Skip to content

Ποιος θ’ αποζημιώσει για την έκρηξη στον αγωγό Nord Stream;

Αυτή τη ζημιά ποιος θα την πληρώσει; Ανατολή και Δύση αλληλοκατηγορούνται και στη μέση βρίσκονται οι ασφαλιστικές, που πολύ θα ήθελαν να μην αναλάβουν τα….σπασμένα!

Με το μυστήριο των εκρήξεων που κατέστρεψαν τους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας να παραμένει άλυτο, οι ασφαλιστικές και οι αντασφαλιστικές του Nord Stream 1 παλεύουν με το πώς θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε πιθανές αξιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

του Χρήστου Γαβαλά

Η Munich Re και κοινοπραξίες στην αγορά των Lloyd’s του Λονδίνου είναι μεταξύ των σημαντικών underwriter για το Nord Stream 1, αλλά παραμένει άγνωστο εάν η κάλυψη θα ανανεωθεί.

Εάν η ασφάλιση δεν ανανεωθεί, η προοπτική να επισκευαστεί και να επανεκκινήσει ο αγωγός που θα φέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα θα καταστεί πιο δύσκολη.

Ακόμη και πριν εντοπιστούν οι διαρροές, οι προμήθειες μέσω του Nord Stream 1 είχαν διακοπεί ως αποτέλεσμα διαφωνίας σχετικά με τις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία, ενώ ο πρόσφατα κατασκευασμένος αγωγός Nord Stream 2 δεν είχε ξεκινήσει τις εμπορικές παραδόσεις.

Αν και δεν έχει υποβληθεί ακόμη αξίωση για τη ζημιά και τη διακοπή του αγωγού, οι underwriter του Nord Stream 1 ενδέχεται να αμφισβητήσουν οτιδήποτε υποβλήθηκε με το σκεπτικό ότι η ζημιά ήταν πράξη αυτο-δολιοφθοράς (η Gazprom είναι ρωσική) ή πολέμου, γεγονότα που δεν καλύπτονται ασφαλιστικά.

Εν μέσω εικασιών για το ποιος βρισκόταν πίσω από υποτιθέμενη δολιοφθορά που διέκοψε τη ροή των αγωγών στο επίκεντρο μιας ενεργειακής κρίσης, η αστυνομία της Δανίας ανακοίνωσε στις 18 Οκτωβρίου ότι η ζημιά στο Nord Stream 1 προκλήθηκε από ισχυρές εκρήξεις.

Αν και η ίδια η ζημιά δεν θα επηρεάσει απαραίτητα την ανανέωση ενός συμβολαίου ιδιοκτησίας, οι ασφαλιστικές μπορεί να ζητήσουν περισσότερα ασφάλιστρα. Για τους underwriter του συστήματος αγωγών, για το οποίο ο ιστότοπος της Nord Stream λέει ότι κατασκευάστηκε με επενδύσεις 7,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, το διακύβευμα είναι υψηλό.

Δεν έχουν γίνει γνωστοί όλοι οι underwriters του συστήματος, αλλά σύμφωνα με διάφορες πηγές ανάμεσά τους ήταν η Munich Re, η Zurich και οι Lloyd’s – καμία από τις οποίες δεν έχει σχολιάσει το γεγονός. Πάντως ακόμα και μικρό κομμάτι της κάλυψης να έχει αναλάβει μια ασφαλιστική, είναι προφανές ότι η έκθεση είναι τεράστια. Ο μόνος τρόπος να αποφύγουν την αποζημίωση οι ασφαλιστικές είναι να αποδείξουν ότι το συμβόλαιό τους δεν καλύπτει τις ζημιές. Ωστόσο αν και τα συμβόλαια ιδιοκτησίας συνήθως αποκλείουν κακόβουλες ζημιές, οι κάτοχοι συμβολαίων συχνά αγοράζουν επιπλέον κάλυψη, κάτι που είναι πιθανό να έχει συμβεί στην περίπτωση του Nord Stream.

Αν δεν αποδειχθεί ότι κρατικό χέρι είναι υπεύθυνο για τις εκρήξεις, μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με τεράστια ποσά αποζημίωσης. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους ανατίναξαν τους αγωγούς, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η ζημιά στο Nord Stream ήταν μια σκόπιμη πράξη δολιοφθοράς.

Η Δύση πάντως δεν έχει δείξει ευθέως το δάχτυλο στη Μόσχα, η οποία αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη.

Εάν ένας δυτικός κρατικός παράγοντας διαπιστωθεί ότι είναι υπεύθυνος, η ζημιά μπορεί να χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική ενέργεια, η οποία μπορεί να καλύπτεται από ασφάλιση.

Ωστόσο, εάν οι έρευνες δείξουν ότι η Ρωσία εμπλέκεται, οι ασφαλιστικές θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι ήταν μια πράξη «αυτο-δολιοφθοράς», δεδομένου ότι η Gazprom ανήκει στο ρωσικό κράτος.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *