Skip to content

Το νέο ΕΣΥ που σχεδιάζει η κυβέρνηση

Το στρατηγικό σχέδιο της ΝΔ για το ΕΣΥ ξεδίπλωσε η Βουλευτής Επικρατείας Ειρήνη Αγαπηδάκη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Η κα Αγαπηδάκη έκανε λόγο για ένα στρατηγικό σχεδιασμό ο οποίος φέρνει επανάσταση στον τομέα της υγείας στη χώρα μας, με ισχυρή, οργανωμένη και ολοκληρωμένη πρωτοβάθμια πρόληψη, με πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή χαρακτήρα. Δηλαδή αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου πριν εμφανιστούν, έγκυρο εντοπισμό τους αφού εμφανιστούν και μείωση των επιπτώσεων της νόσου αφού έχει κάνει την εμφάνιση και την εγκατάστασή της. Αυτά είναι τα τρία επίπεδα της πρόληψης που ανήκουν τον τομέα της πρωτοβάθμιας δημόσιας υγείας, δήλωσε.

Αναφορικά με τις 10.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ που έχει εξαγγείλει ο πρόεδρος της ΝΔ, η κα Αγαπηδάκη σημείωσε ότι πρέπει να τεθεί ένα νομικό πλαίσιο που θα καταστήσει γρήγορη την είσοδό τους στο σύστημα, χωρίς να απαξιώνεται το ΑΣΕΠ, τόνισε ότι χρειάζεται μια ισορροπία ανάμεσα στη διαφάνεια και την ευελιξία. Στους 10.000, ανέφερε, εντάσσονται νοσηλευτές, γιατροί, αλλά και προσωπικό που αφορά στο ΕΚΑΒ. “Το 2022 έχουμε ήδη βγάλει προκήρυξη για 6.000 ανθρώπους, άρα επιπλέον αυτών έρχονται αυτές οι προσλήψεις, και επίσης έχουμε ενισχύσει με 7.000 μόνιμο προσωπικό και συνολικά 15.000 μαζί με το επικουρικό το προηγούμενο διάστημα το ΕΣΥ” είπε.

Οι ανισότητες στην υγεία δεν είναι μόνο γεωγραφικές, είναι και κοινωνικοοικονομικές, σημείωσε, φέρνοντας ως παράδειγμα το πρόγραμμα πρόληψης Φώφη Γεννηματά. “Επειδή υπάρχουν πολλά νοικοκυριά που το επιπλέον κόστος υπερηχογραφήματος, κλινικής εξέτασης, μαζί με το κόστος μεταφοράς είναι απαγορευτικό για να πάει η γυναίκα να κάνει τις εξετάσεις, χρειάζεται μια ολιστική αντιμετώπιση, δίνουμε δωρεάν όλο το σετ των εξετάσεων και έχουμε συμβάσεις με τον ιδιωτικό τομέα σε πάνω από 300 σημεία σε όλη τη χώρα, ακριβώς για να μην επιβαρύνεται η γυναίκα ούτε με το κόστος μετακίνησης, να μπορεί να βρει όσο το δυνατόν πιο κοντά στον τόπο κατοικίας της το κέντρο να κάνει δωρεάν τις εξετάσεις, ενώ έχουμε συμπληρωματικό μηχανισμό με κινητές μονάδες για να κάνουν τις μαστογραφίες στις απομακρυσμένες περιοχές”.

Τα επείγοντα θέματα είναι ουσιαστικά τρία, οι αναμονές στα χειρουργεία και τα ραντεβού, οι περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με τις πρώτες βοήθειες, το ΕΚΑΒ, και τα χειρουργεία ανέφερε η κα Αγαπηδάκη.

Σημείωσε ότι το πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή και είναι οριζόντιο, είναι ότι όλα τα συστήματα υγείας σε όλες τις χώρες έγιναν μονοθεματικά λόγω της πανδημίας, και τώρα αναζητούνται ξανά μαζικά υπηρεσίες για τα θέματα υγείας που είχαν μπει στην άκρη τα τρία προηγούμενα χρόνια, καθώς σε όλες τις χώρες υπάρχουν αναμονές.

Η κυβέρνηση της ΝΔ για να αντιμετωπίσει αυτό το άμεσο θέμα έκανε συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, δήλωσε, και αυτή τη στιγμή έχουν γίνει στη χώρα 6.100 χειρουργεία στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς να πληρώσει ο πολίτης ούτε ένα ευρώ παραπάνω. “Αυτό έχει πετύχει το υπουργείο Υγείας κάνοντας ακριβώς αυτή τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα μέσω ΕΟΠΥΥ”. Με τον ίδιο τρόπο έχουν μειωθεί και τα ράντζα, σημείωσε, δεν έχουν εξαφανιστεί αλλά έχουν μειωθεί δραστικά, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι από τα περίπου 200 ράντζα που βγαίνουν σε κάθε εφημερία κυρίως στην Αττική, περίπου τα 30 απορροφώνται την επόμενη μέρα.

Αντίστοιχα, ανέφερε, και με το ΕΚΑΒ, υπάρχουν συνεργασίες με τα ιδιωτικά ασθενοφόρα που κάνουν τις δευτερογενείς διακομιδές ώστε να μπορεί να έχει περισσότερη δύναμη το ΕΚΑΒ να παρεμβαίνει στην άμεση ανάγκη. “Αυτό δεν είναι ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, είναι μία σύμπραξη του υπουργείου Υγείας με έλεγχο και δικλείδες ασφαλείας με τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να μπορεί ο πολίτης να έχει τις υπηρεσίες που χρειάζεται, την ώρα που τις χρειάζεται χωρίς να επιβαρύνεται με ούτε ένα ευρώ παραπάνω” σημείωσε.

Αναφορικά με τη φροντίδα ανθρώπων που είναι μεγαλύτερης ηλικίας και μπορεί να είναι και ασθενείς, ανέφερε το παράδειγμα ενός προγράμματος το οποίο θα παρέχει τη δυνατότητα κατ’ οίκον φυσιοθεραπειών και πρόληψη πτώσης, το οποίο θα παρέχεται δωρεάν, καθώς υπάρχουν πολλοί άνθρωποι πια στα μεγάλα αστικά κέντρα οι οποίοι μπορεί να ζουν μόνοι τους, να μην έχουν παιδιά ή τα παιδιά να είναι μακριά και χρειάζονται πολύ μεγάλη βοήθεια στο κομμάτι της κινητικότητας.

Σχετικά με τους πόρους για τις διαρθρωτικές αλλαγές του ΕΣΥ, η κα Αγαπηδάκη μίλησε για τους “δύο κουμπαράδες” του Ταμείου Ανάκαμψης, ο ένας κουμπαράς είναι δάνεια, το οποίο προφανώς και δεν αφορά την υγεία, και ο άλλος είναι κρατικές ενισχύσεις, χρήματα δηλαδή που μπορεί να δαπανήσει το κράτος για μια σειρά από ανάγκες όπως είναι και η υγεία, σημείωσε. Ο δεύτερος κουμπαράς των κρατικών ενισχύσεων είναι 17 δισ. και από αυτά δίνεται το 1,5 δισ. για την υγεία. “Αυτή είναι η μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει ποτέ στην υγεία, αν το αθροίσουμε με τα χρήματα από το ΕΣΠΑ και με τα χρήματα που δίνουμε από τον τακτικό προϋπολογισμό και είναι μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα μας να κάνει μεταρρυθμίσεις συνολικά” τόνισε.

Δεν είναι μόνο η δαπάνη, γιατί και παλαιότερα που είχαμε υψηλή δαπάνη, καλή υγεία δεν είχαμε στη χώρα, σημείωσε η κα Αγαπηδάκη, τονίζοντας ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, όπως είναι όλα αυτά με την πρόληψη, όπως είναι μία αναδιάταξη του ΕΣΥ σε επίπεδο διακυβέρνησης και αξιολόγηση παντού.

Επίσης ανέφερε ότι η χώρα θα αποκτήσει ένα ανοικτό σύστημα δεδομένων με στοιχεία για κλίνες, προσωπικό, θέματα της αξιολόγησης, ζητήματα που έχουν να κάνουν με την υγεία του πληθυσμού, τα ποσοστά για παράδειγμα του καρκίνου του μαστού, τη διενέργεια των εξετάσεων κλπ. για να υπάρχει τουλάχιστον την επόμενη τετραετία ένα πλαίσιο στο οποίο δεν θα μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τα στοιχεία και να έχουμε επιπλέον και μια αξιοπιστία ως χώρα. Η χώρα μας είναι η πρώτη φορά που συλλέγει πληθυσμιακά δεδομένα από το πρόγραμμα ας πούμε Φώφη Γεννηματά για τον καρκίνο του μαστού, το ίδιο θα κάνουμε και σε άλλες κατηγορίες νοσολογικές, πρόσθεσε.

Αναφορικά με την αξιολόγηση, τέλος, σημείωσε ότι έχει πολλές πτυχές, μία από τις οποίες είναι ότι πρέπει να επανεκπαιδευτεί το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ, καθώς και ότι δεν σημαίνει τιμωρία, αλλά εφόδια και ανταμοιβή που δεν χρειάζεται να είναι αποκλειστικά οικονομική επιβράβευση, αλλά διαφορετικών μορφών κίνητρα και προοπτική.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *