Skip to content

Τούρκοι Ασφαλιστές: Ζήτησαν βοήθεια από το κράτος

Η ασφαλιστική Ένωση της Τουρκίας βρίσκεται σε συνομιλίες με το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας για μια πιθανή έκδοση ομολόγων που συνδέονται με άμεσα με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής του ομίλου, καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες της γείτονος αναζητούν έναν νέο μηχανισμό για την προστασία των κεφαλαίων τους από τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό.

του Χρήστου Γαβαλά

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, o πληθωρισμός της χώρας έφτασε στο 73,5% τον Μάιο και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω στη χώρα όπου οι πραγματικές αποδόσεις είναι έντονα αρνητικές και το επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας διατηρείται στο 14% από τον Δεκέμβριο.

Ο Οζγκούλ Ομπάλι, γενικός γραμματέας του Ασφαλιστικής Ένωσης της Τουρκίας ανέφερε ότι ένα ομόλογο με αποδόσεις πάνω από τον πληθωρισμό θα προσφέρει ανακούφιση στις ασφαλιστικές εταιρείες.

Οι ασφαλιστικές μπορούν να αγοράσουν περίπου 30-32 δισεκατομμύρια λίρες (1,8-1,9 δισεκατομμύρια δολάρια) του ομολόγου, είπε σε συνέντευξή του, υπογραμμίζοντας το επίπεδο πιθανής ζήτησης για το ομόλογο.

«Περιμένουμε να έχουμε ένα επενδυτικό εργαλείο που θα αποτρέψει τουλάχιστον τη διάβρωση του κεφαλαίου μας. Έχουμε απλώσει το χέρι της βοήθειας. Τώρα εξαρτάται από την συνεργασία που θα επιδείξουν οι αρχές», είπε ο Ομπάλι, αναφερόμενος στην έγκριση που απαιτείται από το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα εκδώσει το ομόλογο.

Το Υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο πληθωρισμός οδηγήθηκε σε υψηλά 24 ετών εξαιτίας ενός αδύναμου νομίσματος (της λίρας), το οποίο έχασε 44% πέρυσι και μειώθηκε κατά 21% φέτος, λόγω κυρίως της ανορθόδοξης νομισματικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Τα ασφάλιστρα των ασφαλιστικών εταιρειών αυξάνονται ανάλογα με τον πληθωρισμό, αλλά τα κέρδη τους έχουν μειωθεί. Παράλληλα, τα έσοδα έχουν πάρει την κατιούσα από τη στιγμή που οι αποδόσεις των χρηματοοικονομικών επενδύσεων παραμένουν κάτω από τον πληθωρισμό.

Τα στοιχεία από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας δείχνουν ότι τα καθαρά κέρδη του κλάδου ήταν 264,1 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (15,88 εκατομμύρια δολάρια) το πρώτο τρίμηνο, μειωμένα κατά περίπου 85% από 1,75 δισεκατομμύρια λίρες σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021.

Η Τράπεζα αναμένει από το Υπουργείο Οικονομικών να εγκρίνει την έκδοση του ομολόγου πολύ σύντομα, παρέχοντας κάποια ανακούφιση για τον κλάδο εάν η αξία του ομολόγου αναπροσαρμόζεται με βάση τον πληθωρισμό, είπε ο Ομπάλι.

«Δεχθήκαμε σοβαρό πλήγμα το πρώτο τρίμηνο, αλλά πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα θα αμβλυνθούν σταδιακά, καθώς οι προσαρμογές των τιμών μας εφαρμόζονται με καθυστέρηση», είπε, αναφερόμενος στα ασφάλιστρα.

Ο Ομπάλι πρόσθεσε ότι η τρέχουσα άνοδος των ασφαλίστρων λόγω του πληθωρισμού θα συνεισφέρει θετικά τα επόμενα χρόνια, αλλά ο κλάδος χρειάζεται ένα βραχυπρόθεσμο ή μεσοπρόθεσμο χρηματοοικονομικό μέσο για να τον βοηθήσει να βγει από την κρίση.

Σημείωσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα αποφασίσει για το πλαίσιο και η ασφαλιστική εποπτική αρχή θα πρέπει να το εγκρίνει.

Επισήμανε καταληκτικά ότι αναμένει από μικρότερες ασφαλιστικές εταιρείες να συγχωνευθούν με άλλες ή να εξαγοραστούν από μεγαλύτερες, ακολουθώντας μια παγκόσμια τάση.

«Νομίζω ότι οι συγχωνεύσει είναι αναπόφευκτες. Όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, πιστεύω ότι θα επιταχυνθούν σημαντικά», είπε.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *