Skip to content

Οι αντοχές και τα προτερήματα των U/L

Τεστ για την αξία των Unit Linked προιόντων η πρόσφατη κρίση στις αγορές

Τις αντοχές τους αλλά και τα προτερήματά των unit linked προϊόντων μπορούν να διαπιστώσουν οι ασφαλισμένοι μέσα στην κρίση. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει από ασφαλιστικές και ασφαλισμένους, οι επενδυτές-ασφαλισμένοι των unit linked βιώνουν τις μικρότερες δυνατές απώλειες μέσα στην πτώση των τιμών μετοχών και ομολόγων ενώ ταυτόχρονα διατηρούν και το προνόμια της ασφάλισης που τους προσφέρουν τα συγκεκριμένα προϊόντα. 

του Νίκου Σακελλαρίου

Χωρίς να υπάρχουν επίσημα στοιχεία, οι ασφαλισμένοι σε unit linked προϊόντα που επενδύουν σε ευρωπαϊκά ομόλογα και μετοχές καταγράφουν απώλειες που μεσοσταθμικά κυμαίνονται πέριξ του 5% επί του κεφαλαίου τους όταν οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες έχουν απώλειες κοντά στο 20% ενώ τα ευρωπαϊκά ομόλογα περίπου 10%  κατά την διάρκεια του τριμήνου της κρίσης (Μαρτίου-Ιουνίου). Ουσιαστικά, η κρίση επιβεβαιώνει την αξία των unit linked προϊόντων που διαφυλάσσουν το μεγαλύτερο μέρος του κεφαλαίου του ασφαλισμένου λόγω της δομής τους.

Επίσης, θετικά αξιολογείται από τους ασφαλισμένους η εγγύηση (85-95%) επί του αρχικού κεφαλαίου σε μία περίοδο έντονης αστάθειας των αγορών, υψηλού κινδύνου και κατάρρευσης μετοχών , ομολόγων αλλά και εμπορευμάτων. Με την εγγύηση κεφαλαίου οι ασφαλισμένοι περιορίζουν τις απώλειες τους σε μία μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση, την απώλεια κεφαλαίων λόγω πληθωρισμού και την φθορά από την αύξηση των επιτοκίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Underwriter.gr, οι ασφαλιστικές ετοιμάζουν νέες σειρές προϊόντων unit linked από το δεύτερο εξάμηνο 2022 όπου θα έχουν σταθμιστεί και οι όποιες αρνητικές εξελίξεις αφορούν τις οικονομίες και την ανάπτυξη τους.

Δεκτά και ως εγγυήσεις (collateral) στις τράπεζες τα unit linked

Μία σημαντική ιδιότητα των Unit Linked ασφαλιστικών προϊόντων είναι ότι η πλειονότητά τους γίνεται δεκτή στις τράπεζες ως εγγύηση για την λήψη επαγγελματικών ή στεγαστικών δανείων σε ολόκληρη (100%) την αξία τους  όταν οι μετοχές γίνονται δεκτές στο 70% της αξίας τους και τα ομόλογα στο 90% της αξίας τους. 

Φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις εάν ληφθούν ως δαπάνες 

Επιπλέον στην παρούσα συγκυρία, τα unit linked συνταξιοδοτικά προϊόντα μπορούν να παρουσιαστούν ως δαπάνες από τις επιχειρήσεις και να έχουν καλύτερη φορολογική αντιμετώπιση.

‘Κόπωση’ τον Απρίλιο στην παραγωγή των Unit Linked

Τα στοιχεία της ΕΑΕΕ για την παραγωγή Απριλίου 2022, δείχνουν ότι η αύξηση των ασφαλίσεων ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις ήταν μόλις 9,3% σε σχέση με τον Απρίλιο 2021 και 14,2% στο διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό 4μηνο. Μία άνοδος που προέρχονταν κυρίως από τους πρώτους μήνες του χρόνου (Ιανουάριο-Φεβρουάριο) και μία σταδιακή μείωση των ρυθμών ανόδου από τον Μάρτιο και μετά εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, της ανόδου του πληθωρισμού και της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος για επενδύσεις των πολιτών.

Για τις τράπεζες, τα unit linked προϊόντα οι ασφαλιστικές εταιρείες αποτελούν την βασική εργασία του bancassurance και δίνουν μεγάλη σημασία σ’ αυτά. Εάν υπάρξει κάποια μείωση στην παραγωγή Unit Linked  στο επόμενο διάστημα, αυτή θα έχει αντανάκλαση στο bancassurance και όχι στα υπόλοιπα δίκτυα πωλήσεων.  

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *