Skip to content

Τι κάνει τον Συνεργάτη πραγματικά ευχαριστημένο;

Το όνειρο κάθε Διευθυντή είναι ένα πραγματικά αφοσιωμένο στέλεχος, που δίνει “το 100% του” στην εταιρεία. Πώς όμως μπορεί να πετύχει κάτι τέτοιο; Οι έρευνες δείχνουν τον τρόπο:

Ικανοποιημένοι από τις απολαβές τους εμφανίζονται οι αμερικανοί ασφαλιστικοί πράκτορες και ακόμη πιο ικανοποιημένοι οι ιδιοκτήτες των πρακτορείων, σύμφωνα με σχετική έρευνα κλαδικής ιστοσελίδας. Η πανδημία φαίνεται ότι μείωσε ελάχιστα τα εισοδήματά τους, τα οποία θεωρούν ιδιαίτερα ικανοποιητικά, ειδικά όταν συνοδεύονται απο παροχές όπως ομαδικά ασφαλιστήρια υγείας, υπηρεσίες οδοντιατρικής κ.α.

Αυτό δε που δήλωσαν ότι αυξάνει στο μέγιστο την ικανοποίησή από την εργασία τους είναι όταν οι εταιρείες τους προσφέρουν οφέλη όπως επιστροφή στην εκπαίδευση, συμμετοχή στα κέρδη, απόκτηση εταιρικών μετοχών ή μέριμνα για την φροντίδα των παιδιών τους.

Κατά 5% αυξήθηκε το εισόδημα ιδιοκτητών και διευθυντών πρακτορείων το 2020 – ένα χρόνο πριν είχε αυξηθεί ακόμη περισσότερο, κατά 6%.

Το συνολικό εισόδημα των εργαζομένων στην παραγωγή και τις πωλήσεις αυξήθηκε κατά 8,4% για το 2020, σε σύγκριση με αύξηση 5,9% το 2019.

Τα χρήματα ωστόσο δεν είναι το μόνο μέσο για να δώσει ο κάθε συνεργάτης τον καλύτερο εαυτό του. Πολύ συχνά αυτό που τον οδηγεί στο να εκφράσει το μάξιμουμ των δυνατοτήτων του  -ή το αντίθετο – είναι απλά και μόνο η προσέγγιση του επικεφαλής του.

Οι επικεφαλής δεν πρέπει να ξεχνούν να επιβραβεύουν όχι μόνο το αποτέλεσμα, αλλά και την προσπάθεια. Να ενθαρρύνουν τις ομάδες τους να μιλούν ανοιχτά, να μοιράζονται εμπειρίες και να ανταλλάσσουν ιδέες και πρακτικές.

Η ομαδική ατμόσφαιρα, η ελευθερία στην έκφραση και στην επικοινωνία, ο αληθινός, όχι προσποιητός σεβασμός στην άποψη του καθενός, η κατάλληλη επιβράβευση, κάνουν θαύματα μέσα στους οργανισμούς.

Είναι εκείνες οι μαγικές στιγμές που οι άνθρωποι συγχρονίζουν το νου και το πνεύμα τους προς ένα κοινό σκοπό, με την ίδια θέρμη και επιμονή. Τότε είναι που συμβαίνουν τα θαύματα στις εταιρίες, θριαμβεύει η δημιουργικότητα και ξεπερνιέται κάθε εμπόδιο και κάθε συγκυρία.  Σε τέτοιες περιστάσεις, η αμοιβή δεν είναι παρά ένα επιπλέον …μπόνους!

Στις μέρες μας οι τίτλοι, τα κλειστά γραφεία, οι κανόνες ιεραρχίας, ειδικά μετά την εμπειρία της πανδημίας και την επικράτηση της τηλεργασίας, μάλλον περιορίζουν παρά ωφελούν τον επικεφαλής και τα μέλη της ομάδας. Διότι αντί να ενθαρρύνουν την έκφραση, ενθαρρύνουν την…σιωπή!

Το μυστικό είναι οι τίτλοι να αφήνονται πισω όταν η ομάδα συγκεντρώνεται, έτσι ώστε τα μέλη της να εκφράζονται ελεύθερα. Οι καλύτερες ιδέες άλλωστε, έρχονται από τα φρέσκα μυαλά!

Όταν ο συνεργάτης λέει αυτό που έχει στο κεφάλι του και αφήνεται στην κρίση των υπολοίπων, στη χειρότερη μαθαίνει από τα λάθη του και στην καλύτερη, αισθάνεται οτι εισακούγεται και αυτόματα επενδύει διαφορετικά τον εαυτό του, όχι τυπικά, όχι απο απόσταση, αλλά με αληθινή διάθεση.

Η δέσμευση, η ευθύνη, η ενεργός συμμετοχή, η προσφορά του 100% ενός εργαζομένου, είναι αυτά που σύμφωνα με κάθε ειδικό, τον κάνουν να αισθάνεται ευτυχισμένος στο εργασιακό του περιβάλλον – σε όποια θέση και να βρίσκεται.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *