Skip to content

Ο Υπουργός Οικονομικών υμνεί την ιδιωτική ασφάλιση

Το εγκώμιο της αγοράς ιδιωτικής ασφάλισης έπλεξε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας χθες στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, σε εκδήλωση με αφορμή την Ημέρα Ασφάλισης.

Η ασφάλιση παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία και στην κοινωνία, είπε, και μπορεί να συμβάλει, ουσιαστικά, στη προσπάθεια της χώρας για υψηλή ανάπτυξη. Η ιδιωτική ασφάλιση συγκεκριμένα, μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει συμπληρωματικά και για να αντέξει το δημόσιο σύστημα και για να εξασφαλιστεί ποιότητα ζωής κατά κατά τη συνταξιοδότηση, είπε.

Αντιλαμβανόμενη τη σημασία της, συνέχισε, η κυβέρνηση αποφάσισε να δει ολιστικά το ζήτημα προσκαλώντας τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις επικουρικές συντάξεις, στα ΕΤΑ, στον τρίτο πυλώνα αλλά και στο ζήτημα της προστασίας έναντι φυσικών καταστροφών.

Είπε ο Υπουργός:

Η ιδιωτική ασφάλιση προστατεύει τα νοικοκυριά, αποκαθιστά πολύτιμους υλικούς και οικονομικούς πορους, χρηματοδοτεί επενδύσεις, δημιουργεί αποταμιεύσεις, στηριζει και ενθαρρυνει την επιχειρηματική δραστηριότητα, δημιουργεί θέσεις απασχόλησης, ενισχύει τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου.

Ειδικότερα, συνέχισε,

  • συμβάλλει στη διαχρονική εξομάλυνση της συνολικής κατανάλωσης,
  • προωθεί την αποτελεσματική λειτουργία των αγορών κεφαλαίων,
  • αναβαθμίζει την παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών,
  • κινητοποιεί εγχώριες αποταμιεύσεις και
  • προωθεί τη χρήση τους σε μακροχρόνιες επενδύσεις.

Παρά τη σημαντική συνεισφορά της στα μεγέθη της οικονομίας όμως, η ελληνική ασφαλιστική αγορά “παραμένει μικρή και ρηχή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και η χώρα μας υπο-ασφαλισμένη σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι, βέβαια, γεγονός ότι, κατά το παρελθόν, υπήρχαν προβλήματα στον κλάδο που έβλαψαν την εικόνα και τη φήμη της αγοράς, συνέχισε, και υπονόμευσαν την ήδη χαμηλή ασφαλιστική συνείδηση των πολιτών.

Σήμερα, όμως, ο κλάδος φαίνεται να έχει απομακρυνθεί από τις αστοχίες του παρελθόντος. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την ενίσχυση της αξιοπιστίας του, με την εφαρμογή του κανονιστικού πανευρωπαϊκού πλαισίου Solvency II και την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος.”

Το στοίχημα, πλέον, είναι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στις ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς αυτή αποτελεί στοιχείο-κλειδί για να μπορέσει να αναπτυχθεί η ασφαλιστική αγορά, να διεισδύσει στην κοινωνία και να διαδραματίσει τον ρόλο που πρέπει στην εθνική οικονομία.

Η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης στην κοινωνία και την οικονομία, στέκεται δίπλα του και στηρίζει έμπρακτα την προσπάθεια για ανάπτυξη και εξέλιξή του.

Για το λόγο αυτό, είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, μείωσε τις ασφαλιστικές εισφορές και προχώρησε σε παρεμβάσεις που βελτιώνουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, ώστε να μπορέσει η ιδιωτική ασφάλιση να κατακτήσει τη δική της θέση στον οικογενειακό οικονομικό προγραμματισμό. Παράλληλα, τονώνοντας τη ρευστοτητα των τραπεζών και μειωνοντας τα κόκκινα δάνεια, έδωσε πεδίο ανάπτυξης στην ασφαλιστική αγορά και μέσα από τις συνέργειες τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών.

Οι εντεινόμενες και αυξανόμενες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης ενισχύουν το ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα, καθώς απαιτούνται, πλέον, σημαντικά ποσά σε αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές. Αναδεικνύεται, ως εκ τούτου, ο εξαιρετικά χρήσιμος και συμπληρωματικός ρόλος της στο κοινωνικό κράτος.

Οι συνθήκες είναι κατάλληλες, και τα περιθώρια ανάπτυξης της ιδιωτικής ασφάλισης στην ελληνική αγορά είναι μεγάλα.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται να αδράξουν αυτές τις ευκαιρίες και να εργαστούν για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, έτσι ώστε την επομένη της υγειονομικής κρίσης να επιτελέσουν έναν διευρυμένο, αναβαθμισμένο ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας μας, κατέληξε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *