Skip to content

Πίσω από την άνοδο των unit linked κρύφτηκαν οι πιέσεις στον κλάδο ζωής

Τα unit linked έφεραν αύξηση παραγωγής στους κλάδους ζωής.

Σταθεροποιητικά ή ήπια καθοδικά σε σχέση με το προβληματικό 2020 κινήθηκαν αρκετοί κλάδοι

Του Νίκου Σακελλαρίου

Τα προϊόντα unit linked έσωσαν τον κλάδο ζωής στα ατομικά προϊόντα που το 2021 γνώρισε τάσεις υποχώρησης σε σχέση με το προβληματικό λόγω πανδημίας 2020. Μπορεί η παραγωγή να εμφανίζει  ανοδικές τάσεις (2,083 δις. Ευρώ έναντι 1,8 δισ. ευρώ το 2020) αλλά εάν αφαιρεθεί η μεγάλη άνοδος παραγωγής των προϊόντων unit linked κατά 350 εκατ. ευρώ περίπου έναντι του 2020 , η συνολική παραγωγή διαμορφώθηκε στα ίδια επίπεδα ‘ το προβληματικό’ 2020 

Στα ομαδικά συμβόλαια, οι αυξήσεις παραγωγής που καταγράφηκαν ήταν οριακές ενώ το σταμάτημα της χορήγησης δανείων από τις τράπεζες σταμάτησε και τις αντίστοιχες ασφαλίσεις που κινήθηκαν με χαμηλότερους ρυθμούς. Μικρή άνοδο κατέγραψαν οι ομαδικές ασφαλίσεις εργαζομένων κυρίως λόγω των φορολογικών κινήτρων που δίνονται στις επιχειρήσεις ενώ οριακά ανοδικά κινήθηκαν και τα ομαδικά συνταξιοδοτικά.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει τον προβληματισμό που υπάρχει στον κλάδο ζωής και υγείας για την στασιμότητα ανάπτυξης. Αν δεχθούμε ότι η καχεκτική ανάπτυξη προήλθε σε  μία χρονιά με αύξηση καταθέσεων κατά  4 δισ. ευρώ , η μείωση των καταθέσεων κατά 2,5 δισ. ευρώ στο α’ τρίμηνο 2022 και κυρίως η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των ασφαλισμένων  ίσως επηρεάσει περαιτέρω την  παραγωγή στους κλάδους ζωής και υγείας.

Δίκτυα διανομής

Η πλειονότητα παραγωγής στις ατομικές ασφαλίσεις προήλθε κυρίως από το bancassurance και τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές αποκλειστικής συνεργασίας. Το bancassurance καλύπτει σχεδόν την μισή παραγωγή ενώ οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές αποκλειστικής συνεργασίας το 36,6%. Μειώθηκε η συμμετοχή των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών μη αποκλειστικής συνεργασίας στο 12,6%.

Στις ομαδικές ασφαλίσεις υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση στα δίκτυα διανομής με τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές μη αποκλειστικής συνεργασίας να έχουν το 31,4% του  μεριδίου αγοράς και τις άμεσες πωλήσεις το 26%. Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές αποκλειστικής συνεργασίας έχουν το 17,7% και οι συνεργασίες με τράπεζες το 11,4%.

Αποζημιώσεις

Στις αποζημιώσεις , στις ατομικές ασφαλίσεις οι κλασσικές ασφαλίσεις ζωής αυξήθηκαν οριακά στα 466 εκατ. ευρώ ενώ οι αποζημιώσεις στα unit linked διαμορφώθηκαν στα 424 εκατ. ευρώ.  Οι συνολικές αποζημιώσεις στα ατομικά συμβόλαια διαμορφώθηκαν στα 1,311 δισ. ευρώ. Στις ομαδικές ασφαλίσεις καταγράφηκε μεγάλη αύξηση αποζημιώσεων στα συνταξιοδοτικά προγράμματα (στα 238 εκατ. ευρώ) με αύξηση 47%.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *