Skip to content

Ποια είναι η διάταξη «δώρο» για τους ασφαλισμένους – Σύνταξη νωρίτερα για συγκεκριμένες κατηγορίες

Με δυο νέους τρόπους φαίνεται ότι μπορούν οι ασφαλισμένοι να διεκδικήσουν πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα, όπως προβλέπει διάταξη του υπουργείου Εργασίας για όσους βρίσκονται κοντά στο ηλικιακό όριο των 67 ετών.

του Χρήστου Γαβαλά 

Αυτό αποκαλύπτει η εφημερίδα τα Νέα της Τετάρτης στο πρωτοσέλιδό της, στο οποίο κάνει λόγο για διάταξη – δώρο προς τους ασφαλισμένους που βρίσκονται κοντά στα όρια για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. 

Η διάταξη περιλαμβάνεται στην τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, η οποία ενσωματώθηκε στο νόμο «Δουλειές ξανά».

Συγκεκριμένα, όσοι ασφαλισμένοι έχουν ήδη συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους μπορούν να αναγνωρίσουν έως και 150 ημέρες ασφάλισης, προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα πλήρους συνταξιοδότησης. 

Αυτό, ωστόσο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν αναγνωρίσει περισσότερα από 5 πλασματικά έτη ασφάλισης. 

Στην περίπτωση αυτή, θα μπορούν να αναγνωρίσουν μέχρι 150 ημέρες ασφάλισης καταβάλλοντας τις εισφορές που αντιστοιχούν σε 150 ημέρες ασφάλισης με βάση το ισχύον, κατά την αναγνώριση, ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη.

Υπάρχει ωστόσο και εναλλακτικό σενάριο. 

Σύμφωνα με αυτό, θα μπορούν να συνεχίσουν προαιρετικά την ασφάλισή τους χωρίς να γίνεται έλεγχος των προϋποθέσεων ικανότητας προς εργασία, για χρονικό διάστημα μέχρι 3 έτη.

Αυτό φυσικά μόνο για όσους ζητούν να συνταξιοδοτηθούν και είχαν τουλάχιστον 500 ημέρες εργασίας εντός ημερολογιακής περιόδου πέντε ετών πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Φυσικά, η πρόβλεψη για δυνατότητα εξαγοράς συμπληρωματικού χρόνου ασφάλισης, αφενός μεν κατοχυρώνει τη δυνατότητα θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος με ταυτόχρονη αποτροπή της απόρριψης της αιτήσεως συνταξιοδότησης, αφετέρου δε ενισχύει την ανταποδοτικότητα της σύνταξης, εφόσον προστίθεται συμπληρωματικός χρόνος ασφάλισης που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της παροχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την 1/1/22 υπάρχουν μόνο δυο επιλογές για την απονομή σύνταξης από το κράτος στην Ελλάδα:

  • Για πλήρη σύνταξη τα όρια ηλικίας καθορίζονται στο 62ο έτος της ηλικίας (με 40 έτη ή 12.000 ημέρες ασφάλισης) ή στο 67ο έτος (με 15ετία ή 4.500 ημερομίσθια ασφάλισης).
  • Για μειωμένη σύνταξη το όριο είναι 62 έτη με 4.500 ημέρες ασφάλισης.

Αυτό βέβαια δεν ισχύει για όσους έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης έως τις 18/8/2015, καθώς θα μπορούν να υποβάλουν οποτεδήποτε το αίτημα συνταξιοδότησής τους και μετά την 1/1/2022 χωρίς να απειλούνται από ενδεχόμενη αύξηση των ορίων ηλικίας.

Αλλά και όσοι ασφαλισμένοι κατοχύρωσαν δικαίωμα συνταξιοδότησης έως τις 31/12/2021, θα μπορούν επίσης να το ασκήσουν οποτεδήποτε -και μετά την 1/1/2022- όταν συμπληρώσουν το νέο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

Όσοι όμως ασφαλισμένοι δεν πρόλαβαν να κατοχυρώσουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης έως τις ανωτέρω ημερομηνίες, υπάγονται πλέον στα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Μπορούν όμως να κάνουν χρήση των δυο αυτών ειδικών διατάξεων με αναγνώριση ημερών ασφάλισης για κατοχύρωση του δικαιώματός τους. 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *