Skip to content

Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι αθλητές να αγωνιστούν με υπεύθυνη δήλωση λόγω κορωνοϊού

Επιμένουν οι Ιάπωνες στην απόφαση να ζητούν με υπεύθυνη δήλωση από τους αθλητές που θα μετάσχουν στους Ολυμπιακούς αγώνες στο Τόκιο, να αποδεχθούν το ρίσκο του θανάτου από κορωνοϊό.

Ουσιαστικά, τόσο η ΔΟΕ όσο και Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων επιβάλλουν στους αθλητές να αναγνωρίζουν το ρίσκο που προκύπτει λόγω της πανδημίας προκειμένου να αγωνιστούν.

Πρόκειται για μια απόφαση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις καθώς γίνεται σαφές ότι το κίνητρο πίσω από αυτή είναι η προσπάθειά τους να απεμπλακούν από δικαστικές διαμάχες και αποζημιώσεις εφόσον συμβεί κάποιο σοβαρό περιστατικό με αθλητή ή αθλήτρια.

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 4 του εγγράφου που καλούνται να υπογράψουν οι αθλητές αναφέρει:

«Συμφωνώ πως συμμετέχω στους Ολυμπιακούς Αγώνες με δικό μου ρίσκο και υπευθυνότητα, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχόμενου η συμμετοχή μου ή η παρουσία μου στους Αγώνας να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς ή ακόμη και θάνατο στην περίπτωση έκθεσης και εξάπλωσης του COVID-19 ή και άλλων κολλητικών ασθενειών, ή εξαιτίας υπερβολικά ακραίων καιρικών φαινομένων».

Αξίζει να σημειωθεί παράλληλα ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, σε περίπτωση που οι Αγώνες αναβάλλονταν τότε η ασφαλιστική βιομηχανία θα ερχόταν αντιμέτωπη με ζημιές της τάξης των 2-3 δισ. ευρώ, κάτι που θα αποτελούσε και το μεγαλύτερο ποσό αποζημίωσης που θα είχε δοθεί ποτέ για ακύρωση ενός παγκόσμιου event.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο έχουν ασφαλιστεί για 2 δισ. ευρώ συν άλλα 600 εκατομμύρια για τη φιλοξενία.

Ενώ είναι πολλές οι οντότητες που έχουν ασφαλιστεί και σχετίζονται με τους Αγώνες, όπως τα τηλεοπτικά δίκτυα, οι σπόνσορες, οι επαγγελματικές αθλητικές ομάδες και τα μέλη τους και άλλοι οργανισμοί που θα είχαν πολιτικές ακύρωσης.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και παρότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην χώρα δεν προχωράει με ικανοποιητικούς ρυθμούς και οι πολίτες δείχνουν στην πλειοψηφία τους να μην θέλουν τη διεξαγωγή τους, οι Ολυμπιακοί Αγώνες οδεύουν προς διεξαγωγή από τις 23 Ιουλίου μέχρι τις 8 Αυγούστου.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *