Skip to content

Υγεία και Αστική Ευθύνη συντηρούν την ασφαλιστική αγορά των Επτανήσων

της Βάσως Βεγίρη

Υγεία και αστική ευθύνη, λόγω του προσανατολισμού της τοπικής οικονομίας στον τουρισμό, συντηρούν την ασφαλιστική αγορά στα Επτάνησα. Σε συνέχεια του ρεπορτάζ, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα για την Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα, το Underwriter.gr συνεχίζει το «ταξίδι» του στη δυτική Ελλάδα , με «ακτινογραφία» της ασφαλιστικής αγοράς σε Κεφαλονιά-Ιθάκη, στη Λευκάδα και τη Ζάκυνθο. Κεντρική φωτό: Βαθύ Ιθάκης

fiskardo_aerial_photo_kefalonia_3.jpg
Φισκάρδο

Κεφαλονιά – Ιθάκη: «Ασφαλιστή από τον τόπο σου»

Σημαντικός παράγοντας επιβίωσης και ανάπτυξης για την τοπική ασφαλιστική αγορά της Κεφαλονιάς και Ιθάκης, που όπως και σε πολλές άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας παρουσιάζει έντονα χαρακτηριστικά εποχικότητας, αποδεικνύεται στη σύγχρονη συγκυρία το τοπικό στοιχείο-εντοπιότητα των ασφαλιστών, μαζί με την αέναη προσωπική επαφή του ασφαλιστή με το πελατολόγιό του. Ο κλάδος Υγείας παρουσιάζει μεν σταθερή κινητικότητα, όχι όμως – όπως μας επισημάνθηκε – μεγάλη αύξηση, την ίδια ώρα που ο «πόλεμος» των εταιρειών για χαμηλά ασφάλιστρα καταλύει ενίοτε βασικούς κανόνες.

Εντοπιότητα των συνεργατών, ποιότητα και το όνομα της εταιρείας είναι τα τρία πιο σημαντικά συστατικά της επιτυχίας για έναν ασφαλιστή στην Κεφαλονιά, σύμφωνα με τον πρϊστάμενο και υπεύθυνο του τοπικού γραφείου της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Κεφαλονιά, κ.Νικόλαο Πολιτόπουλο. Οπως ο ίδιος και οι δύο συνεργάτες του επισημαίνουν, «χειμώνα-καλοκαίρι υλοποιούμε τη μέθοδο της έρευνας αγοράς, δηλαδή επί τόπου ενημέρωση των τοπικών καταστηματαρχών, πηγαίνουμε οι ίδιοι με τα φυλλάδια μας και αναμοχλεύουμε το ενδιαφέρον των ανθρώπων». Η παραπάνω μέθοδος εκτιμάται ότι οδηγεί φέτος το συγκεκριμένο γραφείο σε άνοδο «ταμείου» σε σύγκριση με πέρυσι, μικρή μεν, ξεκάθαρη δε. «Δεν θα πρέπει να είμαστε δυσαρεστημένοι αν συνοψίσουμε και συμψηφίσουμε την οικονομική κατάσταση που υπάρχει και την αβεβαιότητα», σημειώνει χαρακτηριστικά – και καθόλου άδικα – ο κ.Πολιτόπουλος.

kefalonia_1280x1024
Κεφαλονιά

Οι κλάδοι, που συνήθως κινούνται σε Κεφαλονιά και Ιθάκη και έχουν ένα σταθερό επίπεδο συνεργασιών είναι οτιδήποτε έχει σχέση με την αστική ευθύνη, ο κλάδος αυτοκινήτων (ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και μηχανάκια), τα ασφαλιστήρια συμβόλαια πυρός που απευθύνονται σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, πανσιόν και ξενοδοχεία. Ο τουρισμός αποτελεί εξάλλου, αν όχι το μοναδκό, σίγουρα τον κύριο πυλώνα της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής, είτε άμεσα, είτε έμμεσα. Στον κλάδο Ζωής πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει μια σταθερότητα, όχι όμως ιδιαίτερη ανοδική ζήτηση. Περισσότερο περιγράφεται ως σταθερή διάθεση του κόσμου σε ό,τι αφορά τα νοσοκομειακά προγράμματα και γενικότερα τα προγράμματα Υγείας. Παρά την ύπαρξη δύο δημόσιων νοσοκομείων στο Αργοστόλι και το Ληξούρι, οι περισσότεροι κάτοικοι της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης εξυπηρετούνται από τα αθηναϊκά ιδιωτικά νοσοκομεία, ακόμη και για διαγνωστικές εξετάσεις.

Κιονί, Ιθάκη
Κιονί, Ιθάκη

Ενδιαφέρον εκδηλώνεται και για συνταξιοδοτικά προγράμματα, όχι όμως στην ίδια ένταση με εκείνο για τα προγράμματα Υγείας. Όπως άλλωστε επισημαίνει και ο κ.Μάκης (σ.σ: υποκοριστικό που φυσικά στην Κεφαλονιά δεν μπορεί να προέρχεται από άλλο όνομα πλην του…Γεράσιμος) Στεφανάτος, υπεύθυνος του γραφείου της Αγροτικής Ασφαλιστικής, το να κάνει ένα νοσοκομειακό πρόγραμμα ένας άνθρωπος που χρωστά λ.χ. 20 χρόνια το ΤΕΒΕ του, αυτό δε σημαίνει ότι έχει ασφαλιστική συνείδηση και στα ασφάλιστρα στον κλάδο Ζωής μπορούν να ανταποκριθούν στην πράξη σήμερα μόνο οι πιο εύποροι. «Λόγω έλλειψης κανόνων έχει τιναχτεί στον αέρα η αγορά» προσθέτει ο κ.Στεφανάτος, σύμφωνα με τον οποίον πραγματικός ανταγωνισμός θα υπήρχε εάν υπήρχαν νέα προγράμματα στην αγορά και ο υφιστάμενος ανταγωνισμός στις διαφημίσεις και το ίντερνετ αφήνει εκτός δημοσίου διαλόγου το μείζον για τον ασφαλιζόμενο ερώτημα «το service πού είναι;».

Κάθισμα, Λευκάδα
Κάθισμα, Λευκάδα

Λευκάδα

Ανοδική τάση στον κλάδο Υγείας, ιδιαίτερα στα νοσοκομειακά προγράμματα, καθώς επίσης και μεγάλη άνοδο στα προγράμματα αστικής ευθύνης των ξενοδοχείων αναφέρει για τη φετινή χρονιά η κα.Βασιλική Πολίτη από το γραφείο της AXA στη Λευκάδα.

Κατά την ίδια τον τελευταίο χρόνο καταγράφεται, επίσης, αύξηση και στα ασφαλιστήρια πυρός, αλλά η μεγαλύτερη αύξηση προέρχεται από τα νοκομειακά προγράμματα και από τις αστικές ευθύνες ξενοδοχείων και τώρα τελευταία και εστιατορίων.

Στον αντίποδα, ωστόσο, όπως μας επισημάνθηκε, ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τις Τράπεζες εντείνεται συνεχώς στο νησί και πληθαίνουν καθημερινά τα περιστατικά πελατών που όταν υφίστανται ζημίες και ζητούν αποζημιώσεις παραπέμπονται από τις Τράπεζες στα γραφεία των ασφαλιστικών εταιρειών, τα οποία χωρίς να ευθύνονται για την υποασφάλιση που υφίσταται ο κόσμος από τις Τράπεζες, καλούνται να βγάκουν το «φίδι από την τρύπα». Κάθε άλλο παρά σπάνιο, επίσης, όπως επισημαίνει η κα.Πολίτη είναι το φαινόμενο της παραπλάνησης των ασφαλιζομένων από τις Τράπεζες στο τι είδους συμβόλαια υπογράφουν και όσον αφορά την «υποχρεώσή» τους να χρησιμοποιήσουν την ασφαλιστική εταιρέια της Τράπεζας, καθώς επίσης και η «κλοπή» πελατών ακόμη και από τους ασφαλιστές των εταιρειών, με τις οποίες συνεργάζονται οι Τράπεζες.

lefkada1Στο μεταξύ, ανησυχία στην τοπική αγορά προκαλεί το γεγονός της φετινής πτώσης της τουριστικής κίνησης κατά τη διάρκεια του Ιουνίου. Όπως μας επισημάνθηκε σχετικά από το γραφείο Ασφαλειών Ρομποτή (συνεργαζόμενο γραφείο με την Allianz), η πτώση αυτή φρενάρει τους τοπικούς επιχειρηματίες-επαγγελματίες από το κάνουν ασφαλιστικά συμβόλαια πέραν των υποχρετικών λ.χ. αυτοκίνητο «και αυτό πάλι τρίμηνο και βλέπουμε…».

Στο ίδιο μήκος κύματος η κα.Βάσω Ζαβιτσάνη, από το ομώνυμο ασφαλιστικό γραφείο, επισημαίνει ότι ναι μεν η οικονομική κατάσταση στη Λευκάδα δεν είναι τόσο άσχημη όσο στην υπόλοιπη Ελλάδα, λόγω του τουρισμού, ωστόσο είναι πλέον και εκεί ευδιάκριτη η δυσκολία του κόσμου να πληρώνει την ασφάλισή του, η οποία κατά κανόνα περιορίζεται στους αναγκαίους και υποχρεωτικούς κλάδους-τομείς.

Ζάκυνθος

zante1

Σοβαρή πτώση σε όλους τους κλάδους, της τάξης του 20% για τη φετινή χρονιά μέχρις στιγμής διαπιστώνει στη Ζάκυνθο η ασφαλιστική πράκτορας κα.Ρούσσα Καραμαλίκη, λόγω της οικονομικής δυσκολίας-ανέχειας του πληθυσμού και των επιπτώσεων που έχει για την τοπική αγορά το περίφημο «βραχιολάκι», ήτοι τα «all inclusive» τουριστικά πακέτα των ξενοδοχείων.

Σε συνδυασμό, δε, με την εποχικότητα της αγοράς, λόγω του έντονου προσανατολισμού του νησιού στον τουριστικό τομέα, με τις ΕΠΥ που εντείνουν την παρουσία τους στον κλάδο του αυτοκινήτου και τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τις Τράπεζες η δουλειά του ασφαλιστή στη Ζάκυνθο σίγουρα δεν είναι σπαρμένη με ροδοπέταλα.

Παλιοκαλύβα
Παλιοκαλύβα

Η τόσο μεγάλη πτώση των ασφαλίστρων στο αυτοκίνητο, μάλιστα, όπως σημειώνει η κα.Καραμαλίκη, σε συνδυασμό με την τραγική υπερφορολόγηση των επαγγελματιών αφενός «πάει να εξαλείψει τα μικρά ασφαλιστικά γραφεία, να μείνουν μόνο τα πολύ μεγάλα μεσιτικά γραφεία, και βέβαια – και με τις ευλογίες του κράτους – να μείνουν οι ΕΠΥ», αφετέρου εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους αδυναμίας επιβίωσης για τις ίδιες τις ασφαλιστικές εταιρείες εάν «γυρίσει» η οικονομία και ο κόσμος αρχίσει να χρησιμοποιεί περισσότερο τα αυτοκίνητά του, όπως στην προ κρίσης εποχή, οπότε και εύλογα θα αυξηθούν και τα ατυχήματα. Γιαυτό και προτείνει-καλεί την Τράπεζα της Ελλάδος, ως επιβλέπουσα αρχή, να επιβάλει μίνιμουμ πλαφόν-φρένο στα ασφάλιστρα του κλάδου αυτοκινήτου.

Ευχαριστούμε για το χρόνο και την καλή τους διάθεση:

– τον κ.Νικόλαο Πολιτόπουλο, προϊστάμενο του γραφείου της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Κεφαλονιά

– τον κ.Μάκη Στεφανάτο, υπεύθυνο του γραφείου της Αγροτικής Ασφαλιστικής στην Κεφαλονιά

– την κα. Βασιλική Πολίτη, υπεύθυνη του γραφείου της ΑΧΑ στη Λευκάδα

– την κα.Ρούσσα Καραμαλίκη, ασφαλιστική πράκτορα από τη Ζάκυνθο

– το Ασφαλιστικό Γραφείο Ρομποτή στη Λευκάδα

– την κα.Βάσω Ζαβιτσάνη, από το ομώνυμο ασφαλιστικό γραφείο στη Λευκάδα

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *