Skip to content

Παραλήρημα με αγωγές σε Βρετανία & ΗΠΑ για τις ασφαλιστικές αποζημιώσεις

“Ό,τι δεν εξαιρείται, αποζημιώνεται” δήλωσε ο Τραμπ

Σήριαλ πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, στερλινών και δολαρίων θα γίνει το θέμα των αποζημιώσεων επιχειρήσεων για διακοπή εργασιών λόγω του lockdown στην Ε.Ε., τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Oι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές δεν θα αποζημιώσουν όλες τις απαιτήσεις για διακοπή εργασιών επιχειρήσεων και πολλές αιτήσεις αποζημιώσεων θα καταλήξουν στα δικαστήρια. Σε παρουσία του στο CNBC, στέλεχος από τη Βρετανική Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών δήλωσε ότι πολύ λίγες επιχειρήσεις θα αποζημιωθούν για διακοπή εργασιών λόγω κορωνοϊού. Ήδη μία ομάδα 200 μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων στην Βρετανία έχει καταφύγει στα δικαστήρια ζητώντας αποζημιώσεις για το business interruption.

Οι περισσότερες απ’ αυτές τις εταιρείες ανήκουν στον κλάδο εστίασης. Από την πλευρά τους οι ασφαλιστικές που έχουν καλύψεις για “διακοπή επιχειρηματικών εργασιών” έχουν εξαιρέσεις για πανδημίες, ιούς και βακτήρια ιδιαίτερα προς τον κλάδο της εστίασης. Έτσι, δεν πρόκειται να πληρώσουν αποζημιώσεις (τουλάχιστον στο εξωτερικό) για διακοπή εργασιών. Σε περίπτωση όμως που δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, οι επιλογές είναι δύο. Εάν ο ασφαλισμένος είναι καλός και μεγάλος πελάτης, οι ασφαλιστικές θα προχωρήσουν σε κάποιας μορφής διακανονισμό πληρωμής. Η άλλη επιλογή είναι η δικαστική επίλυση της διαφοράς στα δικαστήρια.

Ήδη πολλά εστιατόρια σε Βρετανία έχουν δημιουργήσει lobbies και σε συνεργασία με μεγάλες δικηγορικές εταιρείες προχωρούν σε μαζικές αγωγές έναντι των ασφαλιστικών.

Ένα βασικό επιχείρημα των ασφαλιστικών στο εξωτερικό και ειδικά σε Βρετανία και ΗΠΑ είναι ότι από τη στιγμή που τα περισσότερα εστιατόρια λειτουργούσαν με τη μορφή delivery και take away αναιρείται το επιχείρημα της διακοπής εργασιών, άρα, δεν αποζημιώνουν.

Παρέμβαση και του Τραμπ στις ΗΠΑ

Ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ σε δηλώσεις του προς τα λόμπι επιχειρήσεων που έκλεισαν, εκτίμησε ότι εάν στα ασφαλιστήρια για διακοπή εργασιών δεν υπάρχει υπάρχει συγκεκριμένη εξαίρεση από ιό, πρέπει να πληρωθούν αποζημιώσεις. “Είναι δίκαιο”, τόνισε. Στον αντίποδα, η American Property Casualty Insurance Association, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αποζημιωθούν αιτήσεις για αποζημιώσεις λόγω πανδημίας. “Ιt’s uninsurable”, ανέφεραν χαρακτηριστικά.

4 Comments

  1. […] Επιστροφή ασφαλίστρων σε μεμονωμένες περιπτώσεις έχει ήδη γίνει, ανέλαβε ν' απαντήσει ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου. Ωστόσο αποφάσεις για μαζικές επιστροφές με βάση την πορεία ζημιών ενός διμήνου, είναι δύσκολο έως αδύνατο να παρθούν. Τα ασφάλιστρα δεν αλλάζουν επειδή για κάποιες εβδομάδες άλλαξε η κίνηση στους δρόμους – ποιος μας λέει ότι τις επόμενες δεν θα διπλασιαστεί σε σχέση με το παρελθόν, ακριβώς λόγω αυτού που προηγήθηκε. Χρειάζεται παρατήρηση και μελέτη σε βάθος χρόνου, για να εδραιωθεί κάποια αλλαγή, για να παρθούν με σιγουριά αποφάσεις τέτοιας κλίμακας. Αυτά για τον κλάδο αυτοκινήτου. Ως προς την κάλυψη διακοπής εργασιών και απώλειας κερδών, συνέχισε, αυτό επί του παρόντος είναι διεθνώς τεράστιο θέμα.  Διαβάστε εδώ. […]

    • Avatar

      Ρόδος .. τις πρώτες δύο ημέρες “επανακυκλοφορίας” 60 ατυχήματα…
      Βγάλτε τα συμπεράσματά σας .

  2. […] Επιστροφή ασφαλίστρων σε μεμονωμένες περιπτώσεις έχει ήδη γίνει, ανέλαβε ν' απαντήσει ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου. Ωστόσο, αποφάσεις για μαζικές επιστροφές με βάση την πορεία ζημιών ενός διμήνου, είναι δύσκολο έως αδύνατο να παρθούν. Τα ασφάλιστρα δεν αλλάζουν επειδή για κάποιες εβδομάδες άλλαξε η κίνηση στους δρόμους – ποιος μας λέει ότι τις επόμενες δεν θα διπλασιαστεί σε σχέση με το παρελθόν, ακριβώς λόγω αυτού που προηγήθηκε. Χρειάζεται παρατήρηση και μελέτη σε βάθος χρόνου, για να εδραιωθεί κάποια αλλαγή, για να παρθούν με σιγουριά αποφάσεις τέτοιας κλίμακας. Αυτά για τον κλάδο αυτοκινήτου. Ως προς την κάλυψη διακοπής εργασιών και απώλειας κερδών, συνέχισε, αυτό επί του παρόντος είναι διεθνώς τεράστιο θέμα. Διαβάστε εδώ. […]

  3. […] Εκτός από την πληρωμή των απαιτήσεων προς τους πελάτες, οι ασφαλιστές είναι επίσης πολύ πιθανό να χρειαστεί να επιστρέψουν κάποιο μέρος των ασφαλίστρων λόγω της γενικής ύφεσης στις επιχειρήσεις. (Διαβάστε: Παραλήρημα με αγωγές σε Βρετανία & ΗΠΑ για …) […]


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *