Skip to content

Τα δημόσια νοσοκομεία που προτιμούν οι Ιδιώτες

Τα νοσοκομεία, τα οποία εμφανίζουν την υψηλότερη προσέλευση και τις καλύτερες εισπράξεις θα αποτελέσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τον «πιλότο» για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία

Γράφει: Ελένη Πετροπούλου

Μέχρι τέλος του μήνα αναμένεται να έχουν ανακοινωθεί οι νέοι «manager» που θα αναλάβουν τη διοίκηση των δημόσιων νοσοκομείων, θα συμπληρώσουν δηλαδή τις 111 συνολικά, θέσεις  Διοικητών και Υποδιοικητών του ΕΣΥ.

Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι παρότι πρόκειται για θέσεις σε δημόσιο φορέα οι διοικητές θα κληθούν να υπογράψουν «συμβάσεις αποδοτικότητας», με συγκεκριμένους στόχους που θα πρέπει να εκπληρώσουν προκειμένου να διατηρήσουν τη θέση τους. Σύμφωνα, μάλιστα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, θα αξιολογούνται κάθε τρεις μήνες.

Το στοίχημα μεγάλο: οι managers των νοσοκομείων θα έρθουν αντιμέτωποι με ιδρύματα που «παράγουν» υψηλές δαπάνες και χαμηλές… εισπράξεις, οι οποίες στην πλειοψηφία τους προέρχονται από την κρατική χρηματοδότηση. Τα στοιχεία του Συστήματος Επιχειρηματικής Ευφυΐας BI Health του ΕΣΥ, είναι αποκαλυπτικά:

Οι εισπράξεις των δημόσιων νοσοκομείων το 2018 ανήλθαν σε περίπου 700 εκατ. ευρώ μέσω της κοινωνικής ασφάλισης και σε 34 εκατ. ευρώ από ιδιωτικές πληρωμές.

Το ίδιο έτος, στα 122 δημόσια νοσοκομεία νοσηλεύθηκαν 2.5 εκατ. ασθενείς και εξετάστηκαν περί τα 8 εκατ. άτομα στα εξωτερικά ιατρεία, εκ των οποίων 5 εκατ. στα επείγοντα.

Ιδιωτικές πληρωμές

Και ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι τα νοσοκομεία δεν καταβάλλουν ιδιαίτερες προσπάθειες να προσεγγίσουν ιδιώτες, οι Έλληνες ασθενείς εμφανίζονται διατεθειμένοι να καταβάλλουν στα δημόσια νοσοκομεία, απευθείας πληρωμές για την Υγεία τους. Κριτήριο είναι η φήμη του νοσοκομείου ή του γιατρού (για παράδειγμα πανεπιστημιακό νοσοκομείο) ή/και η εξειδίκευσή του (π.χ. για ορθοπεδικά περιστατικά).

Τα νοσοκομεία, τα οποία εμφανίζονται ψηλά και στις προτιμήσεις των ασθενών, αλλά και στις εισπράξεις από ιδιώτες, καθώς και το μεγαλύτερο αριθμό προσέλευσης στα απογευματινά ιατρεία και τις κλινικές, θα αποτελέσουν σύμφωνα με πληροφορίες, τον «πιλότο» για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία.

Έτσι, σε ό,τι αφορά τις πληρωμές από ιδιώτες, από τα στοιχεία του ΕΣΥ προκύπτει ότι μόλις ένα στα τρία δημόσια νοσοκομεία στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια (Αθήνα) εμφανίζει εισπράξεις άνω του 1 εκατ. ευρώ με το Έλενα Βενιζέλου να κατέχει την πρώτη θέση με 1,7 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν το Ανδρέας Συγγρός, το ΚΑΤ, Αλεξάνδρα και Γ. Γεννηματάς, Ευαγγελισμός και Αγ. Σάββας.

Δείτε εδώ τα νοσοκομεία ανά Υγειονομική Περιφέρεια.

Αντίστοιχα, στην 2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου), από τα 20 νοσοκομεία, μόνο το Αττικόν στο Χαϊδάρι παρουσιάζει σημαντικές εισπράξεις από ιδιώτες με έσοδα που αγγίζουν τα 1,3 εκατ. ευρώ. Η επόμενη καλύτερη απόδοση προέρχεται από το Ασκληπιείο Βούλας, ενώ προβληματισμό προκαλούν οι μηδενικές αποδόσεις του νοσοκομείου Καλύμνου και του Ψυχιατρικού Αττικής.

Στην Θεσσαλονίκη, το Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης και το Παπανικολάου Θεσσαλονίκης εμφάνισαν εισπράξεις πάνω από 2 εκατ. ευρώ για το πρώτο και 1 εκατ. για το δεύτερο. Το Θεαγένειο και το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης εμφανίζουν υψηλές αποδόσεις με περίπου ένα εκατ. ευρώ και περίπου 750.000 αντίστοιχα. Ακόμη, το Πανεπιστημιακό Λάρισας είχε εισπράξεις 1, 2 εκατ. ευρώ από ιδιώτες,  όπως και τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Ιωαννίνων και Πατρών με το δεύτερο να έχει περί τα 1,8 εκατ. ετήσια έσοδα. Στην Κρήτη το Πανεπιστημιακό Ηρακλείου βρίσκεται στην πρώτη θέση με εισπράξεις που αγγίζουν τα 2 εκατ. ευρώ. Το Βενιζέλειο και το Χανίων επίσης εμφανίζουν σημαντικές εισπράξεις.

Στον αντίποδα, μηδενικές εισπράξεις εμφανίζουν τα νοσοκομεία Καβάλας. Σερρών και Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης. Ακόμη, τα νοσοκομεία  Άργους, Καλαμάτας Κέρκυρας, Καλαβρύτων και νοσημάτων θώρακος Ν.Δ. Ελλάδας.

Απογευματινά ιατρεία

Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από 590.000 ασθενείς επέλεξαν τα απογευματινά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων, καταβάλλοντας οι ίδιοι τη σχετική δαπάνη. Τα τοπ 15 νοσοκομεία που επιλέγουν οι ασθενείς να πληρώσουν προκειμένου να λάβουν υπηρεσίες υγείας είναι: Γ. Γεννηματά, ΚΑΤ, Ευαγγελισμός, Αττικόν, Γενικό Κρατικό Νίκαιας, Παπαγεωργίου και Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, ΑΧΕΠΑ. Αντικαρκινικό Θεαγένειο, Πανεπιστημιακό Λάρισας, Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, και πανεπιστημιακό Πατρών, Πανεπιστημιακό Ηρακλείου και Βενιζέλειο.

Δαπάνες

Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες των δημόσιων νοσοκομείων, το 2018 ανήλθαν σε περισσότερα από 2 δισ. ευρώ για αγορές υλικών και υπηρεσιών (821 εκατ. ευρώ αφορούσαν φάρμακα) καταγράφοντας αύξηση κατά 3,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *