Skip to content

Υποχρεωτικά σκέφτεται να κάνει τα Επαγγελματικά Ταμεία η Κυβέρνηση

Του Νίκου Σακελλαρίου

«Πράσινο φως» στο ενδεχόμενο διευρυμένης θεσμικής εισαγωγής των Επαγγελματικών Ταμείων στο ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας «άναψε» ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία τους κατά την 3η ημερίδα διαχείρισης αποθεματικών ταμείων που διοργάνωσε η Πειραιώς  Asset Management. O κ. Λιάκος υπερασπίστηκε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, αλλά επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω παρεμβάσεις για τη βελτίωση του συστήματος. «Ανάπτυξη στην οικονομία χωρίς υγιές ασφαλιστικό σύστημα δε δύναται να υπάρξει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Να μη γίνονται παρερμηνείες στο ρόλο τους

Ο κ. Λιάκος ωστόσο ζήτησε να μη γίνονται παρεξηγήσεις και παρερμηνείες σε διάφορες συζητήσεις για τη φύση και το ρόλο των Επαγγελματικών Ταμείων. «Τα ΤΕΑ μπορούν να μειώσουν τους κινδύνους του κεφαλαιοποιητικού συστήματος αν συνδυαστούν με το αναδιανεμητικό σύστημα με τη συμμετοχή των εργοδοτών και εργαζομένων. Μπορούν να ενισχύσουν τις επενδύσεις και την αποταμίευση», είπε χαρακτηριστικά υπερασπιζόμενος το θεσμικό χαρακτήρα των Επαγγελματικών Ταμείων.

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι ο ρόλος τους είναι συμπληρωματικός στο τομέα της επικουρικής ασφάλισης, αναφέροντας ότι τα ΤΕΑ έχουν παίξει και παίζουν σημαντικό και επιτυχημένο ρόλο στην Ευρωπαϊκή οικονομία και στο εξωτερικό, όπου αυτά εφαρμόζονται.

Οι εξελίξεις από το 2013 και μετά

Από το 2013 και μετά θεσμοθετήθηκαν αυτόνομα επαγγελματικά ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης, τα οποία μάλιστα εξαιρέθηκαν από την ένταξη στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης ΕΤΕΑ. Πρόκειται για το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων (ΤΕΑΥΕΤ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΑΑΠΑΕ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΦΑΕ) και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εταιρειών Πετρελαιοειδών (ΤΕΑΠΕΠ). Συνολικά, τα ταμεία αυτά έχουν στα μητρώα τους περίπου 75.000 ασφαλισμένους, ενώ το ΕΤΕΑ έχει 1.000.000 συνταξιούχους και 2.500.000 ασφαλισμένους.

Εκτός από τα κλαδικά υποχρεωτικά Επαγγελματικά Ταμεία, υπάρχουν και τα επαγγελματικά ταμεία προαιρετικής ασφάλισης που αφορούν επιχειρήσεις και λειτουργούν ως μορφές μεγάλων ομαδικών ασφαλίσεων. Τέτοια παραδείγματα είναι το Επαγγελματικό Ταμείο της Johnson & Johnson, της Interamerican , της S&B  στα οποία οι ασφαλισμένοι τους πληρώνουν εισφορές πέρα από αυτές που πληρώνουν για το ασφαλιστικό τους.

(Κεντρική Φωτό: Ο κ. Δημήτρης Λιάκος, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ)

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *