Skip to content

Οι Tιτάνες διαφωνούν για την προοπτική των ασφαλειών

O Warren Buffett, ή αλλιώς "Πυθεία της Ομάχα"
O Warren Buffett, ή αλλιώς “Πυθεία της Ομάχα”

H Berkshire Hathaway, ο γιγαντιαίος Όμιλος του Warren Buffett έχει μεταξύ άλλων στην ιδιοκτησία του ή στο χαρτοφυλάκιό του, σιδηροδρομικές εταιρείες, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες ρούχων, εφημερίδες, εταιρείες επεξεργασίας πολύτιμων λίθων, εταιρείες ιδιωτικών τζετ, επίπλων, φορτηγών και δεν…συμμαζεύεται. Συνολική αξία; 306 δις δολάρια.

Κάτι θα ξέρει λοιπόν ο αυτοδημιούργητος τιτάνας Buffett (οι αμερικανικές εφημερίδες τον αποκαλούν «το Μαντείο της Ομάχα» – Ομάχα είναι το όνομα της πόλης όπου κατοικεί), για αυτό και όταν προβλέπει ότι οι ασφάλειες (και ειδικά οι αντασφάλειες) θα έχουν χαμηλά κέρδη για τα επόμενα 10 (!) χρόνια, δεν μπορεί κανείς να μην τον πιστέψει.

Όλοι εκτός από έναν.

Από το αντίπαλο δέος του κ. Buffet, τον «Καναδό Warren Buffet», που δεν είναι άλλος από τον πολύ γνωστό και σε εμάς πλέον, κ. Prem Watsa, εσχάτως ιδιοκτήτη της Eurolife ERB.

O Prem Watsa, ή αλλιώς ο "Καναδός Warren Buffett"
O Prem Watsa, ή αλλιώς ο “Καναδός Warren Buffett”

O Prem Watsa παραδέχεται μεν ότι η αγορά (σ.σ. των ασφαλειών και αντασφαλειών παγκοσμίως) κάνει κύκλους και ότι αυτή εδώ την χρονική στιγμή, πράγματι, τα πράγματα είναι δύσκολα, κυρίως για τον κλάδο Ζημιών και Περιουσίας.

«Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα είναι έτσι για πάντα» είπε, «η δυναμική μπορεί να αλλάξει και τότε μόνο οι εταιρείες που είναι οικονομικά ισχυρές και έχουν την ικανότητα να εκμεταλλεύονται τις υψηλότερες τιμές, θα τα πάνε καλά».

Αυτό έχει τη σημασία του μιας και ο κ. Watsa στην χρηματιστηριακή αγορά θεωρείται «αρκούδα» (βλέπει τις αγορές με απαισιόδοξη ματιά) σε αντίθεση με τον Warren Buffett που θεωρείται «ταύρος» (βλέπει τα πράγματα πιο αισιόδοξα).

Αυτή τη χρονική στιγμή πάντως, και όσον αφορά στις ασφάλειες, ο «ταύρος» τα βλέπει απαισιόδοξα και η «αρκούδα» αισιόδοξα!

Στην ασφαλιστική αγορά, την «ειδικότητά» του, ο κ. Watsa είναι πολύ πιο αισιόδοξος στους χρησμούς του, από το… Μαντείο της Ομάχα.

Ο Buffett, στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους τον Φεβρουάριο, που μελετάται εκτενώς από πανεπιστήμια και χρηματοοικονομικούς οίκους και αναλυτές, προειδοποίησε για πτώση κερδών για αρκετά χρόνια ακόμα:

Στοιχηματίζω, είπε, οτι τα αποτελέσματα της ασφαλιστικής βιομηχανίας τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι χαμηλότερα από αυτά των προηγούμενων δέκα χρόνων, ιδίως για εταιρείες που ειδικεύονται στην αντασφάλιση, προσθέτοντας ότι ρόλο σε αυτό παίζουν και τα μονίμως, τελευταία, χαμηλά επιτόκια.

Ο Όμιλος του Buffett, η Berkshire Hathaway έχει μια δεξαμενή κεφαλαίου 87,7 δις δολάρια τα οποία και επενδύει με στόχο τα κέρδη. Όμως μελλοντικά, θα είναι δύσκολο να σημειωθούν κέρδη, προβλέπει φέτος ο Βuffett, «γιατί κάποιες επιχειρήσεις μπορεί να επεκταθούν αλλά αρκετές άλλες θα συρρικνωθούν ή και θα καταρρεύσουν».

Στη δική του επιστολή προς τους μετόχους ο Prem Watsa όμως τα είπε αλλιώς: «είμαι πολύ ενθουσιασμένος από τις ασφαλιστικές δραστηριότητες και προοπτικές της Fairfax, δήλωσε, η οποία το 2015 σημείωσε τα καλύτερα αποτελέσματα underwriting στα 30 χρόνια από την ίδρυσή της!

Πέρυσι η Fairfax σημείωσε ασφάλιστρα 7,5 δις δολαρίων Καναδά σε διάφορες αγορές σε όλο τον κόσμο.

Πάντως ο Καναδός Prem έχει πλήρως αντισταθμίσει το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου, έτσι ώστε να είναι προστατευμένος απο χρηματιστηριακές καταιγίδες που ως γνωστόν, μπορούν να ξεσπάσουν οποιαδήποτε στιγμή ανά τον κόσμο – για αυτό και όπως είπαμε, ως επενδυτής θεωρείται «αρκούδα».

Παράλληλα με την πολιτική του αυτή (equity hedging στην χρηματιστηριακή γλώσσα), o Όμιλος επενδύει με στόχο όχι την μεσοπρόθεσμη απόδοση, όπως κάνουν πολλοί ανταγωνιστές του, προτιμώντας να αγοράσουν εταιρικά ομόλογα με χαμηλό άνοιγμα τιμών  (spread) και υψηλές αποδόσεις – προτιμώντας δηλαδή κοινές μετοχές με σίγουρες επενδύσεις και άμεση απόδοση.

Η Fairfax είναι γνωστή για επενδύσεις με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ακόμη και σε εταιρείες που αντιμετωπίζουν οικονομικά βάρη, όπως για παράδειγμα η Blackberry ή και σε εταιρίες που βρίσκονται σε χώρες με οικονομικά βάρη, όπως για παράδειγμα η Ελλάδα και η Ιρλανδία.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι και οι δύο όμιλοι, Fairfax και Berkshire, βασίζονται στην ασφαλιστική αγορά για να έχουν κεφάλαιο προς επένδυση. Παρότι η Berkshire φέτος, κατευθύνει τα κεφάλαιά της σε αγορές τροφίμων, παγκόσμιους κολοσσούς όπως η Kraft και η Heinz…

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *