Skip to content

“Δεν είναι η ώρα να χαλαρώσει το Solvency II – Πάμε από κρίση σε κρίση”

«Δεν είναι τώρα η ώρα να χαλαρώσουν την επαγρύπνηση μας και να κατεβάσουμε τα αποθεματικά ασφαλείας – ούτε σε ό,τι αφορά στο κεφάλαιο, ούτε στη ρευστότητα. Μπορεί να χρειαστούν για να βοηθήσουν τις ασφαλιστικές στις δύσκολες στιγμές που έρχονται»:

Τη θέση ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες της Ευρώπης διαθέτουν ισχυρές βάσεις για να ανταποκριθούν στην επερχόμενη περίοδο έντονων προκλήσεων στην Ήπειρο, την ίδια ώρα όμως αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λειτουργήσουν με σύνεση και να μην τεθεί θέμα χαλάρωσης του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία τους, πήρε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA), Πέτρα Χιέλκεμα στον απόηχο της ομιλίας της στην Παγκόσμιο Ασφαλιστικό Συνέδριο της S&P.

του Χρήστου Γαβαλά

Σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα μετά το πέρας της τοποθέτησής της, η κα. Χιέλκεμα υπογράμμισε ότι «αντιμετωπίζουμε ένα δύσκολο μακροοικονομικό τοπίο και η επερχόμενη περίοδος ενδέχεται να παρουσιάσει ορισμένες προκλήσεις», αναγνωρίζοντας πως «οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ισχυρές βάσεις, χάρη και στο εύρωστο πλαίσιο που παρέχει το Solvency II».

Ωστόσο -συνέχισε- «με τόσες πολλές αβεβαιότητες από τον πληθωρισμό έως την αύξηση των επιτοκίων και την αστάθεια της αγοράς, είναι πολύ χρήσιμο να ενεργούμε με σύνεση».

«Δεν είναι τώρα η ώρα να χαλαρώσουν την επαγρύπνυση μας και να κατεβάσουμε τα αποθεματικά ασφαλείας – ούτε σε ο,τι αφορά στο κεφάλαιο, ούτε στη ρευστότητα. Μπορεί να χρειαστούν για να βοηθήσουν τις ασφαλιστικές στις δύσκολες στιγμές που έρχονται».

Νωρίτερα, κατά την ομιλία της στο συνέδριο η κα. Χιέλκεμα είχε επισημάνει για τον πληθωρισμό ότι «συνεχίζει να εκπλήσσει ανοδικά την Ευρώπη και πρόσφατα έφτασε στο 10%», ενώ «παρόλο που η κεντρική τράπεζα σκοπεύει να μειώσει τη ζήτηση με αυξήσεις επιτοκίων, ο πληθωρισμός είναι πιθανό να μειωθεί μόνο σταδιακά και η ίδια η ΕΚΤ προβλέπει αύξηση επιτοκίων σε άνω του 5% για το επόμενο έτος σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ».

«Οι ασφαλιστικές έδειξαν στην πανδημία ότι βρίσκουν τρόπο να ξεπερνούν τις δυσκολίες»

Συνέχισε ωστόσο, λέγοντας ότι «αυτό που γνωρίζουμε από την πανδημία είναι ότι οι ασφαλιστικές έχουν τόσο τον χώρο όσο και την εργαλειοθήκη για να ξεπεράσουν τις δύσκολες στιγμές και το κάνουν αυτό στο πλαίσιο ενός πολύ σταθερού ρυθμιστικού συστήματος που είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε σχετικό και ενημερωμένο».

Μιλώντας για το Solvency II, τόνισε ότι στην πραγματικότητα, «μόλις κάναμε μια εκτίμηση επιπτώσεων για τις προτάσεις επανεξετασης του, και με βάση τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς σε αντίθεση με την αρχική μας αξιολόγηση από το 2020 και δεν βρήκαμε σημαντικές αλλαγές που να δικαιολογούν επανεξέταση της θέσης μας. Το σύστημα καλά κρατεί».

Και εν συνεχεία μίλησε και για τον ρόλο της EIOPA: «Ως επόπτης, είναι δουλειά μου να κοιτάζω μπροστά, αλλά μπορώ να το κάνω γνωρίζοντας ότι έχουμε καλά αποθέματα ασφαλείας και μια καλή θέση φερεγγυότητας. Ωστόσο, όσο και αν είναι η πρόθεσή μας να προοδεύουμε επιδεικνύοντας επιτυχία, ο κόσμος φαίνεται να μας φέρνει κρίσεις μετά από κρίσεις. Δεν είναι η ώρα να αφήσουμε τους μηχανισμούς που μας προστατεύουν».

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *