Skip to content

Πέντε τρόποι με τους οποίους η ασφάλιση μπορεί να φέρει σταθερότητα σε έναν ασταθή κόσμο

του Μπαρτ Ντε Σμετ, προέδρου της Ageas (μεγαλύτερης βελγικής ασφαλιστικής) στο World Economic Forum

μετάφραση: Χρήστος Γαβαλάς

Η προβλεψιμότητα έχει δύναμη. Ο κόσμος ευδοκιμεί με αυτήν, αλλά ζούμε σε εξαιρετικά δύσκολες και απρόβλεπτες εποχές με αρνητικές εξελίξεις να συμβαίνουν ταυτόχρονα σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτό δημιουργεί αστάθεια σε πρωτοφανή επίπεδα.

Αν και είναι αλήθεια ότι ο κόσμος βρίσκεται ως επί το πλείστον σε κατάσταση ανάκαμψης μετά την πανδημία του κορονοϊού, για κάποιους ο αντίκτυπος εξακολουθεί να είναι αληθινός.

Ταυτόχρονα, είδαμε οικονομίες μεγάλων αγορών να μένουν στάσιμες, πολιτική αστάθεια, ασταθείς χρηματοπιστωτικές αγορές, αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων και μια ενεργειακή κρίση που τροφοδοτήθηκε από τον πόλεμο, και όλα αυτά σε συνδυασμό έφεραν καταστροφή σε πάρα πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και αυτό ενώ συνεχίζεται η κλιματική κρίση, που δεν σταματά για κανέναν.

Ο κόσμος φωνάζει ζητώντας σήματα σταθερότητας. μικρές αχτίδες φωτός που αντιπροσωπεύουν την ελπίδα. Σε τέτοιες στιγμές ο ρόλος των ασφαλιστικών και των αντασφαλιστικών εταιρειών γίνεται ιδιαίτερα σημαντικός.

Συμπυκνώνοντας όσο πιο απλά γίνεται την συμβολή αυτή, οι ασφαλιστικές εταιρείες μοιράζονται τον κίνδυνο και παρέχουν ένα σημαντικό δίχτυ ασφαλείας σε ανθρώπους και επιχειρήσεις. Παρέχουν σταθερότητα και όχι μόνο.

Α. Οι ασφαλιστές παρέχουν ένα επίπεδο προβλεψιμότητας και ασφάλειας

Οι ασφαλιστικές υπάρχουν για να επιτρέπουν στους ανθρώπους να ακολουθούν τις φιλοδοξίες και τα όνειρά τους, έχοντας την πεποίθηση ότι οι συνέπειες ενός ανεπιθύμητου συμβάντος μπορούν να μετριαστούν. Παρέχουν έναν βαθμό βεβαιότητας προστατεύοντας τα περιουσιακά στοιχεία των ανθρώπων και παρέχοντας προστασία. Παρέχουν ένα επίπεδο προβλεψιμότητας σε έναν αβέβαιο κόσμο. Το κάνουν ως έμπειροι διαχειριστές κινδύνου – αλλά και ως επαγγελματίες που σκέφτονται μακροπρόθεσμα, αντανακλώντας τη φύση των υποχρεώσεων που συμφωνούν με τους πελάτες τους.

Ο στόχος από εδώ και στο εξής θα πρέπει να παραμείνει η προστασία των πελατών ως κάτι σταθερό. Αλλά την ίδια στιγμή, οι ασφαλιστικές δεν μπορούν να θεωρήσουν δεδομένο ότι θα λειτουργήσει το παραδοσιακό επιχειρηματικό μοντέλο. Σε έναν όλο και πιο εξατομικευμένο και ατομικιστικό συγχρόνως κόσμο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η προθυμία όλων των μερών να συμφωνήσουν να συμμετάσχουν στο διαμοιρασμό, μειώνεται. Οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να προωθούν το διαμοιρασμό συγκρίσιμων κινδύνων, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι υπάρχουν επαρκή κίνητρα για το άτομο ή την επιχείρηση να λάβει μέτρα για τη μείωση αυτού του κινδύνου.

Β. Οι τρέχουσες προκλήσεις θα ανεβάσουν το αίσθημα κοινής ευθύνης

Την τελευταία δεκαετία, νέα και καταστροφικά γεγονότα εμφανίστηκαν παγκοσμίως εισάγοντας εντελώς νέα δυναμική που ανάγκασε τον ασφαλιστικό κλάδο να σταματήσει για λίγο για να σκεφτεί.

Έχουμε δει κατακλυσμικά γεγονοτα με τεράστιο αντίκτυπο: πανδημίες, εκτεταμένα καιρικά φαινόμενα, κίνδυνος στον κυβερνοχώρο και τρομοκρατία, για να αναφέρουμε μερικά. Πολλά εξ αυτών έχουν επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπους ταυτόχρονα, με το νόμο των μεγάλων αριθμών να πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Εκεί βρίσκεται ένα δίλημμα. Ενώ τεχνικά, σύμφωνα με τους συνήθεις κανόνες, αυτοί οι κίνδυνοι πρέπει να αποτελούν μέρος του διαμοιρασμού, η πραγματικότητα είναι ότι ο ασφαλιστικός κλάδος δεν μπορεί να καλύψει μόνος του αυτούς τους κινδύνους. Πρέπει να δημιουργηθούν σχήματα ομαδοποίησης μεταξύ ασφαλιστικών, αντασφαλιστικών και κυβερνήσεων, και η συνεργασία πρέπει να γίνει τώρα σε μια κλίμακα που δεν είχε ξανασυμβεί.

Γ. Η θετική προοπτική των ασφαλιστικών ως μακροπρόθεσμων επενδυτών μεγαλώνει

Μεταξύ των άλλων σταθεροποιητικών χαρακτηριστικών που έχουν οι ασφαλιστικές, που τις κάνει να ξεχωρίζουν από άλλους κλάδους σε περιόδους προκλήσεων, είναι ο ρόλος τους ως επενδυτών. Ως μακροπρόθεσμοι επενδυτές μεγάλης κλίμακας μπορούν να παίξουν το ρόλο του «διαιτητή» στο δρόμο προς επιλογή πιο βιώσιμων επενδύσεων. Επενδύοντας επαρκώς στα σωστά περιουσιακά στοιχεία σε μια τόσο κρίσιμη καμπή της κλιματικής κρίσης και απομακρύνοντας τις «επιβλαβείς» κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, οι ασφαλιστικές έχουν τη δύναμη να κάνουν την διαφορά.

Οι επιλογές που κάνουν οι ασφαλιστικές έχουν σημασία. Διακυβεύονται πολλά και ο ρόλος τους στο να επηρεάζουν τις επιλογές που κάνουν οι πελάτες και οι προμηθευτές τους στην πορεία μετάβασής τους προς έναν πιο βιώσιμο κόσμο είναι επίσης σημαντικός.

Δ. Οι ασφαλιστικές μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εμπειρία τους συνεργατικά για να πετύχουν περισσότερα

Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν εμπειρία στο να συνεργάζονται. Κάνουν τα πράγματα να συμβούν μέσω της συνεργασίας γύρω από κρίσιμα θέματα, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή: επενδύσεις στις υποδομές, προληπτικά μέτρα γύρω από θέματα ESG και μεγάλες κοινωνικές προκλήσεις που κινούνται στα δυνατά σημεία των ασφαλιστικών. Αυτά περιλαμβάνουν τη γήρανση της κοινωνίας, την υγεία και τις συνταξιοδοτικές διατάξεις – όλα τα θέματα γύρω από τα οποία οι κυβερνήσεις υφίστανται πίεση.

Η στενότερη συνεργασία με κρατικούς φορείς που αγωνίζονται για τη διατήρηση των διατάξεων κοινωνικής ασφάλισης και η αναζήτηση άλλων λύσεων παρέχει μια ευκαιρία για συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο μέλλον. Οι ασφαλιστικές είναι σε θέση να μοιράζονται την τεχνογνωσία τους στη διαχείριση του κινδύνου και τις επενδύσεις μακροπρόθεσμα.

Ε. Αν και δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα για τίποτα, οι ασφαλιστικές θα συνεχίσουν να την επιδιώκουν

Σε δύσκολους καιρούς, η αναμονή και η πρόβλεψη τάσεων που θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στις ασφαλιστικές αλλά και στους πελάτες τους είναι δεδομένη. Αλλά δεν υπάρχει de facto πρόγραμμα που να μπορεί να προβλέψει με 100% βεβαιότητα οτιδήποτε έρθει στο δρόμο μας.

Λίγοι θα μπορούσαν να προβλέψουν με ακρίβεια την πανδημία του κορονοϊού, και ομοίως το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και τον καταστροφικό αντίκτυπό του σε όλο τον κόσμο.

Αν και μπορεί να μην είναι η τέλεια συνθήκη, οι ασφαλιστικές έχουν καθήκον απέναντι στους πελάτες τους να συνεχίσουν να σκέφτονται μακροπρόθεσμα για να προβλέψουν τι θα ακολουθήσει. Αυτό ισχύει και για πολλούς άλλους κλάδους. Η τάση του ασφαλιστικού κλάδου να θέλει να προβλέπει τον κίνδυνο μπορεί και πρέπει να ακολουθείται και από άλλους κλάδους.

Αν και οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν εξαιρούνται από τις επιπτώσεις των γεγονότων, έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην παροχή σταθερότητας στις αγορές, τους ανθρώπους και τις κοινωνίες, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο κλάδο.

Η ασφάλιση είναι ένα δίχτυ ασφαλείας. Παρέχει βασική προστασία, προβλέψιμα αποτελέσματα και έξυπνες βιώσιμες επενδύσεις. Οι ασφαλιστικές είναι ειδικοί συνεργάτες και μακροπρόθεσμοι αναλυτές: ένα κομμάτι φωτός που αντιπροσωπεύει την ελπίδα.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *