Skip to content

Προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας

Ενεργειακό κόστος και αύξηση επιτοκίων οι μεγαλύτερες προκλήσεις

Η εφαρμογή της νέας επικουρικής ασφάλισης έχει άμεσο δημοσιονομικό κόστος, το οποίο ωστόσο αντισταθμίζεται από από την ενίσχυση που επιφέρει στην οικονομική δραστηριότητα και τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου. Σύμφωνα με νέα έκθεση του ΙΟΒΕ, το νέο σύστημα μπορεί να επιφέρει σημαντική άνοδο στο ΑΕΠ και το επίπεδο απασχόλησης της χώρας το 2022 – τουλάχιστον σε σύγκριση με το επίπεδο στο οποίο θα βρισκόταν η οικονομική δραστηριότητα χωρίς την υλοποίηση της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης. 

Κατά τα άλλα το ΙΟΒΕ προβλέπει ανάπτυξη 3%-5% για τη νέα χρονιά παρά τη διεθνή ενεργειακή κρίση η οποία αναμένεται να πιέσει και το μέσο εισόδημα αλλά και τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα η αύξηση των επιτοκίων ανεβάζει το κόστος του δανεισμού και δυσκολεύει έτι περισσότερο την Πολιτεία η οποία θα πρέπει να βρει και να εφαρμόσει το σωστό μείγμα φορολόγησης και κοινωνικής πολιτικής.

Μην ξεχνάμε, τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας, μιλώντας στον Σκάι, ότι η χώρα μας έχει το μεγαλύτερο χρέος στην Ευρώπη. Κουβαλάμε μεγάλα δημόσια και ιδιωτικά χρέη ενώ τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα η μείωση της φορολογίας & οι δαπάνες στήριξης νοικοκυριών, απασχολούμενων και επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δημιούργησαν πολύ μεγάλους λογαριασμούς που προστέθηκαν στο ήδη υπάρχον χρέος. Θα μπορούσαμε να χαρακτηριστούμε ακόμη και “πρωταθλητές στις δαπάνες στήριξης στην Ευρώπη”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι εξελίξεις σχετικά με την πανδημία αλλά και οι τρόποι με τους οποίους θα αξιοποιηθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης είναι επίσης καθοριστικοί παράγοντες για την πορεία του ΑΕΠ φέτος.

Όσο για τις αυξήσεις των τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες, το ΙΟΒΕ τονίζει στην έκθεσή του ότι είναι “αναμενόμενες” όταν οι οικονομίες ανακάμπτουν μετά από βαθιά ύφεση και η ζήτηση αυξάνεται. Το θέμα είναι αυτό να μετριαστεί έγκαιρα και να μην οδηγήσει σε επικίνδυνη αύξηση του πληθωρισμού. Τη φετινή χρονιά πάντως η καταναλωτική ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί ηπιότερα, καθώς θα εξασθενήσει η καταναλωτική διάθεση.

Συνολικά το 2022, παρότι ο ρυθμός ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι ηπιότερος από πέρυσι, θα παραμείνει ισχυρός. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου, η οποία θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019, με αποτέλεσμα να μην μειωθούν τα ενεργειακά κόστη φέτος, αλλά ακόμη και να αυξηθούν, αν και σε χαμηλό ποσοστό.

Στις θετικές εξελίξεις το ΙΟΒΕ συγκαταλέγει τη μεγάλη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ), τους ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης των τραπεζών, το χαμηλό κόστος νέου δανεισμού προς τις επιχειρήσεις και τη συνεχή αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων.

Από την άλλη, στις προκλήσεις του τραπεζικού συστήματος περιλαμβάνονται η ενίσχυση κερδοφορίας, της ποιότητας του ενεργητικού και των ιδίων κεφαλαίων, η επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης προς τον ιδιωτικό τομέα και η σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη ως προς το κόστος δανεισμού προς αυτόν. 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *