Skip to content

Συμφωνούν ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ: Μείωση φόρων και ενθάρρυνση επενδύσεων θα φέρουν την ανάπτυξη…

Στο πλαίσιο της χθεσινής (27/2/18) ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών δεν ακούστηκαν μόνο ασφαλιστικά θέματα. Οι κ.κ. Πιτσιόρλας και Μητσοτάκης, ως εκπρόσωποι Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης, τοποθετήθηκαν εκτεταμένα ως προς την γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας, η εξυγίανση της οποίας, συνέκλιναν μεταξύ τους, θα έρθει με μείωση φόρων και ενθάρρυνση των επενδύσεων…

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Μωράκη

Η ελληνική οικονομία είναι αυτή τη στιγμή σε ένα «καλό σημείο», ξεκίνησε λέγοντας την ομιλία του ο Υφυπουργός Οικονομικών Στέργιος Πιτσιόρλας. Το δείχνουν οι αριθμοί, το δείχνουν οι αγορές αλλά και το διεθνές κλίμα για τη χώρα μας. «Καβατζώσαμε έναν δύσκολο κάβο», είπε, αλλά τώρα μπαίνουμε σε ένα σαφώς ευνοϊκότερο περιβάλλον. Αρκεί να βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα  από την κρίση και να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη, δηλαδή τις πολιτικές, τις δομές και τον τρόπο λειτουργίας που μας οδήγησε σε αυτήν. Βρισκόμαστε τώρα στο τελευταίο στάδιο για την ολοκλήρωση του προγράμματος και την έξοδο από τα Μνημόνια όμως αυτή η περίοδος είναι και η πιο δύσκολη. Χρειάζεται να γίνουν συμβιβασμοί, ώστε να φτάσουμε στο τέλος του προγράμματος και μετά να έχουμε την ελευθερία μας να αλλάξουμε το μείγμα της πολιτικής, χωρίς να υποχρεωνόμαστε σε λήψεις μέτρων και προϋποθέσεις από άλλους.

«Θα μιλήσω ειλικρινά», είπε ο κ. Πιτσιόρλας, και όσοι παρακολούθησαν τη συνέχεια, λίγο έλειψε να μπερδευτούν σε ποιό κόμμα ανήκει:

“Η φορολογία θα πρέπει να αποκλιμακωθεί. Δεν είναι σωστό να μην πληρώνουμε φόρους όμως και η υπερφορολόγηση, λειτουργεί ανατρεπτικά για την ανάπτυξη. Η αποκλιμάκωση δεν είναι δυνατή με το βαθμό ελέγχου που μας ασκείται σήμερα από τους δανειστές, συνέχισε. Για αυτό ζητούμε καθαρή έξοδο, για να έχουμε λυμένα τα χέρια μας και από τον Αύγουστο και μετά και να υλοποιήσουμε το δικό μας πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, με δική μας πατρότητα. Αυτό είναι κάτι που συμφέρει όλα τα κόμματα», κατέληξε, υπονοώντας την ανάγκη συναίνεσης.

Τα μεγάλα προβλήματα της χώρας απαιτούν μεταρρυθμίσεις και σοβαρές τομές, συνέχισε. Πρέπει αυτές να πραγματοποιηθούν , και να πραγματοποιηθούν συνεκτικά, «ώστε να πειστούν οι πάντες ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για να θεμελιώσουμε μια οικονομία εξωστρεφή, ανταγωνιστική και με κοινωνική συνοχή». Δεν είναι τυχαίο ότι τα χρόνια της κρίσης, αυξήθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές, και ότι μια σειρά από ελληνικές επιχειρήσεις πείστηκαν ότι για να επιβιώσεις πρέπει να δείξεις εξωστρέφεια – αυτός είναι κανόνας στην οικονομία, είπε ο κ. Πιτσιόρλας. Πρέπει και το ελληνικό δημόσιο να εξορθολογίσει τις λειτουργίες του και να μην εμποδίζει, αλλά να βοηθά τον Έλληνα επιχειρηματία να εξάγει. Το ίδιο πρέπει να γίνει και με τις εισαγωγές. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, είπε, αλλά και αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων, «δομικά στοιχεία τα οποία πρέπει να εκμεταλλευθούμε». Για αυτό μετά το 2018 θα πρέπει να δούμε θέματα όπως το Κτηματολόγιο, οι Δασικοί Χάρτες και η Χωροταξία, τόνισε, προφανώς αναφερόμενος στα εμπόδια που φέρνουν οι χωροταξικές διαφωνίες στην υλοποίηση των ξένων επενδύσεων.

Αναφέρθηκε μάλιστα, και σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής:

“Διάγουμε μια περίοδο έντασης στην εξωτερική πολιτική. Η Τουρκία είναι σε νευρική κρίση αλλά και σε εμπόλεμη κατάσταση, μια κατάσταση που αποτελεί πηγή προβλημάτων”, τόνισε. Ένας λόγος παραπάνω για να “μην ρίχνουμε νερό στον μύλο της έντασης και της πόλωσης. Πρέπει να αναστρέψουμε το εσωτερικό πολιτικό κλίμα, οι αντιπαραθέσεις να εξορθολογιστούν και ο ανταγωνισμός να αντικατασταθεί από συναίνεση και κοινούς στόχους. Να λειτουργούν οι θεσμοί, να μην υπάρχουν εντάσεις”, κατέληξε.

Όμως και ο Κ. Μητσοτάκης είχε προηγουμένως μιλήσει για μεταρρυθμίσεις και αλλαγή του μείγματος της πολιτικής:

“Αυτό το μείγμα πολιτικής, με την υπερφορολόγηση, την λιτότητα, την καθίζηση της οικονομίας, την ενθάρρυνση της φοροδιαφυγής και τη διάλυση της μεσαίας τάξης, αυτό το μείγμα ήρθα να σας πω ότι θα αλλάξω”, είπε χαρακτηριστικά.

Με ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, δικής μας ιδιοκτησίας, συνέχισε, το οποίο δεν μας το έχει επιβάλει κανένας ξένος αλλά με την έγκριση του ελληνικού λαού.  Βασική του προϋπόθεση: η μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών στην εργασία. Ταυτόχρονα με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την δημιουργία φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις.

Και συνέχισε δίνοντας τη δική του εκτίμηση της πραγματικότητας:

“Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε εκεί που βρισκόμασταν στα τέλη του 2014, αλλά φτωχότεροι και πιο χρεωμένοι. Το δημόσιο χρέος αντιστοιχεί στο 180% του ΑΕΠ, ως νομικά και φυσικά πρόσωπα στην εφορία  χρωστάμε περί τα 100 δις ευρώ, 31 δις ευρώ φτάνουν οι υποχρεώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία και στα 100 δις υπολογίζεται ο λογαριασμός από τα κόκκινα δάνεια.

Η κυβέρνηση ζητά καθαρή έξοδο από τα μνημόνια και δανεισμό μόνο από τις αγορές, όμως οι δανειστές μας δανείζουν με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο (0,9%) απο τις αγορές (3,5%). Είναι προς το συμφέρον της χώρας αυτός ο δανεισμός ή το όλο αφήγημα εξυπηρετεί τους κομματικούς σκοπούς της κυβέρνησης;”

Η «καθαρή έξοδος» μάλλον είναι το νέο μεγάλο ψέμα της κυβέρνησης, συνέχισε, γιατί το 4ο μνημόνιο, έχει ήδη υπογραφεί. Έχει ήδη υπογράψει δεσμεύσεις που εκτείνονται πολύ πιο πέρα από τον Αύγουστο του 2018. Σε 10 μήνες από σήμερα, την 1/1/19, είναι ήδη νομοθετημένες και θα τεθούν σε εφαρμογή νέες περικοπές στις συντάξεις ύψους 18%, οι οποίες ενδεχομένως να εφαρμοστούν ταυτόχρονα με την επίσης προγραμματισμένη μείωση του αφορολόγητου στα 5.600 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα φορολογηθούν και οι εργαζόμενοι με μηνιαίο εισόδημα των 500 ευρώ. Αυτοί δηλαδή που υποτίθεται ότι προστατεύει η κυβέρνηση, κατέληξε. Όλα αυτά, την στιγμή που υπάρχουν άλλα 25 δις ευρώ αδιάθετα υπόλοιπα από το 3ο μνημόνιο. Άρα γιατί υπάρχει ανάγκη για πρόσθετα μέτρα από τη λήξη του προγράμματος; Εφόσον η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αξιοποιήσει πλήρως τα εργαλεία του υφιστάμενου προγράμματος;

Φυσικά θέλουμε να δανειζόμαστε από τις αγορές αλλά με λογικό κόστος, είπε. Τώρα πάμε να δανειστούμε πολύ ακριβά, σε ύψος που μπορεί και πάλι να μην είμαστε σε θέση να εξυπηρετήσουμε.

 Ταυτόχρονα, η Ελλάδα είναι ακόμη ευάλωτη στις αναταράξεις των αγορών, με δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% μέχρι το 2022.

“Για να επιτευχθεί αυτό το πλεόνασμα  το σχέδιο της περιλαμβάνει μέτρα 15 δις ευρώ βασισμένα στην υπερφορολόγηση και στις εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές, αφού δεν μπορεί να υλοποιήσει πραγματικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Έτσι,  βάζει φρένο στην οικονομική δυναμική της χώρας. Είμαστε η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που το 2017 είχαμε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτός ο αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης, σε όλα τα μοντέλα βιωσιμότητας του χρέους είναι ο βασικός παράγοντας, αυτός ο οποίος διατηρεί το χρέος σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες. Αποτέλεσμα; Οποιοδήποτε φτέρνισμα των αγορών, σημαίνει πνευμονία για την Ελλάδα. Τόσο ευάλωτοι είμαστε σε πιέσεις”.

Αντί να μιλάει για όλα αυτά η Κυβέρνηση, αντί να πει την αλήθεια στους Έλληνες πολίτες, επιλέγει να διχάζει την πολιτική ζωή με την ανακύκλωση σκανδάλων και να κυλά την πολιτική ζωή της χώρας στην λάσπη, κατέληξε.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *