Skip to content

Πάτρα: Ζητείται επειγόντως “νέο αίμα”

της Βάσως Βεγίρη

xfmxhoeurp566e8cf641537Ανοδικοί ρυθμοί στον κλάδο Υγείας, διατήρηση σχετικά υψηλών ασφαλίστρων στο αυτοκίνητο, τουλάχιστον σε σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας, παρουσία agency από τουλάχιστον τρεις εταιρείες και τέλος, τάση συνένωσης πρακτορείων και μεσιτικών εταιρειών, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της ασφαλιστικής αγοράς της Πάτρας σήμερα. Μαζί, όμως, με μεγάλη αύξηση των «μαύρων κωδικών» και έλλειψη «νέου αίματος» στον κλάδο, σε βαθμό μάλιστα που να εκφράζεται έντονος προβληματισμός από τους ενεργούς επαγγελματίες ασφαλιστές.

Στο πιο σημαντικό λιμάνι και μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου-πύλη της Ελλάδας προς τη Δύση και τρίτη, επίσης, μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τα σημάδια της χρόνιας οικονομικής κρίσης είναι πλέον ορατά δια γυμνού οφθαλμού στο εμπορικό κέντρο, με τα μισά περίπου μαγαζιά ξενοίκιαστα, με ποσοστό από 80% έως και 90% των ντόπιων ελευθέρων επαγγελματιών να μην είναι σε θέση να καλύψουν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις προς τον ΟΑΕΕ και με έντονη αποβιομηχάνιση.

592344«Ο κόσμος δεν είναι απλά μουδιασμένος, αλλά αλαφιασμένος, οι άνθρωποι περπατούν και παραμιλούν» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Διευθυντής Γραφείων Πωλήσεων της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Πάτρα, κ.Νικόλαος Δούσας. Εύλογα λοιπόν, εκφράζεται πολύ μεγάλο ενδιαφέρον κυρίως για προγράμματα Υγείας και μικρότερο για προγράμματα Σύνταξης, καθώς επίσης σύμφωνα με τον κ.Δούσα ενδιαφέρον εκδηλώνεται και για προγράμματα εξασφάλισης παιδιών (για δημιουργία κεφαλαίου).

Ωστόσο ποσοστό κάτω του 40% του πληθυσμού είναι σε θέση να πληρώσει ένα πρόγραμμα Υγείας. Και το κλείσιμο συμβολαίων Υγείας, όπως επισημαίνει από την πλευρά του ο Περιφερειακός Διευθυντής της AXA Ασφαλιστικής, κ.Σπύρος Ντακόλιας, προϋποθέτει πολύ…τρέξιμο: «Εμείς πηγαίνουμε και τους πείθουμε. Ο κόσμος ενδιαφέρεται μεν για προγράμματα Υγείας, αλλά κανείς σχεδόν δεν έρχεται από μόνος του».

Η Πάτρα, μάλιστα, σύμφωνα με τον κ.Ντακόλια είναι πλέον μια πολύ πιο δύσκολη περιοχή, σε σύγκριση με άλλες στις οποίες δραστηριοποιείται ο ίδιος (Ναύπλιο, Πύργος, Ρόδος), το κέντρο έχει «πεθάνει» και το μεγαλύτερο μέρος της ασφαλιστικής παραγωγής προέρχονται από τις γύρω από την Πάτρα περιοχές και χωριά της Αχαϊας.

Για αύξηση της ζήτησης-ενδιαφέροντος για προγράμματα Υγείας της τάξης του 30% φέτος σε σύγκριση με πέρυσι κάνει λόγο παράλληλα η Account Manager του πρακτορειακού δικτύου της Interamerican στην περιοχή της Νοτιοδυτικής Ελλάδος και Διοικητική Διευθύντρια του Agency, κα.Χάρις Μανιατοπούλου. Αύξηση μεν και στις πράξεις (κομμάτια), αλλά σημαντικά μικρότερη από την αύξηση της ζήτησης-ενδιαφέροντος. (σ.σ.: Η Πάτρα διαθέτει ιδιωτικό νοσοκομείο (Ολύμπιον Θεραπευτήριο) και δύο δημόσια Πανεπιστημιακά νοσοκομεία, με πολύ καλό «όνομα» στο παρελθόν, τα οποία όμως λόγω της κρίσης της εθνικής οικονομίας και του εθνικού συστήματος Υγείας αντιμετωπίζουν πλέον προβλήματα).

11013196_1116143635086806_1340220836031673808_oΌπως μάλιστα επισημαίνει η κα.Μανιατοπούλου, πλέον αρκετοί ασφαλιστές της περιοχής, που δεν είχαν γνώση από τον τομέα της Υγείας, βλέποντας την ανοδική τάση έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται να ενημερωθούν και εκπαιδευτούν για τον συγκεκριμένο τομέα. Η ίδια, εξάλλου, εκφράζει ανησυχία για αδυναμία «επιβίωσης» αρκετών επαγγελματιών ασφαλιστών της περιοχής εάν δεν καταλάβουν άμεσα ότι η αγορά αλλάζει γενικότερα και πρέπει να αρχίσουν να στρέφονται σε λοιπούς κλάδους και να μην παραμένουν μόνο στο αυτοκίνητο.

Αμείλικτο ανταγωνισμό στον κλάδο του αυτοκινήτου αναφέρει από την πλευρά του ο ασφαλιστικός πράκτορας, κ.Αθανάσιος Τρύφας, κυρίως εξαιτίας των ΕΠΥ, μαζί με αυξανόμενο μεν ενδιαφέρον, αλλά όχι ακόμα μεγάλες πωλήσεις, στον κλάδο Υγείας.

maxresdefaultΙδιαίτερο χαρακτηριστικό της ασφαλιστικής αγοράς της Πάτρας, όπως μας επισημάνθηκε από αρκετούς συνομιλητές μας, είναι επίσης ότι τα ασφάλιστρα αυτοκινήτων έχουν μεν καθοδική πορεία, όχι όμως τόσο έντονη όσο σε άλλες περιοχές της χώρας, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, όπως μας ανέφερε ο ασφαλιστικός πράκτορας κ. Αθανάσιος Αργυρός (Ασφάλειες Αργυρού– κύριος όγκος παραγωγής από την Interlife, την Prime Insurance, την Generali και την Ευρωπαϊκή Πίστη) στο ότι η Πάτρα είναι από τις πιο «ζημιάρικες» περιοχές της χώρας στον κλάδο αυτοκινήτων, δηλαδή έχει μεγάλο δείκτη ζημιών στα αυτοκίνητα, λόγω της ρυμοτομίας και κάποιων τοπικών οδηγικών συνηθειών.

1656468Η συρρίκνωση της τοπικής οικονομίας, στο μεταξύ, όπως επίσης μας επισημάνθηκε, μαζί με την αβεβαιότητα για τους ίδιους τους ασφαλιστές λόγω των συνεχώς αυξανόμενων φορολογικών και άλλων οικονομικών υποχρεώσεων έχει οδηγήσει σε πλήθος συνεργασιών μεταξύ πρακτορείων ή/και με μεσιτικές εταιρείες, με το φαινόμενο των «μαύρων κωδικών», όπως μας αναφέρουν τόσο εκπρόσωποι των agencies, όσο όμως και πράκτορες της περιοχής, να λαμβάνει πλέον μεγάλες διαστάσεις.

Ιδιαίτερη ανησυχία, όμως, εκφράζεται από το σύνολο σχεδόν των συνομιλητών μας για την έλλειψη «νέου αίματος», δηλαδή τη μη ενασχόληση νέων ανθρώπων, και δη με πανεπιστημιακές γνώσεις, στον ασφαλιστικό κλάδο.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Πίστης στην Πάτρα, κ.Νικόλαος Νικολακόπουλος, τονίζει σχετικά ότι η κοινωνία, ιδιαίτερα στη σύγχρονη δυσκολη συγκυρία, έχει ανάγκη από τη γνώση και καλά καταρτισμένους ασφαλιστές, που θα επιδιώξουν την προσωπική επαφή με τους πελάτες, καθώς «η ασφάλιση δεν αγοράζεται, πωλείται. Ασφάλιση είναι η εξυπηρέτηση του πελάτη για το περιεχόμενο του συμβολαίου, δεν είναι λαϊκή αγορά όπου το πρωί ένα προϊόν είναι ακριβό και το μεσημέρι φθηνότερο. Πολλές φορές φταίμε οι ίδιοι, που δεν υπάρχει ενημέρωση του κόσμου για την ιδιωτική ασφάλιση, στον βαθμό που θα έπρεπε να υπάρχει, λόγω της έλλειψης κατάρτισης».
pegasus_LARGE_t_242261_54434596Στο ίδιο μήκος κύματος και για το ίδιο θέμα ο κ.Νικόλαος Δούσας εκτιμά-συστήνει ότι δεδομένης και της μεγάλης ανεργίας σε ολόκληρη τη χώρα «θα πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα μεταξύ της πολιτείας, της Τράπεζας της Ελλάδος και των Ασφαλιστικών Εταιρειών για να διευκολυνθεί η είσοδος νέων ανθρώπων στον χώρο, γιατί έτσι όπως πάει το πράγμα πάμε για φθορά των ασφαλιστικών συμβούλων. Μπορεί, εξάλλου, να υπάρχει το ίντερνετ, να μπαίνουμε στο google, ή να ψωνίζουμε στο amazon, αλλά νομίζω ότι η προσωπική σχέση με έναν ασφαλιστή δεν θα σταματήσει ποτέ να αποτελεί ζητούμενο από τον Έλληνα …Αν δεν κάνει κάτι η πολιτεία για αυτό το θέμα, νομίζω ότι το ασφαλιστικό επάγγελμα θα θα έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα πολύ σύντομα».

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *