Skip to content

Το brain drain αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στον Δημόσιο Τομέα Υγείας

Οι πρόσφατες αντιθέσεις πάνω στα θέμα ισορροπίας μεταξύ Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα λόγω του νέου νομοσχεδίου ανέδειξαν  ένα νέο μεγάλο πρόβλημα που έχει ο κλάδος της υγείας. Είναι το συνεχές εδώ και 10 χρόνια brain drain που παρουσιάζει και έχει αδειάσει τα δημόσια νοσοκομεία από νέους ιατρούς.

του Νίκου Σακελλαρίου

Πιο συγκεκριμένα, τα Μνημόνια οδήγησαν σε μείωση των μισθών των γιατρών στον Δημόσιο Τομέα και έτσι πολλοί στράφηκαν ή στον ιδιωτικό τομέα ή στο εξωτερικό που έβρισκαν πολύ καλύτερες συνθήκες εργασίας αλλά και ποιότητα ζωής. Αποτέλεσμα του brain drain ήταν να αυξηθεί ο μέσος όρος ηλικίας των ιατρών στις δημόσιες δομές και να μην υπάρχουν νέοι γιατροί να συμπληρώνουν τις θέσεις.  Σήμερα, έχει εδραιωθεί η τάση κάθε νέος γιατρός που έχει ολοκληρώσει την ειδίκευση του να αναζητεί θέση σε δημόσια νοσοκομεία σε κάποια χώρα της Ευρώπης και στη Βρετανία αντί να προτιμήσει μία χαμηλόμισθη θέση σε δημόσια δομή σε ελληνικό νοσοκομείο της περιφέρειας.κ

Ο αριθμός των νέων ιατρών στις δημόσιες δομές έχει μειωθεί πάρα πολύ και γι’ αυτό το κράτος θα πρέπει να δώσει κίνητρα στους νέους γιατρούς να παραμείνουν στην Ελλάδα. Επίσης όσοι γιατροί έρχονται από το εξωτερικό, στρέφονται στα ιδιωτικά νοσοκομεία προκειμένου να έχουν υψηλότερες αμοιβές. 

Για τις ασφαλιστικές, η ενίσχυση του Δημόσιου Τομέα θα μπορούσε να δώσει μία σημαντική λύση απέναντι στις υψηλές αμοιβές που αναζητούν οι ιδιωτικές κλινικές. Εάν αυξηθούν οι νέοι γιατροί στις δημόσιες δομές εκτιμάται ότι  θα πιεστούν οι τιμολογιακές αυξήσεις στα ιδιωτικά νοσοκομεία που προκαλούνται από τις ανατιμήσεις των αμοιβών των γιατρών τους.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *