Skip to content

Πάνω από 20% η αύξηση παραγωγής στις ασφαλίσεις έναντι φυσικών καταστροφών

Το νομοσχέδιο για την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ – Οι πυρκαγιές του Ιουλίου – Η ρευστότητα στο σύστημα αύξησαν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια

του Νίκου Σακελλαρίου

Αυξημένα πάνω από 20% είναι τα ασφάλιστρα για συμβόλαια έναντι φυσικών καταστροφών τον Ιούλιο – Αύγουστο σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων από μεγάλες και μικρές εταιρείες στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. Η ψήφιση του νομοσχεδίου που περιλάμβανε και την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για ακίνητα που ήταν ασφαλισμένα σε συνδυασμό με τις πυρκαγιές Ιουλίου-Αυγούστου αλλά και την αυξημένη ρευστότητα που υπάρχει στο σύστημα οδήγησαν πολλούς ιδιοκτήτες στην ασφάλιση των ακινήτων τους έναντι φυσικών καταστροφών. Σύμφωνα με την έρευνα του underwriter.gr , η αύξηση παραγωγής στον συγκεκριμένο κλάδο είναι στο σύνολο της αγοράς Γενικών Ασφαλίσεων (από τις μεγάλες μέχρι και τις μικρές εταιρίες). Επίσης όπως μας ανέφεραν στελέχη της αγοράς, είδαν μετά από πολλά χρόνια πελάτες να έρχονται μόνοι τους να ασφαλιστούν προκειμένου αφ’ ενός να αξιοποιήσουν το δέλεαρ της έκπτωσης του 10% επί του ΕΝΦΙΑ (ειδικά σε διαμερίσματα άνω των 100 τετραγωνικών και μεγαλύτερες κατοικίες) ενώ οι πυρκαγιές του Ιουλίου ώθησαν ψυχολογικά πολλούς να ασφαλιστούν. Σε ότι αφορά τη ρευστότητα στο σύστημα, το γεγονός ότι τα επιτόκια καταθέσεων παραμένουν χαμηλά και η άμεση ρευστότητα (καταθέσεις) στις τράπεζες είναι μεγάλη, αποτέλεσε μία καλή ευκαιρία για νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν και να ασφαλίσουν ακίνητα και επαγγελματικές στέγες.

Oι ζημιές των πυρκαγιών τον Ιούλιο

Σε 235 ανέρχονται οι ζημιές που δηλώθηκαν μέχρι σήμερα στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, ως αποτέλεσμα των δασικών πυρκαγιών που έπληξαν την Ελλάδα το διάστημα 17–28 Ιουλίου 2023, σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή. Τα στοιχεία προήλθαν από 23 ασφαλιστικές επιχειρήσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι εκπροσωπούν το 96% της παραγωγής ασφαλίσεων περιουσίας.

Από αυτές, οι 231 ζημιές αφορούσαν ασφαλίσεις περιουσίας (135 κατοικίες, 86 επιχειρήσεις και 10 φωτοβολταϊκά συστήματα) και οι υπόλοιπες 4 ασφάλιση αυτοκινήτων.

Οι ζημιές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στη Ρόδο (τέλος Ιουλίου – αρχές Αυγούστου) σε συνδυασμό με τις πρόσφατες πυρκαγιές σ’ ολόκληρη την Ελλάδα έχουν αυξήσει τις αιτήσεις αποζημίωσης στις ασφαλιστικές.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *