη θεραπεία κατ’ οίκον, τα ωφέλη της οποίας είναι πάρα πολλά, και για τη σωματική υγεία (αποφυγή λοιμώξεων) και για την ψυχολογία του ασθενούς.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *