Skip to content

Οι δύο προτάσεις που προκάλεσαν αίσθηση κατά τη web conference της ΕΑΕΕ

Δύο καινοτόμες προτάσεις από την πλευρά του προέδρου της ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου, ξεχώρισαν κατά το web conference που διοργάνωσε η ΕΑΕΕ

Του Νίκου Σακελλαρίου

Η πρώτη αφορούσε την πάγια θέση της ασφαλιστικής αγοράς για παροχή φορολογικών κινήτρων για την ασφάλιση των Ελλήνων που παραμένουν ανασφάλιστοι και μείωσης φορολογικών συντελεστών για τις εταιρείες και η δεύτερη ήταν η αξιοποίηση μέρους της περιουσίας των 14 δις ευρώ των ασφαλιστικών εταιρειών από το ελληνικό Κράτος με ιδιαίτερα συμφέροντες όρους και για τις δύο πλευρές.

Η πρόταση-πρόσκληση του προέδρου της ΕΑΕΕ, Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου προς την Πολιτεία και την Τράπεζα της Ελλάδος ήταν να αξιοποιήσει την περιουσία των 14 δις ευρώ που έχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα χρήζει ιδιαίτερης αξιολόγησης.

Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Σαρρηγεωργίου διευκρίνισε κατά τη χθεσινή web conference ότι δεν θα πρόκειται για κάποιο swap, αλλά εννόησε ότι ουσιαστικά, θα πρόκειται για αξιοποίηση έναντι ελάχιστου επιτοκίου των διαθεσίμων και ομολόγων των ασφαλιστικών εταιρειών για χρηματοδότηση αναγκών του Δημοσίου. Η πρόταση αυτή είχε ακουστεί και στο πρόσφατο παρελθόν αλλά ούτε η ασφαλιστική αγορά ήταν έτοιμη να προχωρήσει ούτε το Ελληνικό Δημόσιο.

Επί της ουσίας, τα 14 δις ευρώ αποτελούν το σύνολο των επενδύσεων των ασφαλιστικών εταιρειών στην Ελλάδα και κάτι λιγότερο από το συνολικό ενεργητικό τους.

Αν δεχθούμε ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα αποτελούν περίπου 7 δις ευρώ επί του συνόλου των επενδύσεων των ασφαλιστικών και τα 5 δις ευρώ εξ αυτών αποτελούν επενδύσεις που στηρίζουν τους δείκτες φερεγγυότητας των ασφαλιστικών, τότε το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να αξιοποιήσει ένα κεφάλαιο ύψους 2-3 δις ευρώ με το ελάχιστο euribor που είναι κάτω από 1% , όταν την ίδια στιγμή το Ελληνικό Δημόσιο δανείζεται από τις αγορές με πλέον του 2%. Επίσης, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα μπορούν να αποδώσουν πολύ περισσότερο εάν ενταχθούν στο πρόγραμμα επαναγοράς και ποσοτικής χαλάρωσης (QE) που έχει εξαγγείλει η ΕΚΤ.

Μία άλλη επιλογή είναι η δημιουργία, μέσω των ομολόγων ασφαλιστικών εταιρειών, ενός Ταμείου για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού, εντός του οποίου μπορούν να ενταχθούν κάποιο μέρος από τα ομόλογα και διαθέσιμα ασφαλιστικών εταιρειών κάτω από την εποπτεία της Τράπεζα της Ελλάδας και την στήριξη της ΕΚΤ, οι οποίες θα εγγυώνται και τα περιθώρια φερεγγυότητας των εταιρειών.

Πώς επενδύουν οι ασφαλιστικές στο εξωτερικό στις κρατικές υποδομές

Μία άλλη επενδυτική ιδέα για τις επενδύσεις των ασφαλιστικών και η οποία συνηθίζεται στο εξωτερικό είναι η ανταλλαγή μέρους των κρατικών ομολόγων και διαθεσίμων των ασφαλιστικών εταιρειών με μετοχές ή εταιρικά ομόλογα εταιρειών υποδομής (λιμάνια, αεροδρόμια, εθνικούς δρόμους, τουριστικές υποδομές κ.ά.) τα οποία είτε αναπροσαρμόζουν την αξία τους στη διάρκεια του χρόνου είτε αποδίδουν μερίσματα.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *