Skip to content

“ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ” στις ασφαλιστικές εταιρείες

Να υπερασπίσει την δημόσια εικόνα της χρειάζεται η ιδιωτική ασφάλιση
Να υπερασπίσει την δημόσια εικόνα της χρειάζεται η ιδιωτική ασφάλιση

Η πρωινή του εκπομπή είναι από τις μακροβιότερες και ο ίδιος πολύπειρος δημοσιογράφος και οικείο πρόσωπο για όλους τους ‘Eλληνες που έχουν τηλεόραση στο σπίτι τους.

Μιλάμε για τον Γιώργο Παπαδάκη που «καλημερίζει» κάθε μέρα την Ελλάδα στην ομώνυμη εκπομπή του στον ΑΝΤ1, ο οποίος σήμερα το πρωί πέταξε μια πρώτης τάξεως «ρουκέτα» για την ιδιωτική ασφάλιση:

Απευθυνόμενος στο πανελλήνιο, ο κ. Παπαδάκης δήλωσε ότι “όσοι πήγαν στις ασφαλιστικές εταιρείες για να εξασφαλίσουν τη σύνταξή τους έχασαν τα λεφτά τους αφού οι εταιρείες έκλεισαν”.

Ακριβώς ένα λεπτό πριν ωστόσο εκθείαζε το “πόσα χρήματα παραπάνω θα μπορούσε να παίρνει στην πράξη ένας σημερινός συνταξιούχος αν τις εισφορές που έδινε στο κράτος τις είχε δώσει σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία”.

Φαίνεται ότι η πρώτη δήλωση αυτή δεν μπορούσε να μείνει έτσι και τα αντανακλαστικά του κ. Παπαδάκη λειτούργησαν άμεσα. Φοβούμενος μην θεωρηθεί ότι «βοηθά» την συγκεκριμένη επιλογή προσπάθησε αμέσως να καλύψει αυτό που είχε πει, σπεύδοντας να προσθέσει ότι βεβαίως, όσοι στο παρελθόν είχαν τελικά επιλέξει την ιδιωτική ασφάλιση, έχασαν τα λεφτά τους.

“Λέει ψέμματα;” θα αναρωτηθούν όσοι τον άκουσαν. Μήπως δεν έκλεισαν οι Ασπίς & Commercial και ο κόσμος έχασε τα λεφτά του;

Βεβαίως. Όμως η ασφαλιστική αγορά απαρτίζεται από 67 εταιρείες συνολικά, ελληνικές και ξένες, τουλάχιστον σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Δεν είναι λοιπόν παραπλανητικό οι 67 να εξoμειώνονται με τις 2;

oxi allo karvouno

Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε, πολιτικούς και δημοσιογράφους, να φοβούνται να αναφερθούν δημοσίως στην ιδιωτική ασφάλιση ως μια έγκυρη εναλλακτική επιλογή προκειμένου να αντιμετωπίσει ο κόσμος τα προβλήματα που θα προκύψουν με τις συντάξεις του στο μέλλον.

Το Underwriter πρόσφατα είχε αναδείξει το συγκεκριμένο θέμα σε ανάρτηση με θέμα την «ενοχοποίηση» της ιδιωτικής ασφάλισης. (Διαβάστε επίσης “πώς κερδίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών”).

Και βεβαίως δεν πρέπει ούτε η αγορά να παραγνωρίζει ότι έχει δώσει η ίδια τις αφορμές ώστε να ακούγονται «λόγια» εναντίον της και εναντίον της αξιοπιστίας της. Τις ξέρουμε όλοι τις αφορμές και τις αναφέραμε μόλις.

Δυστυχώς 5 χρόνια πριν όταν συνέβησαν τα δυσάρεστα οι συνέπειες υποτιμήθηκαν από τους εμπλεκόμενους φορείς και μέχρι σήμερα η σκιά των «λουκέτων» πέφτει βαριά πάνω στην ιδιωτική ασφάλιση και δεν λέει να σηκωθεί με τίποτα.

Για αυτό άλλωστε γίνονται δεκτές με θετικό τρόπο οποιεσδήποτε κινήσεις αποσκοπούν στο να βγουν από τη δύσκολη θέση εταιρείες που ενδεχομένως πάσχουν κεφαλαιακά.

Γιατί η αγορά δεν αντέχει άλλο τέτοιο περιστατικό.

Όμως και η προκατάληψη που διακατέχει το δημόσιο λόγο, όπου κάθε αναφορά υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης έχει καταντήσει σχεδόν “ταμπού” (και η παρούσα Κυβέρνηση με τη στάση και την ιδεολογική της τοποθέτηση δεν βοηθάει καθόλου) είναι άδικη και πρέπει να διαλυθεί.

Ωστόσο αυτό είναι κάτι σαν το βούρτσισμα των δοντιών. Αν δεν μπορείς να το κάνεις μόνος σου, δεν μπορεί να στο κάνει κανένας.

Έτσι και η ασφαλιστική αγορά πρέπει μόνη της να κάνει κάτι για να απαντήσει στις κατηγορίες που αιωρούνται εναντίον της.

Και όχι να τις αφήνει να υφίστανται, αφήνοντας τα χρόνια να περνούν ανεκμετάλλευτα και εκατομμύρια πιθανά ασφάλιστρα να χάνονται, περιμένοντας λες, ένα θαύμα.

Δεν είναι εξωφρενικά δύσκολο να πραγματοποιηθεί μια εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού που να αναγνωρίζει τις φήμες και να τις αντικρούει, προβάλλοντας τη δύναμη, το εύρος και την προσφορά των ιδιωτικών ασφαλιστικών, όπως και τα νέα δεδομένα που εξασφαλίζουν αξιοπιστία και φερεγγυότητα στις υπηρεσίες τους.

Διότι μονίμως σιωπώντας, είναι λίγο σαν να τις αποδέχεται! Διότι οι δεκάδες χιλιάδες Ελλήνων που άκουσαν σήμερα τον κ. Παπαδάκη μάλλον έμειναν με την εντύπωση ότι οι ασφαλιστικές είναι αφερέγγυες και κλείνουν!

Χωρίς να έχουν αντιληφθεί ότι μπορούν πραγματικά να στηριχθούν στην ιδιωτική ασφάλιση για να συμπληρώσουν τις κοινωνικές παροχές που φυσικά το κράτος πρέπει να τους εξασφαλίζει έστω σε ελάχιστο αξιοπρεπές επίπεδο.

Δεν είναι άδικο να πέφτει τόση λάσπη πάνω στην ασφαλιστική αγορά; Δεν πρέπει κάτι να γίνει ώστε στο μέλλον να μην έχει κανείς το δικαίωμα να αναφερθεί απαξιωτικά σε μια βιομηχανία η οποία σε παγκόσμιο επίπεδο στηρίζει την οικονομία του πλανήτη;

Και αν αμφιβάλλει κανείς για τα ελληνικά δρώμενα, τα νούμερα μιλούν από μόνα τους:

Στην Ελλάδα το 2013 (η ΕΑΕΕ δεν έχει δημοσιεύσει νεώτερα στοιχεία)

  1. ο τζίρος της ασφαλιστικής βιομηχανίας έφτασε τα 15 δις ευρώ,
  2. οι επενδύσεις τα 11 δις ευρώ και
  3. οι αποζημιώσεις τα 2,7 δις ευρώ

Το ποσοστό δε της συμμετοχής της ιδιωτικής ασφάλισης στο ΑΕΠ είναι 2,2%.

Τη στιγμή εν τω μεταξύ, που στην Ευρώπη είναι 4 φορές επάνω. Δεν γίνεται όλοι οι λαοί της Ευρώπης να έχουν παραιτηθεί των απαιτήσεών τους από το κράτος και τις παροχές της κοινωνικής ασφάλισης, για να αγκαλιάσουν αποκλειστικά την ιδιωτική…

Απλά αναγνωρίζουν τον συμπληρωματικό της ρόλο και για αυτό καταβάλλουν δεκάδες δισεκατομμύρια σε ασφάλιστρα.

Την σημερινή εποχή και με το παγκόσμιο καθεστώς ελεύθερης οικονομίας είναι λίγο….αστείο να φοβάται ή να αρνείται κανείς να αναγνωρίσει το ρόλο, τη δύναμη και τη συνεισφορά της ιδιωτικής ασφάλισης.

10 Comments

  1. Avatar

    ΕΣΗΕΑ: Πιπέρι στο στόμα κάθε δημοσιογράφου που αναφέρει τις λέξεις ”Ιδιωτική” και ”Ασφάλιση” στην ίδια παράγραφο…

  2. Avatar

    Θερμά συγχαρητήρια!Φοβερος σχολιασμός!Η δύναμη της λογικής και της αλήθειας δεν καταρριπτεται.Ας αποφασίσουν οι εταιρείες να δράσουν επιτέλους!

  3. Avatar

    Κύριε Παπαδάκη
    Πόσο ευχαριστημένοι είναι οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ , από το ΙΚΑ , ΟΑΕΕ, ΟΓΑ ;
    τολμήστε να κάνετε μία έρευνα;
    Οι ουρές των ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ που δείχνετε στις εκπομπές σας ,να περιμένει απο τις 4 το πρωί στο ΙΚΑ , ΟΑΕΕ, ΟΓΑ , είναι αυχαριστημένοι;

  4. Avatar

    Τι φταίει ο κάθε Παπαδάκης όταν οι ίδιοι οι θεσμικοί φορείς της ιδιωτικής ασφάλισης κρύβουν επιμελώς το πρόβλημα του Ομίλου Ασπίς κάτω από το χαλί; Διακατέχονται ακόμα από ενοχικά σύνδρομα διότι αντί να μαζευτούν τότε (Σεπτέμβριος 2009) όλοι μαζί για να λύσουν το πρόβλημα σε πέντε λεπτά φρόντισαν να πέσουν σαν ύαινες πάνω στο πτώμα και να το ξεσκίσουν. Δεν υπολόγισαν όμως ότι αυτό θα γυρνούσε ως μπούμερανγκ βαρύ και αμείλικτο πάνω τους και σε κάθε προσπάθεια ανάκαμψης της αγοράς ή υγιούς επιχειρηματολογίας περί του θεσμού, το φάντασμα της Ασπίς με την μορφή Παπαδάκηδων και λοιπων ανενημέρωτων ή κακοπροαίρετων, θα εμφανίζεται μπροστά τους σαν ανυπέρβλητο εμπόδιο και επικίνδυνο χαράκωμα. Νομίζω ότι έφτασε η ώρα, μαζί με την ανάρτηση του οριστικού πίνακα διακιούχων που θα γίνει τις επόμενες ημέρες, η ασφαλιστική αγορα σε συνεργασία με την πολιτεία να κλαίσουν οριστικά το θέμα διευθετώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ζήτημα, πάνω στα πλαίσια των πάντα ρεαλιστικών προτάσεων και προσεγγίσεων του Συλλόγου Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια

    Νίκος Κεχαγιάογλου
    Πρόεδρος Συλλόγου Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια

    • Avatar

      Συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ κ. Κεχαγιάογλου με όσα γράφετε.
      Μόνο που το πρόβλημα της Ασπίδος ήταν τότε που δημιουργήθηκε καθαρά ΠΟΛΙΤΙΚΟ και όχι ασφαλιστικό.

      Ανώνυμος ασφαλιστής

    • Avatar

      Ακριβως ετσι ειναι. Και αν θελουν οι αλλες ασφαλιστικες εταιριες να διεκδικησουν την αξιοπιστια και το επιπεδο τους, ας μας πουν ποια σταση κρατησαν το 2009 ακομα κ μεχρι σημερα, πώς εισηγηθηκαν να λυθει το θεμα, ποσα συμβολαια της ΑΣΠΙΣ/ΚΟΜΜΕΡΣΙΑΛ αρπαξαν και γιατι σημερα στρουθοκαμηλιζουν και διακατεχονται απο επιλεκτικη αμνησια στο σκανδαλο ΑΣΠΙΣ;
      Δεν μπορει καμια ασφαλιστικη να αποποιηθει των ευθυνων,διοτι, οπως λεει κ ο κ. Κεχαγιαογλου, το θεμα θα ειχε λυθει αμεσα, αν δεν επεχαιραν και αν συμμετειχαν ουσιαστικα κ ειλικρινως στην επιλυση.
      Γιατι τελικα, η ελληνικη κοινωνια ειναι η ιδια, οι οικογενειες ιδιες, οι κληρονομοι των χιλιαδων θυματων ειναι κ οι επιδοξοι πελατες των αλλων…ασφαλιστικων.
      Οποτε, το ζητουμενο παραμενει: Ικανοποιηση ασφαλισμενων των εταιριων αυτων, εστω και μετα απο 6 χρονια, θα σημανει την αξιοπιστια και την καθαρση ολου του κλαδου. Οσο δεν το καταλαβαινουν, τοσο θα παραμενουν αναξιοπιστες.
      Ο καθε Παπαδακης θα εχει το ερεισμα να επιχειρηματολογει ετσι. Το ιδιο κανουμε κ εμεις ,τα θυματα,προς πασαν κατευθυνση. Διαδιδουμε την αναξιοπιστια αυτη, αποτρεπουμε τα παιδια κ τους φιλους μας απο καθε ενδεχομενη προθεση να ασφαλιστουν στην Ελλαδα.
      Ποσο σιγουροι ειναι οι του χωρου της ιδ. ασφαλισης οτι δεν μπορουν να συμμετασχουν κ να συνεισφερουν στη λυση;

  5. Avatar

    Πολύ ωραία “πάσα ” για την ΕΑΕΕ! Ας μπεί μπροστά η ίδια και μαζί με τα Στελέχη των Εταιριών – όλοι μαζί – ας αναδείξουμε τη “φωτεινή” πλευρά του έργου και των υπηρεσιών που προσφέρουμε. Δεν μας φταίει ο κόσμος, ΕΜΕΙΣ δεν τον έχουμε πείσει με σωστά και ακλόνητα επιχειρήματα ώστε να γίνει πλέον ένας καινούργιος διάλογος με την κοινωνία απο την αρχή.
    Γιατί διαφορετικά, θεωρώ οτι όλοι μαζί ροκανίζουμε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε και είναι στο χέρι μας να αντιστρέψουμε την κατάσταση! Ευχαριστώ.

  6. Avatar

    Αγαπητέ κύριε Παπαδάκη, αγνοείτε όπως φαίνεται ότι πλην της ασφαλιστικής εταιρίας ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ υπάρχουν ακόμη πάρα πολλές άλλες ασφαλιστικές εταιρίες, των οποίων η άδεια λειτουργίας των ανεκλήθη για διαφορετικούς λόγους για την κάθε μία από το κράτος, χωρίς ακόμη να εκκαθαριστούν, ροκανίζοντας τα αποθεματικά τους ύποπτα, αυτοί τους οποίους διόρισε το ίδιο το κράτος εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Το χειρότερο δε είναι ότι ακόμη δεν απεδόθη καμιά τιμωρία στους υπεύθυνους των ανωτέρω ασφαλιστικών εταιριών που λειτουργούσαν μόνο για δικό τους συμφέρον και σε βάρος του κοινωνικού συμφέροντος…
    Ενδεικτικά σας αναφέρω κάποιες από τις ανωτέρω ασφαλιστικές εταιρίες και είναι αξιόλογο να δωθεί ιδιαίτερη προσοχή στις ημερομηνίες ανάκλησης των αδειών τους: 1) ΠΕΙΡΑΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ (ανάκληση την 23-01-1997), 2) ΑΠΟΛΩΝ ΑΕΓΑ (ανάκληση την 24-11-1997) και άλλες, που ακόμη δεν έχουν εκκαθαριστεί… Θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα για πολλούς παθόντες από τις ανωτέρω εταιρίες (που εδώ και 25 χρόνια αναμένουμε την δικαίωσή μας ) να μας ενημερώσετε τι έκαναν τα ΜΜΕ και εσείς προσωπικά ή ακόμη, τι θα κάνετε για την λύση των προβλημάτων μας που προέκυψαν λόγω της ανάκλησης της αδείας λειτουργίας των ανωτέρω ασφαλιστικών εταιριών. Η παράβαση καθήκοντος ή ο παράνομος πλουτισμός όλων των ανωτέρω υποτιθέμενων υπευθύνων, δεν πρέπει κάποτε να σας απασχολήσουν προσωπικά αλλά και γενικά τα ΜΜΕ; Αγαπητέ κύριε Παπαδάκη ,αλλά και δημοσιογράφοι των υπόλοιπων καναλιών , δεν πρέπει να κρίνεται την λειτουργία της ιδιωτικής ασφάλισης, από την διαπλοκή που υπήρχε με το ίδιο το κράτος για πολλά χρόνια κατά την λειτουργία των ανωτέρω εταιριών. Μήπως δεν γνωρίζετε τις πάρα πολύ υποβαθμισμένες υπηρεσίες του ΙΚΑ,ΤΕΒΕ,ΟΑΕΕ και ΟΓΑ; Συγκρίνετε λοιπόν τις υπηρεσίες των σωστά λειτουργουσών ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών με αυτές των υπηρεσιών του ΙΚΑ,ΤΕΒΕ,ΟΑΕΕ και ΟΓΑ… Πρέπει να παραδεχτείτε όλοι σας, ότι για όλα τα ανωτέρω την ευθύνη φέρνει το ίδιο το κράτος, που ποτέ μέχρι σήμερα δεν έκανε τους σωστούς ελέγχους έγκαιρα, σύντομα και εφαρμόζοντας δικαιοσύνη και όχι διαπλοκή…Είναι αδιανόητο λοιπόν να μην έχει εκκαθαριστεί ακόμη ασφαλιστική εταιρία που η ανάκληση της αδείας της έγινε την 23-01-1997 δηλαδή εδώ και 18 χρόνια και να μην έχει αποδοθεί ακόμη καμιά ευθύνη, με απόλυτη ευθύνη του ίδιου του κράτους μας… ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΡΕΥΝΗΣΤΕΤΟ…

  7. Avatar

    ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΑΝΑΚΛΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΑΥΤΩΝ, ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΘΗΚΕ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΕς ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΑΠ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΛΟΓΟ.
    Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ, ΝΑ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ.
    ΕΥΚΟΛΑ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ, ΟΤΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΘΗΚΑΝ ΑΓΡΙΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ. ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΓΥΡΙΣΕ ΜΠΟΥΜΕΡΑΓΚ. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ; ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΨΟΥΜΕ ΤΟΣΟ ΚΟΣΜΟ;


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *