Skip to content

Σύγκλιση στις πρακτικές τιμολόγησης προωθεί η ΕIOPA

Στόχος να αποτραπεί το “price walking”

Σε εξέλιξη βρίσκεται από την περασμένη εβδομάδα και για τρεις μήνες, η δημόσια διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) σχετικά με τις διαφορετικές πρακτικές τιμολόγησης.

Η EIOPA -όπως αναφέρει χαρακτηριστικά – αντιλαμβάνεται τις πρακτικές διαφορετικής τιμολόγησης ως εκείνες τις τεχνικές στις οποίες οι καταναλωτές με παρόμοια χαρακτηριστικά κινδύνου και κόστους υπηρεσιών, χρεώνονται διαφορετικά ασφάλιστρα για τα ίδια ασφαλιστικά προϊόντα.

Η αρχή αναμένεται στο τέλος της διαβούλευσης να τοποθετηθεί επί της συγκεκριμένης πρακτικής με συγκεκριμένη δήλωση. Ειδικότερα η δήλωση θα αναφέρεται στο λεγόμενο “price walking”, δηλαδή στην πρακτική της αύξησης ασφαλίστρων κατά την ανανέωση συμβολαίου, με βάση, όχι τον προβλεπόμενο κίνδυνο ή κόστος υπηρεσιών, αλλά χαρακτηριστικά όπως το πόση αύξηση θα δεχόταν ο ασφαλισμένος αν τυχόν άλλαζε πάροχο (ώστε να αποτραπεί η αλλαγή…)

Στόχος της EIOPA με τη δήλωση είναι να ενισχύσει την προστασία των καταναλωτών αποτρέποντας την άδικη μεταχείρισή τους και να προωθήσει μεγαλύτερη σύγκλιση στην εποπτεία των πρακτικών τιμολόγησης. Τελικός στόχος είναι η εποπτεία να είναι επαρκής και ο έλεγχος των διαδικασιών αποτελεσματικός.

Ενώ το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ επιτρέπει ορισμένες διαφορετικές πρακτικές τιμών, όπως εμπορικές εκπτώσεις, εκπτώσεις μάρκετινγκ και εκπτώσεις στο underwriting, η EIOPA είναι της άποψης ότι ορισμένοι τύποι πρακτικών δεν συμμορφώνονται με το ισχύον πλαίσιο και οδηγούν σε άδικη μεταχείριση των καταναλωτών.

Ειδικά η πρακτική του price walking μπορεί να έχει επιζήμιες επιπτώσεις στους αντισυμβαλλομένους που είναι απίθανο να αλλάξουν πάροχο. Η πρακτική τιμωρεί άδικα τους πιστούς πελάτες και μπορεί να επηρεάσει δυσανάλογα ευάλωτες ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι.

Ως εκ τούτου, η EIOPA ορίζει στις εποπτικές της προσδοκίες ότι οι ασφαλιστικές που επιθυμούν να κάνουν χρήση πρακτικών διαφορετικής τιμολόγησης πρέπει να αποδείξουν ότι διαθέτουν επαρκή μέτρα POG (Product Oversight and Governance) για να εξασφαλίσουν τη δίκαιη μεταχείριση των καταναλωτών και τον μετριασμό των κινδύνων για αυτούς.

Τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να υποβάλουν τα σχόλιά τους σχετικά με το έγγραφο διαβούλευσης έως τις 7 Οκτωβρίου 2022 απαντώντας σε ερωτήσεις μέσω διαδικτυακής έρευνας.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *