Skip to content

ΤτΕ: Δίνει παράταση για τις λογιστικές καταστάσεις 3μήνου των ασφαλιστικών

Παράταση στην υποβολή των 3μηνιαίων λογιστικών καταστάσεων των ασφαλιστικών εταιρειών δίνει με εγκύκλιό της η Τράπεζα της Ελλάδας λόγω της κατάστασης που έχει προκύψει με την εξάπλωση του κορωνοϊού

Του Νίκου Σακελλαρίου

Η Τράπεζα της Ελλάδος ακολουθώντας τις οδηγίες της EIOPA προς τους εποπτικούς οργανισμούς έδωσε παράταση στην υποβολή διάφορων λογιστικών στοιχείων για τα μέσα Μαΐου και σε άλλες περιπτώσεις λογιστικών στοιχείων μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Η Τράπεζα της Ελλάδος αξιοποίησε τις πρόσφατες οδηγίες της EIOPA (που είχαμε γράψει στο Underwriter) προκειμένου να διευκολύνει εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης τις ασφαλιστικές εταιρείες στην Ευρώπη.

Το σημαντικότερο πρόβλημα που προκύπτει για τις ασφαλιστικές είναι η κατάρρευση των επενδύσεων τους τόσο σε ομόλογα όσο και σε μετοχές αλλά και οι επενδύσεις σε ακίνητα και υποδομές, οι οποίες ουσιαστικά έχουν σταματήσει να αποδίδουν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων εκτοξεύθηκαν από το 0,92% στο 4% (στο peak της κρίσης μέχρι τις αποφάσεις της ΕΚΤ) και οι τιμές τους υποχώρησαν πάνω από 20%. Αντίστοιχα οι ελληνικές μετοχές (σε επίπεδο Γενικού Δείκτη) έχουν υποχωρήσει πάνω από 40% από την έναρξη της κρίσης.

Αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα αξιολόγησης των χαρτοφυλακίων επενδύσεων, αλλά και των αποθεματικών κεφαλαίων για τα Solvency II. Σύμφωνα με υπολογισμούς που πραγματοποίησαν εξωτερικοί ορκωτοί ελεγκτές και προσομοιώσεις χαρτοφυλακίων εάν γίνονταν οι έλεγχοι των Solvency II με τα πρόσφατα στοιχεία των ασφαλιστικών στην Ελλάδα, πολύ λίγες εταιρείες θα ξεπερνούσαν το όριο που απαιτούν οι δείκτες SCR. Ωστόσο, οι περισσότερες εταιρείες έχουν καταφέρει να διαχειρίζονται τα διαθέσιμά τους με τη μορφή βραχυπρόθεσμων καταθέσεων (ακόμη και overnight) και repos. Έτσι καταφέρνουν να ανταπεξέρχονται στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τους, αλλά να διατηρούν και μία καλή αξιολόγηση στο δείκτη SCR ακόμη και σε δύσκολες συγκυρίες, όπως αυτή που διανύουμε.

Πολλά στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς κρίνουν ότι η στάση της EIOPA είναι ιδιαίτερα διστακτική απέναντι στην αντιμετώπιση του μεγαλύτερου ίσως προβλήματος που αντιμετωπίζει η παγκόσμια ασφαλιστική αγορά και το οποίο ξεπερνά κατά πολύ τα προβλήματα του 2008.

Η EIOPA περίμενε τις αποφάσεις της ΕΚΤ για να αποφασίσει

Οι πιέσεις που δέχθηκαν τα στελέχη της EIOPA από τους CEO των ισχυρών ασφαλιστικών στην Ευρώπη το προηγούμενο διάστημα ήταν έντονες καθώς όλοι έβλεπαν την κατάρρευση των αγορών. Η EIOPA περίμενε την απόφαση της ΕΚΤ για τη νέα ποσοτική χαλάρωση προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητα στην χειμαζόμενη Ευρωπαϊκή Ένωση, σε τράπεζες και ασφαλιστικές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την πρόσφατη απόφαση της κας Λαγκαρντ, η EIOPA κινήθηκε πιο δραστήρια για τον απεγκλωβισμό από τα στενά χρονικά περιθώρια υποβολής των λογιστικών καταστάσεων για τον τριμηνιαίο έλεγχο ενώ αναμένονται και περαιτέρω χαλάρωση των ποσοτικών και ποιοτικών ελέγχων των ασφαλιστικών εταιρειών, αν συνεχιστεί η επέλαση του κορωνοϊού.

Ο ασφαλιστικός κλάδος στην Ευρώπη, και ειδικά σε Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία έχει χάσει τη δυναμική του και χρειάζεται την κεφαλαιακή τόνωση που θα προκύψει από τις επαναγορές των ιταλικών, γαλλικών και ισπανικών ομολόγων όπως και των ελληνικών. Αισιόδοξα στελέχη της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς (ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων) θεωρούν ότι εάν το πρόβλημα με τον κορωνοϊό εκτονωθεί μέχρι και τον Ιούνιο, υπάρχουν πολλές προοπτικές να επιστρέψουν οι ασφαλιστικές δυναμικότερα στις δραστηριότητές τους και να κλείσουν ακόμη και με κέρδη τη φετινή χρονιά.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *