Skip to content

Συναυλία στο Χιούστον με νεκρούς: ποιος θα πληρώσει τα “ασφαλιστικά” σπασμένα;

Αντιμέτωπη με μια “ντουζίνα” αγωγές βρίσκεται εταιρεία διοργάνωσης εκδηλώσεων στο Χιούστον των ΗΠΑ, μετά από συναυλία διάσημου ράπερ, όπου λόγω παραβίασης μέτρων ασφαλείας (υπερβολικός συνωστισμός), πέθαναν δέκα άτομα λόγω ασφυξίας.

Το ερώτημα που κυριαρχεί στους διεθνείς ασφαλιστικούς κύκλους είναι ποιος ευθύνεται για αυτή την τραγωδία; Ο χώρος της συναυλίας; Η διοργανώτρια εταιρεία; Ή ο καλλιτέχνης;

Σημαντικό ρόλο στην απάντηση θα διαδραματίσει έρευνα σχετικά με το πόσοι άνθρωποι επιτρεπόταν να βρεθούν με εισιτήρια στον χώρο της εκδήλωσης, και πόσοι τελικά κατάφεραν να μπουν μέσα.

Αν τα δύο νούμερα ταυτίζονται, τότε όπως δηλώνει στο Bloomberg επικεφαλής εταιρείας συμβούλων με εμπειρία σε διαχείριση πλήθους, η διοργανώτρια “Live Nation Entertainment” ίσως βγει η λιγότερο υπεύθυνη. Και αυτό γιατί είναι κυρίως δουλειά της ιδιωτικής ασφάλειας και της αστυνομίας να αφήνουν έξω από τον χώρο όσους θέλουν να εισέλθουν αλλά δεν έχουν εισιτήριο. 

Το NRG Park – ο χώρος που φιλοξένησε τη συναυλία – έχει ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο συνολικού ύψους 26 εκατομμυρίων δολαρίων. ποσό που φαντάζει πολύ μικρότερο από αυτό που θα ζητήσουν συνολικά οι τραυματίες και οι οικογένειες των νεκρών.

Το συμβόλαιο προβλέπει 1 εκατομμύριο δολάρια σε κύρια κάλυψη με ομπρέλα 25 εκατομμυρίων δολαρίων. Με 8 νεκρούς και περισσότερους από 300 τραυματίες, οι ζημιές μπορεί να ανέλθουν σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Εάν το συμβόλαιο δεν καλύπτει τέτοιου είδους συμβάντα, τότε η NRG θα είναι υπεύθυνη για οτιδήποτε υπερβαίνει το όριο.

Προς το παρόν δεν έχει βγει πόρισμα για το ποιο ακριβώς ήταν το σφάλμα. Πάντως οι μηνύσεις κατά καλλιτέχνη και διοργανωτή πέφτουν βροχή. Δεν έχει γίνει γνωστό τι ασφαλιστήρια συμβόλαια έχουν αυτές οι πλευρές, ωστόσο ό,τι κάλυψη και να έχουν, είναι απίθανο να καλύψει τις τεράστιες αγωγές που θα μπορούσαν να κατατεθούν. Εάν οι τραυματίες και οι οικογένειες των νεκρών πάνε στα δικαστήρια, τα συμβόλαια θα τους καλύπτουν έως ένα όριο, αλλά μόλις ξεπεραστεί αυτό ο καλλιτέχνης και οι διάφορες εταιρείες θα είναι προσωπικά υπεύθυνοι.

Δεν είναι ότι τα συμβόλαια δεν γράφτηκαν σωστά, αλλά ότι κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει το εύρος της καταστροφής.

Οι αγωγές έχουν ήδη συσσωρευτεί, επομένως αυτά τα συμβόλαια θα μπορούν, μεταξύ των διαφόρων κατηγορουμένων, να αντιπροσωπεύουν τη διαφορά από την προσωπική ευθύνη … έως την πτώχευση.

Μπορεί η διοργανώτρια εταιρεία να στηρίζει τις έρευνες της αστυνομίας, έχει ωστόσο την πρώτη ευθύνη για την απώλεια της ζωής και τον τραυματισμό θεατών. Γιατί όμως κάποιος μπορεί να στραφεί κατά του τραγουδιστή; 

Γιατί στο παρελθόν σε δύο διαφορετικές συναυλίες συνελήφθη δυο φορές γιατί ενθάρρυνε τον κόσμο να αγνοήσει μέτρα ασφαλείας και να εισέλθει στο χώρο με το “έτσι θέλω.”

Απίστευτο δε είναι άλλο περιστατικό σε συναυλία του ιδίου, όπου ένας θαυμαστής του έμεινε παράλυτος όταν ένα πλήθος, που φέρεται να υποκινήθηκε από τον ερμηνευτή, τον έσπρωξε από το μπαλκόνι.

Τέλος η καταγγελία στρέφεται ενάντια στον ράπερ (Τράβις Σκοτ) και τη διοργανώτρια Live Nation επειδή επέτρεψαν να συνεχιστεί η συναυλία ακόμη και μετά από εκτεταμένες αναφορές για ποδοπάτημα και απώλεια αισθήσεων και ασθενοφόρα που διέσχιζαν το πυκνό πλήθος για να παρέχουν βοήθεια.

Συνεχίζει μάλιστα η καταγγελία ως εξής: «Τόσοι πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν και τόσο λίγο προσωπικό έκτακτης ανάγκης παρείχαν οι κατηγορούμενοι, που οι ίδιοι οι θαμώνες έπρεπε να κάνουν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση στους συντρόφους τους».

Συνολικά 11 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με καρδιακά επεισόδια, εκ των οποίων τα δέκα κατέληξαν, ενώ ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε τουλάχιστον 300.

Υπολογίζεται ότι το σόου παρακολουθούσαν πάνω από 50.000 θεατές.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *