Skip to content

Υποχρεωτική ασφάλιση (κάποιων) κτιρίων από το 2025

Κατατέθηκε το κλιματικό νομοσχέδιο: Υποχρεωτική η ασφάλιση κτιρίων από το 2025 σε ζώνη υψηλής τρωτότητας!

Από το 2025 όλα τα νέα κτίρια που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας ασφαλίζονται υποχρεωτικά, με βάση το κλιματικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Παράλληλα, η ύπαρξη ασφαλιστηρίου συμβολαίου αποτελεί προϋπόθεση για την ηλεκτροδότηση του κτιρίου.

Ουσιαστικά, ο νόμος περιλαμβάνει μέτρα για τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων στις μεταφορές, τα κτίρια και την ηλεκτροπαραγωγή.

Ωστόσο, τίθενται προθεσμίες για μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα οι οποίες προβλέπουν μικρές παρατάσεις της χρήσης υδρογονανθράκων, σε σχέση με το κείμενο που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τον περασμένο Νοέμβριο.

Όσον αφορά στον καθορισμό των ζωνών υψηλής τρωτότητας, αυτές αφορούν είτε σε ζώνες υψηλής πιθανότητας πλημμύρας, όπως αποτυπώνονται στους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας, είτε σε ζώνες που είναι κοντά σε δασικές περιοχές, που χαρακτηρίζονται από υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, προβλέπεται απαγόρευση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από στερεά ορυκτά καύσιμα από την 31η Δεκεμβρίου 2028.

Αυτό σημαίνει ότι υφιστάμενες άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από στερεά ορυκτά καύσιμα παύουν να ισχύουν κατά την ημερομηνία αυτή.

Μόνο οχήματα μηδενικών εκπομπών θα κυκλοφορούν στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου 2030

Την ίδια ώρα, στο νομοσχέδιο περιέχονται μέτρα προώθησης των οχημάτων μηδενικών ή χαμηλών εκπομπών, με έμφαση στους επαγγελματικούς κλάδους που χαρακτηρίζονται από υψηλό αριθμό οχηματοχιλιομέτρων.

Ειδικότερα, από 1ης Ιανουαρίου 2030 ή από την ημερομηνία αναφοράς που προβλέπεται στο ενωσιακό δίκαιο, τα νέα επιβατικά και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα που θα ταξινομούνται θα είναι μόνο οχήματα μηδενικών εκπομπών.

Επιπροσθέτως, από 1ης Ιανουαρίου 2024 τουλάχιστον το ένα τέταρτο (1/4) των νέων εταιρικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης που αποκτώνται με χρηματοδοτική μίσθωση ή αγορά, θα είναι αμιγώς ηλεκτρικά ή υβριδικά ηλεκτρικά, επί ποινής κυρώσεων.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *