Skip to content

Ο Πρίγκηπας Κάρολος ιδρύει “ασφαλιστική ομάδα δράσης” για το κλίμα

Ο Πρίγκηπας της Ουαλίας Κάρολος ίδρυσε μια “Ασφαλιστική Ομάδα Δράσης”, ένα διεθνές ασφαλιστικό λόμπυ θα μπορούσε να πει κανείς, με σκοπό την άσκηση πιέσεων και την πραγματοποίηση δράσεων για την προστασία από την κλιματική αλλαγή. 

Πρίγκηπας Κάρολος και ο Chairman των Lloyd’s Bruce Carnegie-Brown

Κατά τη διάρκεια χθεσινής του επίσκεψης στους  Lloyd’s στο Λονδίνο, ο Πρίγκηψ δήλωσε ότι οι ασφαλιστικές πρέπει να αναλάβουν σοβαρή δράση κατά της κλιματικής αλλαγής, συνδέοντας, σε κάθε δραστηριότητα που αναλαμβάνουν να καλύψουν, την εκτίμηση και διαχείριση κινδύνου με το επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Με άλλα λόγια να τιμωρούν τις βιομηχανίες που δεν μειώνουν τις εκπομπές αερίων με υψηλότερο ασφάλιστρο και να επιβραβεύουν με κίνητρα όσες στρέφονται προς βιώσιμες πηγές ενέργειας.

Στην “Insurance Task Force” θα προεδρεύουν οι Lloyd’s ενώ μεταξύ άλλων μέλη θα είναι ο CEO της AON Greg Case, ο CEO του Howden Group David Howden, o Πρόεδρος και CEO της AIG Peter Zaffino, ο CEO της  Allianz Oliver Bäte, o Sean McGovern, CEO AXA XL., o John Neal, Chief Executive των Lloyd’s του Λονδίνου, o Dan Glaser, Πρέδρος και CEO της Marsh McLennan, o Joachim Wenning,  CEO Munich Re και πολλοί άλλοι.

Η αποστολή της θα είναι να κινητοποιήσει την παγκόσμια ασφαλιστική αγορά να δράσει περισσότερο και γρηγορότερα υπέρ του περιβάλλοντος. Οι ασφαλιστικές παίζουν βασικό ρόλο στο να πραγματοποιηθούν οι στόχοι για τη προστασία του περιβάλλοντος – πρώτα απ’ όλα γιατί η συγκεκριμένη αγορά αναλαμβάνει να αποζημιώσει για τα καταστροφικά φυσικά φαινόμενα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή σε όλο τον πλανήτη, με αποτέλεσμα η ίδια πρώτη απ’ όλους να υφίσταται, πολλαπλασιαστικά, τις επιπτώσεις.

Η βιωσιμότητα, ως έννοια και ως πρακτική, θα πρέπει να αποτελέσει το θεμέλιο λίθο της μετάβασης στη μετά-Covid εποχή, τόνισε άλλωστε στη χθεσινή σχετική εκδήλωση και ο chairman των Lloyd’s, Bruce Carnegie-Brown . Η κλιματική αλλαγή είναι ακόμη μεγαλύτερη συστημική απειλή  από την πανδημία, είπε, ωστόσο με καλή θέληση, συνεργασία και πάνω απ’ όλα δράση, θα μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε.  Απο πλευράς μας, δεσμευόμαστε δημοσίως να αποτελέσουμε τους καταλύτες για δράση υπερ ενός βιώσιμου μέλλοντος, μέσω των κινδύνων που αναλαμβάνουμε και των κεφαλαίων που επενδύουμε, κατέληξε.

Ο ασφαλιστικός κλάδος γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους τον κίνδυνο και τις καταστροφές που απειλούν τον πλανήτη λόγω κλιματικής αλλαγής. Για αυτό χαίρομαι ιδιαιτέρως που πολλοί από τους παγκόσμιους ηγέτες της αγοράς ενώθηκαν σε αυτή την προσπάθεια, με στόχο να δουν πώς η ασφαλιστική βιομηχανία θα βάλει τη φύση, τον άνθρωπο και τον πλανήτη στην καρδιά όλης της οικονομίας μας, δήλωσε χθες και ο Πρίγκηπας Κάρολος.

 Τα μέλη της Ασφαλιστικής Ομάδας Δράσης δεσμεύτηκαν:

  • Να δημιουργήσουν προϊόντα και υπηρεσίες που θα δώσουν την δυνατότητα στους πελάτες τους να αναπτύξουν, να επενδύσουν σε πρωτοβουλίες βιωσιμότητας
  • Να υποστηρίξουν την πράσινη καινοτομία σε κάθε κλάδο ή γεωγραφική περιφέρεια.
  • Να αναπτύξουν τουλάχιστον δύο νέα ασφαλιστικά προϊόντα που θα προστατεύουν βιομηχανίες-κλειδιά για τη νέα εποχή, δηλαδή βιομηχανίες ανανεώσιμων και εναλλακτικών πηγών ενέργειας.
  • Να ενθαρρύνουν τη χρήση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον σε κατασκευές ή επισκευές κτιρίων με ανάλογες ρήτρες που θα συμπεριλάβουν στα ασφαλιστήρια συμβόλαια.
  • Να συνδυάσουν καλύψεις, διαχείριση κινδύνου και αποζημιώσεις ειδικά για αναπτυσσόμενες χώρες που κινδυνεύουν από τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
  • Να αναπτύξουν ένα πλαίσιο προώθησης και αύξησης των βιώσιμων επενδύσεων και να διοχετεύσουν τα κεφάλαιά τους προς επενδύσεις που προστατεύουν το περιβάλλον. Οι επενδύσεις αυτές μπορούν να αναπτυχθούν σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε πόρους που διευκολύνουν την μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *