Skip to content

Προς χαλάρωση αλλά όχι κατάργηση του Solvency II  στη Βρετανία

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τις ρυθμιστικές αρχές για τους κανόνες του Solvency II, με στόχο την απελευθέρωση δισεκατομμυρίων λιρών επενδύσεων στην οικονομία.

του Χρήστου Γαβαλά

Το Υπουργείο Οικονομικών ελπίζει να συνάψει συμφωνία με τις ρυθμιστικές αρχές της χώρας σχετικά με τους κανόνες Solvency II μετά από μήνες σύγκρουσης μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με το πόσο  ελαστική πρέπει να είναι η απορρύθμιση. Αυτές οι συνομιλίες δεν έχουν ακόμα καταλήξει και θα μπορούσαν ακόμα και να φτάσουν στα πρόθυρα της κατάρρευσης, σύμφωνα με κάποιες πηγές.

Ποιο είναι επί της ουσίας το ζήτημα; Από τη μια μεριά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει πιέσει (τόσο η τωρινή όσο και η προηγούμενη) ώστε οι ασφαλιστές να διοχετεύουν περισσότερα κεφάλαια σε τομείς όπως οι υποδομές και η κλιματική μετάβαση. Η αντίστοιχη ρυθμιστική αρχή ωστόσο έχει προειδοποιήσει ότι η χαλάρωση των περιορισμών σχετικά με το πού μπορούν να επενδύσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη δυνατότητα των μελλοντικών ασφαλισμένων να λαμβάνουν τις αποζημιώσεις τους.

Αυτό που μεταδίδει το Bloomberg, πάντως, είναι ότι οι δύο πλευρές έχουν κάνει βήματα σύγκλισης πρόσφατα και ότι η βιομηχανία προετοιμάζεται ώστε η απορρύθμιση να μην είναι τόση όση θα ήθελε, να διατηρηθούν δηλαδή κάποιοι από τους περιορισμούς και τους κανόνες στους οποίους υπάγεται η λειτουργία των ασφαλιστικών εταιρειών, στο πλαίσιο του Solvency II.

«Είμαστε δεσμευμένοι στην υλοποίηση μιας φιλόδοξης μεταρρύθμισης –συμπεριλαμβανομένων των κανόνων Solvency II– στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών. «Θα παρουσιάσουμε περισσότερες λεπτομέρειες εν ευθέτω εύθετο χρόνο». Από τη μεριά της, η ρυθμιστική αρχή δεν προέβη σε κάποιο σχόλιο.

Τα τραπεζικά μπόνους

Το βρετανικό ΥΠΟΙΚ ετοιμάζεται να ανακοινώσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στην ενίσχυση του Σίτι του Λονδίνου, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αναδείξει τις δυνατότητες ανάπτυξης που υπάρχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμη και εν μέσω μάχης ώστε να μην είναι μεγάλη η τρύπα που θα ανοίξει στα δημόσια οικονομικά. Στη δήλωση αναμένεται να κυριαρχήσουν οι ευρείες αυξήσεις φόρων και οι περικοπές δαπανών.

Παράλληλα, αναμένεται ότι θα επιβεβαιώσει ότι αίρει το ανώτατο όριο στα μπόνους των τραπεζιτών του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg. Το ανώτατο όριο, που εισήχθη για πρώτη φορά από την Ευρωπαϊκή Ένωση στον απόηχο της οικονομικής κρίσης του 2008, περιορίζει τα μπόνους των τραπεζιτών στο διπλάσιο του μισθού τους. Η πολιτική αυτή αποτέλεσε ένα αμφιλεγόμενο χαρακτηριστικό στοιχείο της καταστροφικής -όπως αποδείχθηκε- δημοσιονομικής κατεύθυνσης που πήρε ο προκάτοχος του Χαντ, Κουάσι Κουάρτενγκ, τον Σεπτέμβριο.

Άλλες πιθανές πολιτικές που θα μπορούσαν να ανακοινωθούν είναι η επαναφορά των κανόνων της ΕΕ που ορίζουν ότι οι μάνατζερ των fund είναι αυτοί που πρέπει να πληρώνουν για έρευνες αναλυτών, κάτι που θα επέτρεπε στις τράπεζες να τις ομαδοποιήσουν μαζί με άλλες υπηρεσίες και να ενισχύσουν έτσι την κάλυψη μικρότερων εταιρειών, με στόχο να τονωθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών για αυτές.

Θα μπορούσαν να υπάρξουν επίσης και μέτρα για την ενίσχυση του κλάδου fintech του Ηνωμένου Βασιλείου και των μεταρρυθμίσεων στις κεφαλαιαγορές, κάτι που θα αποτελούσε δέλεαρ ούτως ώστε οι ταχέως αναπτυσσόμενες και ξένες επιχειρήσεις να επενδύσουν στο Λονδίνο.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται επίσης σχέδια σύμφωνα με τα οποία θα έχει αρμοδιότητα παρέμβασης στις ρυθμιστικές αρχές, η οποία και θα εισαχθεί στο νομοσχέδιο για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τις αγορές, το οποίο περνά από το Κοινοβούλιο.

Τα μέτρα για την αλλαγή του Solvency II –των κανόνων δηλαδή της ΕΕ που εισήχθησαν σε ολόκληρο το μπλοκ των κρατών συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου το 2016– πρέπει επίσης να ενταχθούν στο οικονομικό νομοσχέδιο, το προσχέδιο του οποίου πρόκειται να γίνει νόμος μέχρι την άνοιξη.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *