Skip to content

Στη Βουλή η ασφαλιστική αγορά – τι είπαν οι εκπρόσωποι για το νέο νόμο

Συνεδρίαση παρουσίας εκπροσώπων της ασφαλιστικής αγοράς πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου στη Βουλή, με θέμα το νομοσχέδιο που ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, κάποια θέματα της αγοράς ιδιωτικής ασφάλισης.

Ο Παναγιώτης Λελεδάκης ως Πρόεδρος της ΕΑΔΕ, η Μαργαρίτα Αντωνάκη ως εκπρόσωπος της Ένωσης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διαμεσολάβησης του ΕΕΑ Δημήτρης Γαβαλάκης και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος Χρήστος Παπαδόγιαννης, μετέφεραν τα πάγια αιτήματα της αγοράς στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία αυτές τις μέρες πραγματοποιεί το τελευταίο “ξεσκόνισμα” στο νομοσχέδιο, πριν αυτό παρουσιαστεί για ψήφιση στη Βουλή – κατά τα φαινόμενα την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το νομοσχέδιο που καταργεί την προγραμματισμένη μείωση των συντάξεων, στο οποίο ενσωματώθηκε και ο νόμος για την εναρμόνιση με την IDD και με την ευκαιρία και κάποιες αλλαγές στη νομοθεσία περί ασφαλιστικής διαμεσολάβησης (ν. 2016/97).

Η Συνεδρίαση είχε στόχο την ακρόαση των θέσεων της ασφαλιστικής αγοράς από τους βουλευτές – μέλη της Επιτροπής και στη συνέχεια τη διατύπωση ερωτήσεων προς αυτούς. Η πρόσκληση στην Επιτροπή πραγματοποιήθηκε μετά από εκτενείς επαφές την προηγούμενη μέρα και συνεργασία των φορέων της αγοράς, με βουλευτές από όλα τα κόμματα – κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης δόθηκε η ευκαιρία στους εκπροσώπους να παραθέσουν και επίσημα της απόψεις τους.

Για όσους το θυμούνται, η προετοιμασία για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει ξεκινήσει καιρό πριν φτάσει στην τελική ευθεία. Πρώτα συγκροτήθηκε η πενταμερής νομοπαρασκευαστική επιτροπή (διαμεσολάβηση, εταιρείες, ΔΕΙΑ, Υπουργεία, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) η οποία συνέταξε τον κορμό και τη βασική διακλάδωση του σχεδίου νόμου, στη συνέχεια αυτό δόθηκε στο αρμόδιο Υπουργείο, το οποίο με τη σειρά του το μελέτησε και κατόπιν το έθεσε προς δημόσια διαβούλευση (δηλαδή αναρτήθηκε στο διαδίκτυο με τη δυνατότητα να τεθούν από κάτω σχόλια και αιτήματα). Στη συνέχεια ξαναπέρασε από το Υπουργείο για να καταλήξει πλέον στη Βουλή και στα χέρια της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, πριν τεθεί προς ψήφιση ενώπιον του Κοινοβουλίου.

Όλο αυτό το διάστημα η ασφαλιστική αγορά και κυρίως οι εκπρόσωποι της διαμεσολάβησης, γιατί αυτούς αφορά άμεσα το νομοσχέδιο, εργάστηκαν με επιμονή και συστηματικά για να καταφέρουν να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματά τους.

Κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης ο Γενικός Γραμματέας του ΕΕΑ Δημήτρης Γαβαλάκης, που ήταν και μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής μαζί με τη Δήμητρα Λύχρου, εξέφρασε καταρχάς τη θετική τοποθέτηση της αγοράς για το μεγαλύτερο μέρος του προς ψήφιση νέου νόμου, ο οποίος συμπεριέλαβε πολλές από τις πάγιες θέσεις της Διαμεσολάβησης, τόσο για τα εμπορικά δικαιώματα όσο και για μια σειρά από άλλα θέματα. Κατόπιν, διατύπωσε τη θέση του ΕΕΑ, το οποίο εκπροσωπεί πάνω από τους μισούς επαγγελματίες ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές της Ελλάδος, όντας το μεγαλύτερο Επιμελητήριο της χώρας, ότι στηρίζει όλες τις προτάσεις των φορέων της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, και επιπλέον, έθεσε αίτημα για περαιτέρω χρόνο προσαρμογής όσον αφορά τις νέες ρυθμίσεις. Τέλος, διατύπωσε το αίτημα του Επιμελητηρίου, οι ασφαλιστικές εταιρείες που παράγουν ασφαλιστήρια συμβόλαια αστικής ευθύνης διαμεσολαβούντων, να υποχρεούνται να ενημερώνουν απευθείας τα κατά τόπους επιμελητήρια, διευκολύνοντας έτσι τη σωστή λειτουργία του σχετικού μητρώου.

Από πλευράς του ο Πρόεδρος του ΠΣΑΣ και της ΕΑΔΕ Παναγιώτης Λελεδάκης, καταθέτοντας και σχετικό υπόμνημα, που περιλαμβάνει όλες τις θέσεις της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης για τη βελτίωση του νομοθετήματος, τόνισε τα θετικά του νομοσχεδίου, αλλά και την ανάγκη να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις των Μεσιτών Ασφαλίσεων σχετικά με α) τη διεύρυνση της δυνατότητάς τους να εκδίδουν πιστοποιητικά κάλυψης και β) τη δυνατότητα, υπό προϋποθέσεις, να συνεργάζονται με τους πράκτορες. Υποστήριξε τέλος, την άποψη, ότι πρέπει να καταβάλλονται προμήθειες και στην περίπτωση που ο διαμεσολαβητής καταγγείλει τη σύμβαση συνεργασίας με ασφαλιστική εταιρεία και όχι μόνο το αντίθετο, ενώ τόνισε βεβαίως, πως πρέπει να διατηρηθούν τα θετικά που προβλέπονται ήδη στο νομοσχέδιο.

Από τη μεριά της ΕΑΕΕ, η κ. Αντωνάκη διατύπωσε ένσταση στις προβλέψεις του νόμου σε σχέση με τη λειτουργία των συμβάσεων, δηλαδή σε σχέση με την αποζημίωση σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης, καθώς και ένσταση για την υποχρεωτικότητα της συμβουλευτικής διαδικασίας.

Ο Πρόεδρος της ΟΑΣΕ Χρήστος Παπαδόγιαννης κατέθεσε αίτημα ο εργαζόμενος ασφαλιστικής εταιρείας να μπορεί να είναι και εκπρόσωπος διαμεσολάβησης, σε εταιρεία διαμεσολάβησης, η οποία ανήκει στην συγκεκριμένη ασφαλιστική εταιρεία.

Στη συνέχεια υπήρξαν σύντομες ερωτήσεις βουλευτών προς τους εκπροσώπους των φορέων και εκείνοι με τη σειρά τους διευκρίνισαν τις θέσεις τους.

Η Συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με σύντομη τοποθέτηση του Υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων ως προς την κατάργηση των διατάξεων για μείωση των συντάξεων.

Η Επιτροπή συνεδρίασε εκ νέου την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, δουλεύοντας πάνω στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να πάει στη Βουλή για ψήφιση έως την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Συνεδρίαση ήταν ανοιχτή και μπορούσε να την παρακολουθήσει κάθε ενδιαφερόμενος μέσα από το κανάλι της Βουλής.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *