Skip to content

Τελικό: Αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών

Περί το +9% η φετινή αναπροσαρμογή

Προχωράει απρόσκοπτα καθώς όλα δείχνουν η αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών βάσει του πληθωρισμού, από την 1η Ιανουαρίου του 2023, παρά το γεγονός ότι είχε ζητηθεί να παγώσει το μέτρο εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

του Χρήστου Γαβαλά

Δεδομένου, ωστόσο, ότι μπαίνουμε και σε εκλογική χρονιά, το σενάριο που κυκλοφορεί ευρέως είναι το «πάγωμα» της καταβολής των αυξημένων εισφορών μέχρι τον Απρίλιο του επόμενου έτους, με τα πρώτα ειδοποιητήρια να αναμένονται σε κάθε περίπτωση περί τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο

Επισήμως και μέχρι νεοτέρας, από 1/1/2023 έως 31/12/2024 όλες οι ασφαλιστικές κατηγορίες που είναι πλέον σταθερού ποσού για κύρια και επικουρική ασφάλιση «προσαυξάνονται κατ’ έτος κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους».

Με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός φέτος θα είναι της τάξεως του 8,8% και αυτό σημαίνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να καταβάλλουν αντίστοιχα προσαυξημένα ποσά για τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Παράλληλα, αντίστοιχη αναπροσαρμογή προς τα πάνω θα επιβληθεί και στις εισφορές επικουρικής ασφάλισης. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι η αύξηση δεν μπορεί να είναι και διψήφια, μετά από αναθεωρημένες προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ.

Οι επικεφαλής όλων των επιμελητηρίων και συλλόγων της χώρας (Μηχανικοί, Γιατροί, Δικηγόροι, Οικονομολόγοι, Συμβολαιογράφοι, Δικαστικοί Επιμελητές) έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας ωστόσο η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κάνει πίσω.

Ο λόγος που η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κάνει πίσω είναι ότι για να μπορέσουν οι συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών να μείνουν και στο μέλλον στα επίπεδα που είναι τώρα, και να μην μειωθούν, είναι υποχρεωτικό να αυξηθούν οι σημερινές ασφαλιστικές εισφορές των διαφόρων κλάδων.

Όπως έχει δηλώσει πρόσφατα ο υφυπουργός Εργασίας Παν. Τσακλόγλου, αιτιολογώντας την εξέλιξη, «η συντριπτική πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές χαμηλότερες από τις ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στον κατώτατο μισθό».

Παράλληλα επισήμανε ότι σύμφωνα με το διανεμητικό σύστημα που βρίσκεται σε ισχύ, οι τωρινές συντάξεις πληρώνονται από τις τωρινές εισφορές, ενώ πρόσθεσε πως εάν συνεχιστεί η κατάσταση όπως ήταν (και δεν υπάρξει αύξηση εισφορών) οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πάρουν πολύ χαμηλές συντάξεις.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *