Skip to content

Πώς διαμορφώνεται το ασφαλιστικό σκηνικό διεθνώς και στην Ελλάδα εν μέσω πανδημίας

Αναφορές εφ’ όλης της ύλης για τις ασφαλιστικές καλύψεις και τους συστημικούς κινδύνους

Eνδιαφέρουσες τοποθετήσεις που επεκτάθηκαν και πέρα από το θέμα του webinar για τους συστημικούς κινδύνους του covid 19, είχαμε από την ζωντανή διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε χθες η ΕΑΕΕ, με διακεκριμένους αντασφαλιστές, σε απευθείας μετάδοση από την Ύδρα.  Οι προσκεκλημένοι ουσιαστικά παρουσίασαν τους κινδύνους που εμφανίστηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας τονίζοντας ότι επρόκειτο για ένα πρωτοφανές φαινόμενο για την ασφαλιστική αγορά παγκοσμίως.

Οι συστημικοί κίνδυνοι

Οι συστημικοί κίνδυνοι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί γιατί κάθε φαινόμενο έχει αλληλοεπίδραση με κάθε μορφής ανθρώπινη δραστηριότητα είτε αφορά την υγεία, είτε την οικονομία και την επιχειρηματικότητα, είτε τα δημογραφικά ζητήματα. Έγιναν αναφορές για την αυξανόμενη εποπτεία και τα γραφειοκρατικά θέματα που πολλές φορές λειτουργούν και ως εμπόδια στην ασφάλιση και στην νέα τεχνολογική εποχή που μετασχηματίζει και τον τρόπο ασφαλίσεων.

Η πανδημία και οι νέες ασφαλιστικές ανάγκες στην Ελλάδα

Η πανδημία ουσιαστικά δεν ασφαλίζεται (όπως άλλες μορφές παγκόσμιων φαινομένων) αλλά οι ασφαλιστικές μπορούν να διαδραματίσουν είτε προληπτικό ρόλο είτε να καλύψουν ότι μπορεί να ασφαλιστεί σε θέματα επιδοματικών στρατηγικών για την μελλοντική εισοδηματική και υγειονομική προστασία των νοσούντων.

Οι ομιλητές εστίασαν στις μεγάλες ασφαλίσεις και τα μοντέλα που υπάρχουν στο εξωτερικό, επεσήμαναν τους νέους κινδύνους cyberisk που θα είναι αυξανόμενοι τα επόμενα χρόνια, εστίασαν στις ασφαλίσεις έναντι φυσικών καταστροφών αναφερόμενοι στα μοντέλα ΣΔΙΤ (συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) που κυριαρχούν στο εξωτερικό.

Στην Ελλάδα, το Κράτος λειτουργεί ως μοναδικός βασικός φορέας ασφάλισης και αποζημίωσης στις φυσικές καταστροφές και κάποια στιγμή θα είναι χρήσιμο να υπάρξει κάποιας μορφής ΣΔΙΤ όπως υπάρχουν στο εξωτερικό, τόνισαν οι καλεσμένοι. Επίσης αναφέρθηκαν στο business interruption (διακοπή εργασιών) που επέφερε ο covid 19  και αποτελεί μεγάλο θέμα ανάμεσα σε επιχειρήσεις και ασφαλιστικές σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι:

• Thilo Herrmannsdörfer, Market Head P&C Greece, Cyprus, Malta, Turkey, Director, Reinsurance της Swiss Re.

• Olav Jones, Deputy Director General/ Director, economics & finance της Insurance Europe

• Andreas Voßberg, Senior Underwriter, Central, Eastern and Southern Europe της Munich Re

Τη συζήτηση συντόνισε ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *