Skip to content

Οι τοπ 10 ασφαλιστικές στον κόσμο – Έσοδα, κέρδη, κεφαλαιοποίηση

Σε ΗΠΑ, Κίνα και Ευρώπη συγκεντρώνεται η μεγαλύτερη ασφαλιστική δραστηριότητα του πλανήτη. Σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσεις του Δεκεμβρίου 2022, την θέση #1 στον κόσμο καταλαμβάνει η Berkshire Hathaway, την  θέση  #2 η Ping An Insurance (Group) Co. of China Ltd., την θέση #3  η Allianz SE, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν ΑΧΑ SA και Metlife Inc

της Ελενας Ερμείδου

Συγκεκριμένα: τα έσοδα της Berkshire Hathaway για το 2022 διαμορφώθηκαν στα 253,9 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, ωστόσο τα καθαρά κέρδη έκλεισαν με ζημιές -1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η κεφαλαιοποίηση της στα 663,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Η  Berkshire Hathaway είναι καθετοποιημένη επιχείρηση στις ασφάλειες με παρουσία, επίσης, στις σιδηροδρομικές μεταφορές, στην ενέργεια, στην μεταποίηση και στην λιανική. Η  Berkshire ασφαλίζει και αντασφαλίζει κινδύνους περιουσίας και ατυχημάτων μέσω των εταιρειών της GEICO, Berkshire Hathaway GUARD Insurance Companies, Gateway Underwriters Agency, General Re, και National Indemnity Company.

Η Ping An Insurance Group Co. China Ltd, το 2022 σημείωσε έσοδα 156,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και καθαρά κέρδη 14,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται στα 114,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Παρέχει υπηρεσίες ασφάλισης, χρηματοοικονομικές και τραπεζικές υπηρεσίες. Η Ping An βρίσκεται στην λίστα των πρώτων 50 εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αξιών της Σαγκάης. Ιδρύθηκε το 1988 και απετέλεσε την πρώτη εισηγμένη εταιρεία χρηματιστηρίου. Θυγατρικές αυτής είναι οι: Ping An Life, Ping An Property & Casualty, Ping An Annuity, and Ping An Health.

H Allianz SE με έδρα την Γερμανία, το 2022 έγραψε έσοδα ύψους 137,4 δισεκατομμυρίων ευρώ με καθαρά κέρδη 7,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται στα 85,3 δισεκατομμύρια δολάρια .

Στην θέση  #4 βρίσκεται η AXA SA (AXAHY) με έσοδα 107,6 δισεκατομμύρια δολάρια και καθαρά κέρδη 8,2 δισεκατομμύρια. Η κεφαλαιοποίηση της στα 64,6 δισεκατομμύρια δολάρια.  Η ΑXA προέκυψε μέσα από την συγχώνευση διαφόρων ασφαλιστικών την δεκαετία του 1990.

Την θέση #5 στην παγκόσμια κατάταξη των ασφαλιστικών έχει η MetLife Inc (MET) με έσοδα ύψους 71,6 δισεκατομμύρια ευρώ και καθαρά κέρδη 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Η κεφαλαιοποίηση της στα 56,3 δισεκατομμύρια. Η MetLife έχει παρουσία στις αγορές : των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας, της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Στην δεύτερη πεντάδα των μεγαλυτέρων ασφαλιστικών στον κόσμο

Την θέση #6  κατέχει η Prudential PLC (PUK) με έσοδα 63,5 δισεκατομμύρια δολάρια και καθαρά κέρδη 328 εκατομμυρίων. Η κεφαλαιοποίηση της στα 36,2 δισεκατομμύρια. Η Prudential έχει έδρα το Λονδίνο με πελάτες σε όλες τις μεγάλες αγορές του κόσμου.

Την θέση #7 κατέχει η American International Group Inc. (AIG) με έσοδα 59 δισεκατομμύρια δολάρια και καθαρά κέρδη 13,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η κεφαλαιοποίηση της στα 46,7 δισεκατομμύρια . Η AIG έχει παρουσία σε περίπου 70 χώρες στον κόσμο.

Την θέση #8 στην λίστα της πρώτης δεκάδας των μεγαλυτέρων ασφαλιστικών καταλαμβάνει η Allstate Corp. (ALL). Τα έσοδα της διαμορφώθηκαν το 2022 στα 52,6 δισεκατομμύρια και τα καθαρά κέρδη στα 210 εκατομμύρια δολάρια. Η κεφαλαιοποίηση της στα 35,5 δ δισεκατομμύρια.

Στην προτελευταία θέση, στην θέση #9 βρίσκεται η Progressive Corp. (PGR) με έσοδα 47,7 δισεκατομμύρια δολάρια και καθαρά κέρδη 852 εκατομμυρίων δολαρίων . Η κεφαλαιοποίηση της στα 74,4 δισεκατομμύρια. Η Progressive ιδρύθηκε το 1937 και σήμερα είναι ηγέτιδα στο αυτοκίνητο και στις ασφάλειες λιανικής με έμφαση στις κατοικίες.

Στην  θέση #10 βρίσκεται η Chubb Ltd. (CB) με έσοδα 42,1 δισεκατομμύρια δολάρια και καθαρά κέρδη 6,1 δισεκατομμύρια. Η κεφαλαιοποίηση της στα 89,1 δισεκατομμύρια.  Εξειδικεύεται στην ασφάλιση περιουσίας και ατυχημάτων στις ΗΠΑ, και παράλληλα έχει παρουσία σε 54 περίπου χώρες.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *