Skip to content

Σειρά μετά το εργασιακό ν/σ έχει το ασφαλιστικό – Προς ψήφιση τον Ιούλιο

Μπορεί σήμερα να κατατίθεται στη Βουλή το εργασιακό νομοσχέδιο, που αναμένεται να προκαλέσει έντονες πολιτικές συζητήσεις με επίκεντρο κυρίως το θέμα της ατομικής διευθέτησης του χρόνου εργασίας και των υπερωριών, ωστόσο η κυβέρνηση φαίνεται ότι είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει εντός του καλοκαιριού τις προαναγγελθείσες αλλαγές και στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης.

Ειδικότερα, αμέσως μετά την ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου, θα έρθει στη Βουλή –πιθανότατα στις αρχές του επόμενου μήνα– και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, με κυρίαρχες τις αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας.

Οι αλλαγές προβλέπεται να αφορούν όσους είναι κάτω των 35 ετών και μπαίνουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας, ενώ θα τεθούν σε εφαρμογή από τον επόμενο χρόνο.

Το ύψος των εισφορών για το νέο επικουρικό σύστημα παραμένει στο 6%. Οι συντάξεις του τωρινού συστήματος θα εξακολουθήσουν να υπολογίζονται με τους υφισταμένους κανόνες και δεν πρόκειται να γνωρίσουν καμία περικοπή.

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου στο εν εξελίξει συνέδριο του Insurance Europe, η αλλαγή του συστήματος χορήγησης των επικουρικών σε κεφαλαιοποητικό γίνεται για τέσσερις βασικούς λόγους: 1) την διαφοροποίηση του ρίσκου καθώς η σύνταξη πλέον του κάθε πολίτη θα υπόκειται σε τρεις διαφορετικούς τύπους κινδύνου 2) την ανάγκη να διασφαλιστεί η επάρκεια της σύνταξης 3) το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των εισφορών θα επενδύεται στην ίδια την ελληνική οικονομία και 4) η καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας με παροχή από το νέο σύστημα ισχυρών αντικινήτρων.

Ο κ. Τσακλόγλου θα παρουσιάσει τους άξονες αυτούς σε επερχόμενο υπουργικό συμβούλιο και θα ακολουθήσει η δημόσια διαβούλευση, πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, πιθανότατα τον Ιούλιο.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *