Skip to content

Σε ποιους ανήκουν οι 4 μεγάλοι θρόνοι της ασφαλιστικής αγοράς ;

Δημοσίευσαν πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα, αύξησαν τα αποθεματικά τους κεφάλαια, κρατώντας την δεσπόζουσα θέση τους στην αγορά. Έχουν βάλει πλώρη για να τα καταρρίψουν τα ρεκόρ τους το 2024 και να παραμείνουν στην κορυφή. Ποιοι είναι αυτοί ;

Έλενα Ερμείδου

Είναι: η Munich Re, η Swiss Re, η Hannover Re και η SCOR που ελπίζουμε να συναντήσουμε το Μάϊο στην Υδρα.

Πρόσω ολοταχώς για να γράψουν τα καλύτερα αποτελέσματα το 2024 οι τέσσερις μεγάλοι Ευρωπαίοι αντασφαλιστές

Οι τέσσερις γίγαντες της αγοράς, βαδίζουν πρόσω ολοταχώς. Και οι τέσσερεις δημοσίευσαν πολύ ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα το 2023. Ενίσχυσαν τα αποθεματικά τους, και τα μεγέθη των ισολογισμών τους και πάνε για να κατακτήσουν το βαθμό της ‘αριστείας’ για το 2024 από την Fitch, η οποία εκθειάζει τις επιδόσεις τους.

Τι και αν στενεύουν τα περιθώρια κέρδους στο underwriting

Ο οίκος αξιολόγησης πιστεύει ότι οι τέσσερις μεγάλοι αντασφαλιστές της Ευρώπης, η Munich Re, η Swiss Re, η Hannover Re και η SCOR βρίσκονται σε καλή θέση για ένα ισχυρό 2024, παρόλο που τα περιθώρια στο underwriter φέτος το 2024 αναμένεται να κορυφωθούν .

Έκαναν στροφή 180 μοιρών

Σε αντίθεση με το 2022, που ο υψηλός πληθωρισμός, και η συνεχής αύξηση των επιτοκίων αλλά και οι ζημιές από τις φυσικές καταστροφές είχαν σοβαρό αντίκτυπο στα οικονομικά τους, το 2023 ήταν θα μπορούσαμε να πούμε η χρονιά τους. Αντιστρέψανε την τάση γράφοντας κερδοφορία, τόσο στον κλάδο Περιουσίας και Ατυχημάτων όσο και στον κλάδο Ζωής και Υγείας. Τα αποτελέσματα και των τεσσάρων μεγάλων αντασφαλιστών στο underwriting ήταν πολύ καλά και σε συνδυασμό με τις αποδόσεις επί των επενδύσεων προδιαγράφουν την θετική τους πορεία το 2024.

Η Περιουσία καρπώθηκε οφέλη από το δείκτη ζημιών και η Ζωή από τα μειωμένα claims

Στην πραγματικότητα, κατά το 2023, ο δείκτης ζημιών και εξόδων προς τα καθαρά ασφάλιστρα P&C ενισχύθηκε κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος στο 90%, λόγω των σημαντικά υψηλότερων τιμών και  των χαμηλότερων απαιτήσεων για αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές. Στον κλάδο Ζωής και Υγείας, τα κέρδη αυξήθηκαν ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων απαιτήσεων για αποζημιώσεις που συνδέονται με την πανδημία COVID-19.

Ισχυρά επενδυτικά αποτελέσματα και ισχυρές αποτιμήσεις

Οι ευρωπαίοι αντασφαλιστές παρήγαγαν επίσης ισχυρά επενδυτικά αποτελέσματα το 2023 καθώς οι αποδόσεις ανέκαμψαν από τα χαμηλά το 2022, λόγω της αύξησης των επαναλαμβανόμενων εσόδων από υψηλότερες αποδόσεις  επί των επενδύσεων και τις αποτιμήσεις.

Κορυφώνεται η κερδοφορία, παραμένουν οι όροι στα συμβόλαια

Η Fitch αναμένει ότι ο κύκλος τιμολόγησης μαζί με τα περιθώρια κέρδους των αντασφαλιστών, θα κορυφωθούν το 2024. Στις ανανεώσεις του Ιανουαρίου 2024, οι αυξήσεις τιμών προσαρμοσμένες στον κίνδυνο επιβραδύνθηκαν αλλά οι βελτιωμένες δομές των προγραμμάτων καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις παρέμειναν.

Τα αποθεματικά ανεβάζουν τον πήχυ

Οι τέσσερις αντασφαλιστές εκμεταλλεύτηκαν επίσης τα κερδοφόρα περιθώρια στο underwriting  για να αυξήσουν τα αποθεματικά τους, κίνηση που ενίσχυσε την ανθεκτικότητα των ισολογισμών τους και που θα βελτιώσει τις αξιολογήσεις.

Βελτίωση στην μόχλευση χρέους

Επιπλέον, η Fitch αναφέρει ότι όλοι οι αντασφαλιστές διατήρησαν πολύ ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια στο τέλος του 2023. Επίσης, η μόχλευση του χρέους βελτιώθηκε ελαφρώς κατά σε μέσους όρους.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *