Skip to content

Πιθανότατα «σώζεται» φέτος η Ευρώπη, «μακρινό σενάριο» οι πολύ ψυχρές θερμοκρασίες τον χειμώνα

Οι Ευρωπαίοι και όσοι ζουν στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ είναι πιο πιθανό να βιώσουν ήπιες θερμοκρασίες από ό,τι έναν βαθύ παγετό αυτό το χειμώνα, αντισταθμίζοντας έτσι τυχόν περιορισμούς που θα επέλθουν στην κατανάλωση καυσίμων θέρμανσης σε μια εποχή που το κόστος ενέργειας εκτινάσσεται στα ύψη.

του Χρήστου Γαβαλά

Οι επιστήμονες της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus, η οποία ενημέρωσε για τις εποχικές της προβλέψεις, ανέφεραν ότι οι θερμοκρασίες πιθανότατα θα είναι αρκετά υψηλότερες από τις κανονικές κατά την περίοδο αιχμής για την κατανάλωση ενέργειας, δηλαδή μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου.

Το Copernicus είναι το πρόγραμμα γεωσκόπησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο συντονίζει και διαχειρίζεται για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Διαστημικό Πρόγραμμα σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση για φυσικό αέριο, το οποίο οι ευρωπαϊκές χώρες σπεύδουν πλέον να αποθηκεύσουν. Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε τις τιμές για τα καύσιμα σε ύψη ρεκόρ, συμβάλλοντας σε μια κρίση κόστους ζωής σε ολόκληρη την περιοχή.

Οι επιστήμονες ανέφεραν πιο συγκεκριμένα ότι υπάρχει μια πιθανότητα της τάξης του 50%-60% το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και μεγάλο μέρος των ακτών της Μεσογείου και τμήματα της κεντρικής Ευρώπης να δουν θερμοκρασίες πολύ πάνω από το μέσο όρο.

Η υπόλοιπη Γηραιά Ήπειρος έχει πιθανότητα 40%-50% να ξεπεράσει αρκετά τους ιστορικούς μέσους όρους.

Το μοντέλο Copernicus συγκεντρώνει δεδομένα από επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ. Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρησιμοποιεί δισεκατομμύρια μετρήσεις από δορυφόρους, πλοία, αεροσκάφη και μετεωρολογικούς σταθμούς για τις μηνιαίες και εποχιακές προβλέψεις του.

Ωστόσο, οι προοπτικές αυτές που κάνουν λόγο για έναν ήπιο χειμώνα δεν είναι αποδεκτές από το σύνολο των μετεωρολόγων. Το Commodity Weather Group που έχει ως βάση τις ΗΠΑ υποστηρίζει ότι ο χειμώνας της Ευρώπης πιθανότατα θα είναι ψυχρότερος από πέρυσι και ελαφρώς ψυχρότερος από τον μέσο όρο των 10 ετών.

Το Commodity Weather υπολογίζει μια τιμή μέτρησης που διαμορφώνεται σε 2.330 για αυτό τον χειμώνα, σε σύγκριση με 2.085 πέρυσι και τον μέσο όρο 10 ετών που είχε φτάσει στο 2.233, δήλωσε ο μετεωρολόγος Γουίλιαμ Χένεμπεργκ. Όσο πιο μεγάλος είναι αυτός ο αριθμός (στη συγκεκριμένη μέτρηση), τόσο περισσότερο θα είναι και το κρύο, αλλά και τα καύσιμα που θα απαιτηθεί να καούν για θέρμανση.

«Σίγουρα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ένα μεγάλο ξέσπασμα ψύχους κάποια στιγμή το χειμώνα, αλλά το γενικό μοτίβο φαίνεται ότι θα τροφοδοτείται κυρίως από αδύναμα μέτωπα ψύχους που κινούνται συχνά», είπε.

Ένας ψυχρότερος χειμώνας θα μειώσει τις πιθανότητες της Ευρώπης να περάσει αυτή την περίοδο θέρμανσης «σχετικά αλώβητη», δήλωσε η Κάτια Γιαφιμάβα, ανώτερη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης.

«Τα μπλακ άουτ και ο τερματισμός λειτουργίας κάποιων βιομηχανιών δεν μπορούν να αποκλειστούν», σημείωσε.

Καθώς ο χειμώνας ξεδιπλώνεται σε όλο το βόρειο ημισφαίριο, οι μετεωρολόγοι θα παρακολουθούν στενά την Αρκτική. Η κυκλική κίνηση γύρω από τον πόλο είναι μια ζώνη ανέμων που ονομάζεται πολική δίνη, και εάν εξασθενήσει, ο παγωμένος αέρας θα μπορούσε να ξεχυθεί νότια στις ΗΠΑ, την Ασία ή την Ευρώπη.

Είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε μπορεί να σπάσει αυτή η δίνη και ο Τζούντα Κοέν,, διευθυντής εποχιακών προβλέψεων στην Atmospheric and Environmental Research, έχει περάσει χρόνια ψάχνοντας για σημάδια που θα οδηγούσαν σε κάποιου είδους διασύνδεση των φαινομένων.

Ένας πιθανός δείκτης είναι η ποσότητα χιονιού που συσσωρεύεται στη Σιβηρία τον Οκτώβριο, είπε. Εάν η χιονόπτωση είναι ισχυρή, κάποιο άλλο μέρος – η Ευρώπη, η Βόρεια Αμερική ή η Ασία – πιθανότατα θα δεχθούν μαζικά ένα κύμα της Αρκτικής.

Ο Τοντ Κρόφορντ, διευθυντής μετεωρολογίας στην Atmospheric G2, δεν βλέπει ωστόσο στοιχεία που θα οδηγούσαν πιθανότατα σε κάτι που θα μπορούσε να φέρει τον τύπο του δίχως προηγούμενο ψύχους που ακρωτηρίασε το ηλεκτρικό δίκτυο του Τέξας πέρυσι.

«Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν σοβαροί λόγοι να πιστεύουμε ότι είναι πιθανή μια σημαντικά εξασθενημένη δίνη αυτόν τον χειμώνα», είπε ο Κρόφορντ.

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι θα είναι η υψηλή και η χαμηλή πίεση πάνω από τη Γροιλανδία που ονομάζεται Βορειοατλαντική Ταλάντωση. Αυτό είναι «ένα από τα κύρια σήματα που επηρεάζουν την Ευρώπη», δήλωσε ο Μπράντλεϊ Χάρβεϊ, μετεωρολόγος της Maxar.

Οι παρατηρητές του καιρού θα πρέπει να αναζητούν σημάδια ότι αυτό μπαίνει στην αρνητική του φάση, επειδή αυτό θα σημαίνει ότι η Ευρώπη και οι ανατολικές ΗΠΑ μπορεί να γεμίσουν πάγο. Μια θετική φάση μπορεί να σημαίνει όμως έναν πιο ήπιο χειμώνα.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *