Skip to content

Πολλαπλές επιπτώσεις για την ασφαλιστική αγορά από την οικονομική κρίση του κορωνοϊού

Η εγχώρια ασφαλιστική αγορά βιώνει ένα από τα χειρότερα α’ τρίμηνα των τελευταίων ετών και υπολογίζεται ότι μετά το β’ τρίμηνο 2020 πιθανόν να αλλάξει το σκηνικό υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα σταδιακά θα βγει από την υγειονομική κρίση.

Του Νίκου Σακελλαρίου

Το α’ τρίμηνο ξεκίνησε μεν με θετικούς οιωνούς, αλλά από το Φεβρουάριο και μετά οι ρυθμοί πωλήσεων έπεσαν για συγκυριακούς λόγους. Η είσοδος του κορωνοϊού στην Ελλάδα δημιούργησε σημαντικές αλλαγές στις πωλήσεις ασφαλιστικών προϊόντων και ειδικά όσο επεκτείνεται η κρίση τόσο μειώνονται οι πωλήσεις και καθυστερούν οι ανανεώσεις συμβολαίων.

Μείωση στις πρωτασφαλίσεις και στα έσοδα επενδύσεων

Οι ασφαλιστικές έχουν πληγεί τόσο από τη μείωση των πωλήσεων όσο και από την κατάρρευση των επενδύσεων σε μετοχές και ομόλογα. Αυτά που κέρδισαν κατά το α’ τρίμηνο του 2019, οι ασφαλιστικές από τα ελληνικά ομόλογα φαίνεται ότι τα χάνουν στο α’ τρίμηνο 2020 αφού τόσο τα ελληνικά ομόλογα όσο και τα υπόλοιπα ξένα ομόλογα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους έχουν αυξήσει τις αποδόσεις τους και έχουν μειωθεί οι αξίες τους. Υπολογίζεται ότι τα έσοδα επενδύσεων στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά θα είναι μειωμένα πάνω από 10% το α’ τρίμηνο 2020 σε σχέση με το α’ τρίμηνο 2019.

Καθυστερήσεις στις ανανεώσεις

Σε ό,τι αφορά τις ανανεώσεις των παλαιότερων συμβολαίων αστικής ευθύνης αυτοκινήτου, η κρίση του Μαρτίου φαίνεται ότι οδηγεί σε καθυστερήσεις στις πληρωμές και στις ανανεώσεις. Μέσα στο διάστημα Μαρτίου-Ιουνίου 2020 υπολογίζεται ότι θα υπάρξουν τουλάχιστον 300.000 ανανεώσεις συμβολαίων εκ των οποίων πολλές εξ αυτών θα καθυστερήσουν να ανανεωθούν αφού θα έχουν σταματήσει οι μισθοδοσίες και οι πληρωμές από τις εταιρείες που θα κλείσουν μέσα στον Μάρτιο και ίσως τον Απρίλιο.

Οι καθυστερήσεις και ή μη ανανεώσεις συμβολαίων ασφάλισης αυτοκινήτου εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν λιγότερα εισπραχθέντα ασφάλιστρα στο β’ τρίμηνο του 2020 και με άμεση επίπτωση στην ταμειακή ρευστότητα των ασφαλιστικών αλλά και στις εποπτικές τους καταστάσεις.

Πλήγμα για την ανεξάρτητη διαμεσολάβηση η επέκταση του κορωνοϊού

Οι Έλληνες διαμεσολαβητές που διατηρούν ανεξάρτητα γραφεία, δεν εμπίπτουν στις νέες ρυθμίσεις για το κλείσιμο καταστημάτων, αλλά κάποιοι θα αναγκαστούν να διακόψουν τις εργασίες τους λόγω του κορωνοϊού ή θα στραφούν προς συνεργασίες με μεγαλύτερα σχήματα προκειμένου να καλύψουν τα χαμένα εισοδήματα όσο καιρό θα διαρκέσει η υγειονομική κρίση είτε θα υποστούν μία σημαντική εισοδηματική υποχώρηση.

Στελέχη της διαμεσολάβησης εκτιμούν ότι η διατήρηση των γραφείων ανοικτά σε μία περίοδο υπολειτουργίας της επιχειρηματικότητας περισσότερο ζημιώνει τους επαγγελματίες ασφαλιστές αφού θα επιφορτιστούν με πάγιες δαπάνες. Έτσι από την Τετάρτη 18/3 αναμένεται πάρα πολλά γραφεία να κλείσουν επ’ αόριστο προκειμένου και να διαφυλάξουν οι ιδιοκτήτες τους τις σωστές υγειονομικές συνθήκες αλλά και να μην χρεωθούν πρόσθετα μεροκάματα για τους εργαζόμενους και πάγια κόστη λειτουργίας (φως, τηλεφωνικά και λοιπά έξοδα).

Οι διαμεσολαβητές γνωρίζουν ότι λίγα θα είναι τα νέα συμβόλαια που θα πραγματοποιήσουν τη συγκεκριμένη περίοδο ενώ τα περισσότερα θα αφορούν ανανεώσεις, τις οποίες μπορούν να τις πραγματοποιήσουν οι πελάτες τους και μέσω e-banking ή μέσω των ηλεκτρονικών δικτύων των τραπεζών.

Ωστόσο, κάποιοι θα κρατήσουν ανοικτά τα καταστήματα με όποιο οικονομικό κόστος προκειμένου να μείνουν μέσα στην αγορά στη δύσκολη αυτή περίοδο. Ακόμη και η εξυπηρέτηση ενός ασφαλισμένου ή υποψηφίου πελάτη θα αποτελεί μία βάση ανάπτυξης όταν η αγορά επανέλθει σε παλαιότερα επίπεδα.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *