Skip to content

Στα ύψη το κόστος ασφάλισης φυσικών καταστροφών

Μικρές και μεγάλες εταιρείες στο τομέα της (αντ)ασφάλισης που ενδιαφέρονται για τις επιδόσεις του ισολογισμού τους και την αύξηση της κερδοφορίας τους. Μικροί όμιλοι εταιρειών που συνένωσαν τις δυνάμεις τους και κατάφεραν να περιορίσουν το μοντέλο ασφάλισης φυσικών καταστροφών. Οι κινήσεις τους απόρροια των συλλογικών αποφάσεων των αντασφαλιστών. Αποτέλεσμα πολλοί ασφαλισμένοι να μένουν ακάλυπτοι ή να πληρώνουν υπερβολικά ακριβό ασφάλιστρο. Αμέτοχες, ωστόσο δεν μένουν οι ρυθμιστικές και κανονιστικές αρχές, οι οποίες ελέγχουν και έχουν το δικαίωμα να παρέμβουν σπάζοντας την ακρίβεια αν ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο στοχεύει σε υπερβάλλοντα κέρδη.

της Ελενας Ερμείδου

Καθώς στις ΗΠΑ εντάθηκαν οι καταστροφές, όπως είναι οι πυρκαγιές που κατέστρεψαν την πόλη Lahaina της Χαβάης και οι καταιγίδες που διέλυσαν σπίτια και  στέγες από την Αλαμπάμα μέχρι και τη Μασαχουσέτη, οι ασφαλιστικές εταιρείες σταμάτησαν να παρέχουν ορισμένα είδη καλύψεων σε ορισμένες περιοχές ή μείωσαν τα κονδύλια των αποζημιώσεων για ζημιές που καλούνται να πληρώσουν. Στην απόφαση αυτή των ασφαλιστικών να προβούν σε αλλαγές στον τρόπο που ασφάλιζαν μέχρι σήμερα, συνέβαλλαν τα μέγιστα οι αντασφαλιστές.

Το πρώτο βήμα έγινε αρχές του 2023

Οι ασφαλιστικές υπόσχονται να καταβάλλουν τεράστια ποσά τοις μετρητοίς στις ασφαλιστικές, όταν συμβεί μία πολύ μεγάλη ζημιά, προκειμένου οι ασφαλιστικές να αποζημιώσουν τους πελάτες τους. Αυτό, ενώ, οι αντασφαλιστικές στην αρχή του 2023 κατά τις ανανεώσεις των αντασφαλιστικών συμβάσεων πραγματοποίησαν ήδη αυξήσεις στις τιμές των ασφαλίστρων.

Το δεύτερο μεγαλύτερο βήμα προετοιμάζεται για τις αρχές του 2024

Οδεύοντας, σήμερα προς την Ιαν. 1, όταν ανανεώνονται περίπου τα μισά συμβόλαια αντασφάλισης για το έτος, οι αντασφαλιστές όπως είναι η Swiss Re, η Odyssey Re κ.α ενημέρωσαν τις ασφαλιστικές των ΗΠΑ και του Καναδά από τις μεγάλες έως τις μικρότερες, πιο εξειδικευμένες εταιρείες – ότι οι τιμές στα αντασφάλιστρα θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Σημειώνεται πως οι τιμές στα αντασφάλιστρα αυξήθηκαν έως και 40% την 1η Ιανουαρίου 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με έκθεση της Gallagher Re.

Στοχεύουν στην επαναφορά του κλάδου οι αντασφαλιστές

Αιτιολογώντας την απόφαση τους, εξήγησαν ότι έχασαν πολλά χρήματα τα τελευταία τέσσερα με πέντε χρόνια, καθώς για να ανταπεξέλθουν τον ανταγωνισμό προσέφεραν ολοένα και ευνοϊκότερους όρους στους πελάτες τους. Τάδε δήλωσε ο Franklin Nutter, πρόεδρος του Reinsurance Association of America, αποφασίζοντας στο τέλος ότι το κόστος που επωμίζονται για να είναι ανταγωνιστικότεροι δεν αξίζει τον κόπο και στοχεύουν πλέον στο να επανέλθει ο κλάδος στα κανονικά του επίπεδα.

Οι αυξημένες τιμές στα αντασφάλιστρα κατάφεραν να επιταχύνουν μεγάλες αλλαγές σε έναν κλάδο που τελεί υπό αβεβαιότητα. Ο κόσμος θερμαίνεται και οι καταιγίδες γίνονται πιο έντονες. Ο πληθωρισμός έχει αυξήσει το κόστος της ανοικοδόμησης / επισκευής μετά από μια καταστροφή. Και η παγκόσμια αύξηση των επιτοκίων κάνει πιο ακριβό το χρήμα.

Από την αρχή του έτους, οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν πληρώσει 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε πελάτες τους στις ΗΠΑ, γράφοντας για μία ακόμα χρονιά ρεκόρ ετησίων ζημιών. Σε κάθε επίπεδο, το κόστος προστασίας από τον κίνδυνο αυξάνεται και προς όλους ασκείται μεγάλη πίεση: από τους ηγέτες μεγάλων εταιρειών μέχρι τους ιδιοκτήτες κατοικιών και μικρών επιχειρήσεων.

Από τις σφοδρές καταιγίδες στις Ηνωμένες Πολιτείες προέρχεται σχεδόν το 70% των ζημιών που υπέστησαν φέτος οι ασφαλιστικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο από φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με την Swiss Re.

Στο κόστος της αντασφάλισης εδράζουν τις αποφάσεις τους οι ασφαλιστικές

Όταν η State Farm ανακοίνωσε τον Μάιο ότι θα σταματήσει να δέχεται νέες δουλειές ασφάλισης για συγκεκριμένα συμβόλαια στην Καλιφόρνια, έκανε αναφορά στο κόστος της αντασφάλισης. Η Allstate, επίσης αναφέρθηκε στο κόστος αντασφάλισης, όταν διέκοψε ορισμένες από τις ασφαλιστικές δραστηριότητές της στην Καλιφόρνια. Τον περασμένο μήνα, αντασφαλιστές που ειδικεύονται στην ασφάλιση γεωργίας ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από την Αϊόβα, όπου, πριν από τρία χρόνια, μια σφοδρή ανεμοθύελλα προκάλεσε ζημιά σχεδόν 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ως αποτέλεσμα της αύξησης του κόστους αντασφάλισης, οι ασφαλιστές αύξησαν επίσης τις τιμές στα ασφάλιστρα που επέτρεπαν οι κανονισμοί.

Mπορεί να φαίνεται παράξενο ότι τόσες πολλές αντασφαλιστικές εταιρείες στον κόσμο συμπεριφέρονται τόσο παρόμοια. Στον ασφαλιστικό, ωστόσο  κλάδο, τέτοιες κινήσεις είναι συνηθισμένες.

Πολλοί ειδικοί του κλάδου, πιστεύουν ότι οι τιμές αντασφάλισης θα παραμείνουν υψηλές για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Λένε ότι οι ασφαλιστές μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν ακόμα τις τιμές σε κάποια συμβόλαια ωστόσο οι Αρχές στις ΗΠΑ δεν μένουν αμέτοχες, έχουν δικαίωμα να ελέγξουν και να μπλοκάρουν εκείνα τα συμβόλαια που από τις αυξήσεις θα αποφέρουν υπερβολικά κέρδη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι καθώς οι αντασφαλιστές μειώνουν τις καλύψεις που δίνουν, οι ασφαλιστικές στρέφονται στα επενδυτικά εργαλεία συνδεδεμένα με την ασφάλισης όπως είναι τα ILS και τα ομόλογα καταστροφών (Cat Bond).

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *