Skip to content

Τι ψήφισαν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές από όλη την Ελλάδα

Εντυπωσιασμένοι δηλώνουν όσοι συμμετείχαν στη χθεσινή πρώτη πανελλαδική δημοσκόπηση διαμεσολαβητών, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και τη συμμετοχή όλων των σωματείων που εκπροσωπούν τη διαμεσολάβηση.

Περίπου 250 διαμεσολαβητές έλαβαν μέρος στη χθεσινή ιδιότυπη διαδικασία, κατά τη διάρκεια της οποίας κλήθηκαν να ιεραρχήσουν τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τον κλάδο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μία μικρή εισαγωγή από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αθηνών Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου, ενώ στη συνέχεια πήραν το λόγο ο γενικός γραμματέας και πρόεδρος της Επιτροπής Διαμεσολάβησης του ΕΕΑ, Δημήτρης Γαβαλάκης, καθώς και οι εκπρόσωποι των ΠΣΑΣ, ΠΣΣΑΣ, ΣΕΜΑ και ΠΟΑΔ οι οποίοι παρουσίασαν τα θέματα προς αξιολόγηση.

Τα θέματα αυτά συγκεντρώθηκαν και από τους διοργανωτές και τους φορείς της διαμεσολάβησης αλλά και από τους συμμετέχοντες, που είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν θέματα που θεωρούν σημαντικά για το επάγγελμά τους, πριν και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Όλα αυτά παρουσιάστηκαν ένα-ένα και στη συνέχεια, ξεκίνησε η διαδικασία της ιεράρχησης.

Κατά την οποία ένα ένα θέμα εμφανιζόταν στην οθόνη του συμμετέχοντα, με μια σύντομη επεξήγηση απο κάτω και στη συνέχεια με ένα κλικ, μπορούσε να αξιολογήσει την αξία του, από το 1 έως το 5 – ακριβώς όπως στις δημοσκοπήσεις.

Αυτό που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι, με το που τελείωνε η αξιολόγηση κάθε θέματος, παρουσιάζονταν στην οθόνη “ζωντανά” τα αποτελέσματα, δηλαδή το ποσοστό όσων το θεώρησαν πολύ σημαντικό η λίγο σημαντικό κ.ο.κ.

Η όλη διαδικασία είχε στηθεί μέσω εταιρείας δημοσκοπήσεων και φυσικά ακολουθούσε τους κανόνες της δημοσκόπησης. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων, τα 250 άτομα, ξεπέρασε κατά πολύ το “ικανό” δείγμα που περιλαμβάνει κάθε έγκυρη και νόμιμη δημοσκοπική διαδικασία.

Η χθεσινή λοιπόν εκδήλωση έγινε με κανόνες δημοσκόπησης και η επιτυχία της ήταν τέτοια ώστε το Επιμελητήριο αποφάσισε να την επαναλάβει και με άλλες κατηγορίες επαγγελματιών, με στόχο να “πιάνει το σφυγμό” των επαγγελματιών της κάθε κατηγορίας.

Έχει αξία να δούμε και ποια ήταν τα ζητήματα τα οποία θεωρούν τα σημαντικότερα οι διαμεσολαβητές. Αν λοιπόν παρατηρήσει κανείς τα πρώτα πέντε σημαντικότερα αποτελέσματα θα καταλάβει ότι αυτό που νοιάζει περισσότερο τη διαμεσολάβηση είναι πρώτον, να αντιμετωπιστεί ο πόλεμος που δέχεται από τις αθέμιτες πρακτικές των εναλλακτικών δικτύων και δεύτερον, να πραγματοποιηθούν δράσεις που θα “μιλήσουν” στον καταναλωτή για την αξία της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

Επίσης, κάτι που ήταν ψηλά στις έγνοιες των διαμεσολαβητών είναι να ολοκληρωθεί επιτέλους η αυτοματοποίηση των εγγράφων για την ετήσια ανανέωση της άδειας – ιδανικά το Επιμελητήριο είπε ότι θα επιδιώξει οι πληροφορίες να έρχονται από τις εταιρείες τις ίδιες, εφόσον ήδη τις κατέχουν, χωρίς να παρεμβαίνει ο διαμεσολαβητής.

Κάτι άλλο που απασχολεί την πλειοψηφία των διαμεσολαβητών είναι να προχωρήσει επιτέλους η πρόταση για υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης σε διάφορα επαγγέλματα στη χώρα μας, δράση που επιτάσσει το ευρωπαϊκό πλαίσιο και είναι πραγματικότητα σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Κατά τα άλλα τους διαμεσολαβητές απασχολούν θέματα φορολογικά, ενώ πάρα πολλοί ζήτησαν να απλοποιηθούν οι όροι των συμβολαίων, έτσι ώστε να μπορεί να καταλάβει ο πελάτης τι ακριβώς περιλαμβάνει το συμβόλαιο που έχει στα χέρια του.

Δείτε στη συνέχεια όλα τα θέματα τα οποία κλήθηκαν να ιεραρχήσουν οι διαμεσολαβητές σε αυτή την τόσο σημαντική και πρωτότυπη εκδήλωση, αρχιτέκτονας της οποίας ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαμεσολάβησης, Δημήτρης Γαβαλάκης. Σε ερώτηση του Underwriter.gr, για το πώς προέκυψε η συγκεκριμένη ιδέα, ο κύριος Γαβαλάκης δήλωσε πώς προήλθε από την ανάγκη να “ακουστεί με αμεσότητα η φωνή της διαμεσολάβησης”.

Παρουσιάστηκαν 27 θέματα που απασχολούν τον κλάδο τα οποία προέκυψαν ύστερα από τις προτάσεις που κατέθεσαν η Επιτροπή Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης τα Σωματεία του κλάδου και φυσικά οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια του προηγούμενων ημερών. 

Στο μήνυμά του, ο Πρόεδρος Ι. Χατζηθεοδοσίου, επιβεβαίωσε την διαρκή αρωγή του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας στα Σωματεία ασφαλιστικής διαμεσολάβησης σε όλη τη χώρα και επανέλαβε την ανάγκη για συλλογικότητα, προτάσεις, και ενεργό συμμετοχής των επαγγελματιών στα κοινά. Τόνισε επίσης τις εν εξελίξει διαδικασίες-παροχές του ΕΕΑ προς την ασφαλιστική διαμεσολάβηση που αφορούν:  την εκπαίδευση, το e-learning, τη δημιουργία e-shop, την φορολογική και νομική υποστήριξη.

Ο Γ.Γ. Δ. Γαβαλάκης αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες όπως: καμπάνια που αφορά την αξία της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, την ενίσχυση εξωστρέφειας του κλάδου, την υλοποίηση στοχευμένων  δράσεων για την επαναπιστοποίηση, την εκπαίδευση και άλλα θέματα.   

Κατά αλφαβητική σειρά έθεσαν θέματα μείζονος σημασίας όπως έχουν καταγραφεί από τα μέλη τους η πρόεδρος του ΣΠΑΤΕ κ. Μαρία Δημητριάδη, η πρόεδρος της ΕΕΑΕ κ. Δήμητρα Λύχρου, ο πρόεδρος του ΣΕΜΑ κ. Μιχάλης Τζωρτζωρής, ο πρόεδρος του ΠΣΣΑΣ κ. Γιάννης Τοζακίδης και ο πρόεδρος της ΠΟΑΔ κ. Ηλίας Τσολάκης.

Μετά τις τοποθετήσεις των προέδρων και τη σημαντική συμβολή τους με επισημάνσεις καίριες για τα θέματα που έχουν τεθεί και δρομολογηθεί κατά περίπτωση Σωματείου και τα οποία πρέπει να επιλυθούν με συλλογικές προσπάθειες  ξεκίνησε η ψηφοφορία η οποία λόγω της υψηλής συμμετοχής έδωσε σαφή αποτελέσματα και διαβάθμισε την προτεραιοποίηση των διεκδικήσεων.

Διαπιστώθηκε το ενδιαφέρον, επιβεβαιώθηκαν τα θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα, “επισφραγίστηκε” η αγαστή συνεργασία του ΕΕΑ με τα Σωματεία και εκφράστηκε η σημασία που έχει η Συλλογικότητα και η Συνεργασία στις διεκδικήσεις του κλάδου. Η εκδήλωση συντονίστηκε από τον κ. Γιώργο Φλωρά συνεργάτη του ΕΕΑ ο οποίος και συντέλεσε στην όλη διαδικασία της ψηφοφορίας.

1 Comment

  1. Avatar

    94,7 %
    Πρόεδρε του ΕΕΑ εύχομαι από καρδιάς να πήρες το μήνυμά.
    Επιτέλους καταλάβαμε όλοι ότι ο αθέμιτος ανταγωνισμός δεν είναι μόνο από εναλλακτικά δίκτυα αλλά από εμάς τους ίδιους.
    Μην πίνουμε άλλο το *αιμα* ο ένας του αλλου.
    Όλοι αύριο να καταργήσουμε ο ένας μετά τον άλλο τα διαφορετικά τιμολόγια.
    ΠΑΜΕ……


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *