Skip to content

Πλ. Τήνιος: Οι νεομεσήλικες κρατούν το κλειδί του ασφαλιστικού

 Η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να συμβάλει στη μακροχρόνια φροντίδα ηλικιωμένων

Βίντεο – Συνέντευξη στον Χρήστο Γαβαλά

Η ηλικιακή ομάδα των 65 – 80 ετών και η ενεργοποίησή της είναι αυτή που θα κρίνει την πορεία του ασφαλιστικού στην Ελλάδα, δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού τονίζει σε συνέντευξή του στο underwriter.gr ο αναπληρωτής καθηγητής Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Πλάτωνας Τήνιος. Δείτε τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί-  διαβάστε στη συνέχεια τα κύρια σημεία της.

Όπως εξηγεί, «η γήρανση είναι πρόβλημα μόνο επειδή το θεωρούμε ότι είναι πρόβλημα, δηλαδή έχουμε κάποια ηλικιακά στερεότυπα, λέμε ότι αν κάποιος είναι 65 ετών και μιας μέρας, είναι ηλικιωμένος, τέρμα».

Ενώ αυτό που στην πραγματικότητα γίνεται -εξηγεί- είναι ότι «έχουμε μπροστά μας περίπου μια 20ετία, όπου η ομάδα που θα αυξάνεται θα είναι οι νέοι ηλικιωμένοι, ή μια ομάδα που τους λέω εγώ νεομεσήλικες».

«Είναι άτομα που έχουν φύγει από την ενεργό παρουσία στην αγορά εργασίας αλλά έχουν ακόμα τη δυνατότητα μερικώς ή ως αυτοτελώς απασχολούμενοι. Έχουν αρκετή οικονομική επιφάνεια και έχουμε και ένα καλό επίπεδο υγείας. Είναι το μοναδικό τμήμα του πληθυσμού που αυξάνεται, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες», επισημαίνει.

Εξηγώντας περαιτέρω γιατί οι σημερινοί 65αρηδες διαφέρουν από αυτούς παλιότερων γενεών λέει πως «είναι αυτοί που ανέπτυξαν την πληροφορική και έχουν ήδη μια εξοικείωση και είναι λάθος να πέρνουμε τα στερεότυπα των παλαιότερων γενεών και να τα εφαρμόζουμε σε αυτούς», προβαίνοντας στην εκτίμηση ότι «αυτή η ενεργητικότητά τους θα δώσει την απάντηση στο πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού» και πως «οι αποταμιεύσεις αυτών των ανθρώπων μπορούν να ενταχθούν μέσα σε μια παραγωγική πρόταση που θα είναι και ο μοχλός που θα μας βγάλει από το πρόβλημα».

«Λέμε ότι θα συνεχίζουμε να δίνουμε το 0,2% του ΑΕΠ στους άνω των 80 μέχρι το 2050, ενώ αυτοί τριπλασιάζονται»

Κάνοντας αναφορά στην έκθεση της ειδικής ομάδας εργασίας της ΕΕ για την αντι-γήρανση, ο κ. Τήνιος έδειξε ιδιαίτερα προβληματισμένος από το γεγονός ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ίδιας της ελληνικής κυβέρνησης, η δαπάνη για αυτή την ομάδα θα συνεχίσει να κυμαίνεται στο 0,2% του ΑΕΠ έως το 2050 παρότι είναι μια ομάδα ηλικιακή που θα αυξάνεται ραγδαία.

«Είναι αυτός ο πληθυσμός που τριπλασιάζεται. Είναι οι γηραιοί ηλικιωμένοι. Γιατί οι ηλικιωμένοι από 65 έως 80 έχουν τελείως διαφορετικά προβλήματα. Οι άνω των 80 το βασικό θέμα το οποίο θέτουν είναι ποιος θα τους προσέχει και ποιος θα πληρώνει για την φροντίδα αυτή», σημειώνει.

Και συμπληρώνει: «Το ελληνικό κομμάτι αυτής της έκθεσης αναφέρει ότι σήμερα καταναλώνεται 0,2% του ΑΕΠ σε μακροχρόνια φροντίδα, ένα απίστευτα υποεκτιμημένο μέγεθος, και αυτό δεν πρόκειται να αυξηθεί καθόλου. Δηλαδή το 1/3 της Ελλάδας θα είναι πάνω από 80, θα συνεχίζουμε το 2050 σύμφωνα με αυτές τις προβολές -που είναι επίσημες κρατικές προβολές- να ξοδεύουμε 0,2% του ΑΕΠ. Τη στιγμή που η Ολλανδία σήμερα ξοδεύει γύρω στο 4% του ΑΕΠ της και έχει πληθυσμό λιγότερο γερασμένο από εμάς, και αυτό αναμένουν να φθάσει στο 7%».

«Αυτό σημαίνει ότι έχουμε έναν γιγαντιαίο στρουθοκαμηλισμό. Μια άρνηση του προβλήματος», λέει χαρακτηριστικά.

Υπό το φώς αυτών των δεδομένων, σημειώνει ο καθηγητής, «η ελληνική κοινωνία πρέπει να καταλάβει ότι δεν πρέπει να περιμένει να συνειδητοποιήσει το πρόβλημα το κράτος, ιδίως ένα κράτος που θεωρεί το θέμα ανύπαρκτο».

Ποια θα μπορούσε να είναι η λύση; Μέρος της θα προερχόταν από την ιδιωτική ασφάλιση λέει ο ίδιος καθώς «άτομα που είναι ηλικιωμένοι ή θα είναι ηλικιωμένοι και έχουν μια οικονομική επιφάνεια, έχουν φροντίσει να έχουν αποταμιεύσεις και περιουσία, αυτά τα άτομα θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημά τους».

«Όλα τα κόμματα εξουσίας στρουθοκαμηλίζουν, τα συμφέρει να ζούμε με την ψευδαίσθηση ότι δεν υπάρχει ασφαλιστικό πρόβλημα»

Επιχειρώντας να δώσει μια εξήγηση του γιατί παρατηρείται μια χαμηλή πολιτική συναίνεση γύρω από το θέμα του ασφαλιστικού, ο κ. Τήνιος σημειώνει ότι «υπάρχει μια σύμπνοια ως προς το μας συμφέρει να ζούμε σε ένα κόσμο που δεν έχει ασφαλιστικό πρόβλημα, η λύση της στρουνθοκαμήλου είναι κάτι στο οποίο συμπλέουν και τα δυο μεγάλα κόμματα και το ΠΑΣΟΚ που είναι και αυτό κόμμα εξουσίας και τα ίδια έλεγε, δηλαδή όλα τα κόμματα που πλησιάζουν στην εξουσία αμέσως είναι σαν τον φόβο του τερματοφύλακα πριν το πέναλτι».

Συμπληρώνει αναφορικά με την προαναφερθείσα ευρωπαϊκή έκθεση για την αντι-γήρανση ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, ερμηνεύουν αυτά τα αποτελέσματα λέγοντας ότι «δεν υπάρχει ασφαλιστικό», αλλά προτιμούν να λένε ότι θα «κοιτάξουμε να διορθώσουμε κάποιες «αδικίες», δηλαδή να μοιράσουμε λεφτά».

«Τμήμα της λύσης είναι η κεφαλαιοποίηση»

Ερωτηθείς σχετικά με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα που θα εισαχθεί για την επικουρική ασφάλιση, ο κ. Τήνιος παρουσιάζεται φειδωλός λέγοντας ότι είναι ένα τμήμα της λύσης αλλά και πως οι επικουρικές αποτελούν το 3% του συνόλου των συντάξεων.

«Τμήμα της λύσης είναι η κεφαλαιοποίηση, όχι επειδή είναι κάτι μαγικό αλλά επειδή μέσω αυτής φαίνεται το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση και επιλύει το πρόβλημα της αναλογικότητας», αναφέρει.

Και προσθέτει: «Οι κύριες συντάξεις στην Ελλάδα είναι το 97% του συνόλου. Και να νομίζει κάποιος ότι μπορεί το 3% να επηρεάσει το 97%, είναι τόσο αισιόδοξο που χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση. Είναι σαν να ζητάς μια πολύ μικρή ουρά να κουνήσει έναν μεγάλο σκύλο».

Για το όφελος της υιοθέτησης του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, υπογραμμίζει ότι ο κάθε ασφαλιστής «καταλαβαίνει ότι άμα ένα ιδιωτικό σύστημα το καταλαβαίνεις αμέσως, γιατί έχει πρόβλημα στα αποθεματικά και δεν χρειάζεται να γίνεται όλο αυτό που γίνεται με το κρατικό σύστημα για να αρχίσει κάποιος να σκέφτεται».

«Το πρόβλημα με το κρατικό σύστημα είναι ότι είναι πάρα πολύ αδιαφανές. Στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα υπάρχουν και τα σωστά κίνητρα που κάνουν τους ανθρώπους να κάνουν δυο πράγματα για να θεραπευτεί το πρόβλημα, να δουλεύουν περισσότερο και να αποταμιεύουν περισσότερο. Αυτά μπορείς να τα κάνεις και με το κρατικό σύστημα αλλά είναι πολύ πιο δύσκολα», λέει.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *