Skip to content

Πόσο ευτυχισμένους σας κάνει η δουλειά σας;

H συντριπτική πλειοψηφία των πετυχημένων διαμεσολαβητών συμφωνούν πως το κίνητρο για να επιλέξουν αυτό το επάγγελμα δεν ήταν οι υψηλές αμοιβές, τα bonus και τα ταξίδια

Πόσοι από εσάς, όταν ξυπνάτε το πρωί και ετοιμάζεστε για τη δουλειά νιώθετε τυχεροί; Πόσοι από εσάς ανυπομονείτε να ξεκινήσετε τη μέρα σας, γιατί αγαπάτε πολύ αυτό που κάνετε; Το επάγγελμά μας είναι αυτό που μας δίνει τη δυνατότητα να βιοποριζόμαστε, μας αποφέρει τα απαραίτητα χρήματα για να ζούμε, να καλύπτουμε τις βασικές μας ανάγκες, να συντηρούμε τον εαυτό μας και ενδεχομένως την οικογένειά μας. Αν μάλιστα είμαστε πετυχημένοι σε αυτό που κάνουμε, κερδίζουμε αρκετά ώστε να απολαμβάνουμε μικρές ή και μεγάλες πολυτέλειες, ανάλογα με τα γούστα και τις επιθυμίες του καθένα.

Όμως μπορεί τα χρήματα να είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για να διαλέξουμε ένα επάγγελμα και στη συνέχεια να εργαστούμε σκληρά για να εξελιχθούμε και να πετύχουμε, αλλά δεν επαρκούν για να μας κάνουν να αγαπήσουμε το επάγγελμά μας και να απολαμβάνουμε τις ώρες που το εξασκούμε. Είναι σημαντικό αυτό; Ναι είναι, γιατί στη δουλειά μας αφιερώνουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της μέρας μας, της ζωής μας κι αν αυτό το κομμάτι το περνάμε δυσανασχετώντας και ανυπομονώντας να τελειώσει, τότε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και η ευτυχία μοιάζει ένας μακρινός ανέφικτος στόχος…

Οι ειδικοί λοιπόν συμφωνούν πως οι παράγοντες που μας κάνουν να αγαπάμε τη δουλειά μας και να αποδίδουμε τα μέγιστα είναι αφ’ ενός η αίσθηση ότι συμβάλλουμε στην επίτευξη ενός σημαντικού σκοπού και αφ’ ετέρου η επίγνωση πως το επάγγελμά μας συμβάλλει στην προσωπική μας ανάπτυξη, μας κάνει καλύτερους ανθρώπους, εμπλουτίζει τις γνώσεις μας, διευρύνει τους ορίζοντές μας. Άρα κάποιες κρίσιμες ερωτήσεις μπορεί για παράδειγμα να είναι: Αυτό το επάγγελμα δίνει νόημα στη ζωή μου; Μου δίνει τη δυνατότητα να εξελιχθώ ως άνθρωπος; Μαθαίνω καινούργια πράγματα; Αναλαμβάνω σημαντικές ευθύνες; 

Έτσι αν κάποιος επιλέξει ένα επάγγελμα που αγαπά, που τον βοηθά να κερδίζει αρκετά, αλλά παράλληλα ανταποκρίνεται στις προσωπικές του αξίες και δίνει νόημα στη ζωή του, τότε έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι ευτυχισμένος σε σύγκριση με έναν άνθρωπο που απλά κάνει μια δουλειά για να μπορεί να πληρώνει τους λογαριασμούς του. Και όταν η δουλειά μας είναι πηγή χαράς και ευτυχίας, τότε είναι βέβαιο πως θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, οπότε και η οικονομική ανταμοιβή θα είναι ανάλογη. Γιατί τελικά τα χρήματα, η εξασφάλιση, η κοινωνική καταξίωση είναι το αποτέλεσμα του να μας κάνει ευτυχισμένους η δουλειά μας και όχι η αιτία.

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα επαγγέλματος που πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να κάνει ευτυχισμένους όσους το ασκούν είναι -όπως πολλοί θα έχετε ήδη σκεφτεί- το επάγγελμα του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή: το να φροντίζεις οι συνάνθρωποί σου να είναι επαρκώς προστατευμένοι απέναντι σε όσα δύσκολα ενδέχεται να τους συμβούν στο μέλλον, το να βρίσκεσαι δίπλα τους την κρίσιμη στιγμή και να τους προσφέρεις τα μέσα για να αντιμετωπίσουν αυτά τα δύσκολα με αξιοπρέπεια και να συνεχίσουν τη ζωή τους, δίνει κατά γενική ομολογία νόημα και σκοπό στη ζωή σου. Παράλληλα είναι ένα επάγγελμα που σε κρατά σε μία συνεχή διαδικασία επιμόρφωσης και προσωπικής ανάπτυξης, ενώ προσφέρει αναγνώριση, διακρίσεις και ανταμείβει πλουσιοπάροχα όσους το υπηρετούν.

Άλλωστε η συντριπτική πλειοψηφία των πετυχημένων του κλάδου συμφωνούν πως το κίνητρο για να επιλέξουν αυτό το επάγγελμα δεν ήταν οι υψηλές αμοιβές, τα bonus και τα ταξίδια, αλλά η αίσθηση ότι τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουν κάτι πραγματικά σημαντικό για τους συνανθρώπους τους. Και όλοι -παλιοί και νέοι- έχουν να διηγηθούν ιδιαίτερα συγκινητικές ιστορίες για το πώς αισθάνθηκαν όταν έδωσαν μία αποζημίωση, όταν «εισέπραξαν» την ευγνωμοσύνη του πελάτη τους, για ένα καμένο σπίτι που ξαναχτίστηκε, για μία δύσκολη εγχείρηση που έγινε εφικτή, για μία επιχείρηση που ξαναλειτούργησε μετά από μία πλημμύρα. 

Οπότε με αυτό το σκεπτικό ίσως το πιο δυνατό επιχείρημα για να προσελκύσουμε νέους ανθρώπους και να τους παρακινήσουμε να ακολουθήσουν την καριέρα του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή δεν είναι οι σημαντικές οικονομικές απολαβές και οι διακρίσεις, αλλά το ότι η ζωή τους θα αποκτήσει νόημα, θα μπορέσουν να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι και κυρίως θα έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν πάμπολλες στιγμές ευτυχίας!

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *